VOĽBY 2023! Z MINÚTY NA MINÚTU
01 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. na Slovensku konali predčasné parlamentné voľby 2023. Vo voľbách kandidovalo 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Do NR SR prešlo sedem strán. Aktuálne dianie prinášame z minútu na minútu!

19:50 Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v nedeľu vyjadril radosť z toho, ako sa ľudia na Slovensku rozhodli „v nespochybniteľných demokratických voľbách“. „Výsledky volieb dávajú šancu vytvoriť stabilnú vládu na Slovensku a ďalej rozvíjať slovensko-maďarské vzťahy. Všetky úspechy, ktoré pomohli vzťahom oboch krajín, ako napríklad výstavba mostov alebo otvorenie hraničných priechodov, sú v posledných rokoch výsledky dohôd uzavretých s bývalou vládou Roberta Fica!“ napísal Szijjártó na Facebooku.

„Robert Fico zdieľa naše názory na vojnu, migráciu a rodové otázky. Jeho víťazstvo ponúka veľkú šancu posilniť spojenectvo V4. Blahoželáme a veľa šťastia!,“ dodal Szijjártó v príspevku. Členmi stredoeurópskej vyšehradskej skupiny štvorky sú vedľa Maďarska a Slovenska aj Česko a Poľsko.

18:57 - V panteóne politických strán a hnutí na Slovensku hrajú financie dôležitú úlohu. Štát vyplatí politickým subjektom desiatky miliónov eur. Volebné kampane, pôžičky a iné plnenia si tak budú môcť viaceré strany a hnutia vyplatiť s prehľadom.

17:05 - Predseda vlády Ľudovít Ódor rešpektuje voľbu ľudí na Slovensku, ktorí sa podľa neho demokraticky a slobodne rozhodli. Informoval o tom jeho hovorca Peter Majer s tým, že premiér považuje výsledok predčasných parlamentných volieb za zrkadlo našej spoločnosti.

„Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým,“ zdôraznil Ódor.

17:00 Strach slovenského hlavného mediálneho prúdu, ako pomocníka koalície, ktorú viedlo OĽaNO a prezidentky Zuzany Čaputovej pri dianí za posledné roky je zrejme veľký. O tom, čo sa asi deje v hlavách niektorých ľudí, hovorí súbor rád, ktoré vypracoval redaktor jedného z mainstreamových denníkov.

Strach bývalého hlavného prúdu sa už plazí ovzduším
Strach slovenského hlavného mediálneho prúdu, ako pomocníka koalície, ktorú viedlo OĽaNO a prezidentky Zuzany Čaputovej pri dianí za posledné roky je zrejme veľký. O tom, čo sa asi deje v hlavách niektorých ľudí, hovorí súbor rád, ktoré vypracoval... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

16:20 Malová: Smer-SD sa môže rozhodovať medzi Hlasom-SD, KDH a SNS

Strana Smer-SD má momentálne na výber osloviť Hlas-SD a pokúsiť sa o spojenectvo s tretím koaličným partnerom. Rozhodovať sa pritom môže medzi KDH a SNS. Uvažovať tiež môže o vytvorení štvorkoalície. Druhou možnosťou je, že Progresívne Slovensko (PS) zostaví vládu zo strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini podľa Malovej jasne naznačil, že ich rozhodnutia budú závisieť od kolektívneho orgánu a že bude klásť podmienky aj voči strane Smer-SD. Týka sa to aj otázky zahraničnej politiky, pričom Pellegrini podľa politologičky zdôraznil nedopustiteľnosť odklonu Slovenska od západnej orientácie.
 

16:01 Za poslancov zvolili aj známych športovcov

Voliči v sobotňajších (30. 9.) voľbách do Národnej rady SR rozhodli aj o tom, že v zákonodarnom zbore budú sedieť i športové osobnosti. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, ktoré potvrdila štátna volebná komisia a informácií o zvolených kandidátoch na webe voľbysr.sk.

Poslanecký mandát získal opätovne bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis, poslancom za Smer-SD je už od roku 2006.

Jeho bývalý zverenec v Slovane Bratislava a trojnásobný najlepší futbalista Slovenska Dušan Tittel bol v sobotňajších voľbách zvolený za stranu Hlas-SD. Ďalší z 27 mandátov Hlasu-SD patrí trojnásobnému olympijskému medailistovi v rýchlostnej kanoistike Erikovi Vlčekovi.

Názory hnutia OĽANO bude v parlamente zastávať aj jeden z najlepších boxerov novodobej histórie Slovenska, bronzový medailista z Európskych hier i Majstrovstiev Európy boxerov do 22 rokov Viliam Tankó.

Vo voľbách kandidovali i ďalší športovci, napríklad hokejisti Juraj Mikúš či Dávid Skokan (obaja za KDH) alebo bývalý futbalový reprezentant Stanislav Šesták (Hlas-SD).

15:25   Záchranári počas sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných volieb zasahovali 23-krát. Najviac výjazdov evidujú v Bratislavskom kraji. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informuje na sociálnej sieti.

"Najviac, päťkrát, záchranári zasahovali v Bratislavskom kraji. Naopak, v Trnavskom kraji neevidujeme v tejto súvislosti žiadny výjazd," priblížilo OS ZZS.
Záchranári najčastejšie zasahovali pri kolapsoch a epileptických záchvatoch, ale aj pri pacientoch s úrazmi a hypertenziou. Boli vyslaní aj k žene, ktorá sa dusila jedlom. "Na linku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby sme prijali aj žiadosť o pomoc z Považskej Bystrice, kam sme bezodkladne vyslali ambulanciu s lekárom. Sedemdesiatosemročného muža sa napriek snahe záchranárov nepodarilo zachrániť," dodali záchranári.

15:15  Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poďakoval voličom za podporu v predčasných parlamentných voľbách. "Pokračujeme ďalej a Slovenskej republike želáme len to najlepšie," dodal na sociálnej sieti.

14:50- Dôvodom, prečo sa sčítavanie hlasov zaseklo na 99,98 % je podľa noviny.sk to, že sa v jednej z volebných miestností v Prešove stal určitý incident. Na mieste bola údajne boli polícia a kriminalisti.

Vraj nasnímali členku komisie, ktorú mali vykázať z volebnej miestnosti. Viac informácií nateraz nie je známych, priblížili noviny.sk.

14:48 P. Peťko: V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy

V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z toho dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 percent sčítaných zápisníc. Informoval o tom v nedeľu predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko.

Celý proces spracovania výsledkov trval desať hodín a 38 minút. "Je to o jednu hodinu a 17 minút kratší čas, ako trvala sumarizácia parlamentných volieb v roku 2020," priblížil Peťko.

Poznamenal, že spočiatku zaznamenali dočasné spomalenie zobrazovanie priebežných výsledkov. Príčinou bol podľa jeho slov veľký nápor zasielaných zápisníc do systému. "Nemalo to však žiaden vplyv na kvalitu spracovania výsledkov," podotkol s tým, že o 4.00 h ráno boli spracované výsledky z 95 percent okrskov.

14:30 Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá v sobotnom (30. 9.) celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov.

Definitívne výsledky volieb
Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá v sobotnom (30. 9.) celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

14:03 - Saková z Hlasu uviedla, že nevie, ako dopadnú rokovania strán a nebude sa vyjadrovať k hypotetickým otázkam.

„Myslím si, že keď prezidentka dala verejný sľub, tak to splní. Či bude mať voči niektorým stranám nejaké výhrady je otázne,“ dodala v relácii Na telo.

14:02 - Šipoš si myslí, že prezidentka jasne povedala, že poverenie dá víťazovi volieb. „Je len otázkou času, kedy poverenie dostane Robert Fico. A ten už vie, čo má robiť,“ uviedol v relácii Na telo Šipoš z OĽANO. Zopakoval, že so Smerom a Hlasom hnutie nemieni vyjednávať.

13:34 Fico povedal, že ak sa stane premiérom, tak bude chcieť obnoviť kontroly na hranici s Maďarskom. Oznámil, že to bude jedno z prvých rozhodnutí vlády.

13:29 Nemáme žiadnych darcov, nikto nám nehovorí, čo máme robiť, uviedol Fico. Sťažoval sa, že v EÚ sa šíri netolerancia voči iným názorom. To akože nemáme právo povedať, že máme iný názor na vojnu, opýtal sa predseda Smeru.

13:20 Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o vláde, kým nedostane poverenie

Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o zostavení vlády, kým nedostane poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval o tom v nedeľu predseda strany Robert Fico s tým, že čakajú telefonát od hlavy štátu. Najbližšie dva týždne chce Fico rokovať s ostatnými stranami o programoch. Až po dohode sa podľa neho možno baviť o zostavovaní vlády.

NAŽIVO: Tlačová beseda víťaza volieb
NAŽIVO: Tlačová beseda víťaza volieb Roberta Fica (Smer-SSD) <iframe... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

13:01 Pellegrini tvrdí, že Smer bude musieť upraviť svoju zahraničnú politiku, ak bude chcieť byť v koalící s Hlasom. Hlas zopakoval, že zásadou je, aby Slovensko ostalo členom EÚ a NATO.

12:13 Predseda KDH Milan Majerský opätovne potvrdil, že hnutie do vlády so Smerom-SD nepôjde. Nemá signály, že by to chcela Rada KDH zmeniť. Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini verí, že víťaz volieb dostane možnosť zostaviť vládu.  Podľa lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku nič nebráni ani neformálnym rokovaniam o vytvorení prípadnej alternatívy. Uviedli to v nedeľnej diskusii televízie Markíza.

12:00 Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35.701 hlasov, teda 61,7 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Druhú najvyššiu podporu medzi zahraničnými Slovákmi mala SaS s 6252 hlasmi (10,8 percenta). Smer-SD bol tretí so ziskom 3531 hlasov (6,1 percenta).

11:45 Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Teší sa na spoluprácu s patriotom.

Prvé slová Viktora Orbána: "Hádajte, kto je späť!"
Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Teší sa na spoluprácu s patriotom. Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal na sociálnej sieti X (predtým Twitter) predsedovi Smeru Roberotvi Ficovi. „Hádajte,... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

11:30 Celkové výsledky volieb už poznáme – víťazom je Smer-SSD s 22,94 percentami hlasov, 17,96 percenta hlasov má Progresívne Slovensko a Hlas-SD získal 14,70 percenta voličských hlasov. To sú všeobecné výsledky volieb. Ako však dopadli jednotlivé kraje, či regióny? Sú medzi nimi veľké rozdiely?

Ako volili rôzne "kúty" Slovenska?
Celkové výsledky volieb už poznáme – víťazom je Smer-SSD s 22,94 percentami hlasov, 17,96 percenta hlasov má Progresívne Slovensko a Hlas-SD získal 14,70 percenta voličských hlasov. To sú všeobecné výsledky volieb. Ako však dopadli jednotlivé... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

10:50 Demokrati Eduarda Hegera sú sklamaní z výsledkov predčasných parlamentných volieb, neúspech a kampaň bude vyhodnocovať predsedníctvo. Strana chce však ďalej pokračovať v politickej práci a kontrolovať kroky novej vlády. Uviedol to predseda strany Eduard Heger na nedeľnej tlačovej konferencii.

Heger pripomenul, že počas kampane upozorňovali na hrozbu vlády Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS. Teraz je to podľa jeho slov realita. Avizoval preto, že strana Demokrati bude aj po voľbách kontrolovať, ako budú strany novej vládnej koalície plniť svoje sľuby.

10:40 Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s Progresívnym Slovenskom (PS) a SaS, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH "nakreslilo". Vyhlásil, že nemôže zradiť voličov hnutia. Na otázku o prípadnej spolupráci so Smerom-SD reagoval, že postoj hnutia musí odsúhlasiť celoslovenská rada KDH.

10:20 Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to pred médiami líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. S "mafiou" kolaborovať nechce.

10:18 Michal Kovačič privíta predstaviteľov politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Víťaz volieb Robert Fico pozvanie neprijal. Neprišiel ani zástupca SNS. Šimečka sľúbil voličom, že s mandátom naložia ako strana maximálne zodpovedne. Rešpektuje víťazstvo Roberta Fica. Táto vláda však by však pre Slovensko nebola dobrá.

9:59 Hlas-SD bude rokovať so stranou Smer-SSD

Hlas-SD bude rokovať so stranou Smer-SSD
Hlas-SD bude rokovať so stranou Smer-SD, ak ju osloví. Potvrdil to podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v diskusii televízie Joj. Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková deklarovala, že urobia všetko preto, aby líder Smeru-SD Robert Fico krajinu... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

9:45 Oficiálne výsledky volieb oznámi štátna komisia pre voľby v nedeľu. Čo hovoria predbežné výsledky o možných vládnych zostavách?

Voľby vyhrá Smer a čo ďalej?
Oficiálne výsledky volieb oznámi štátna komisia pre voľby v nedeľu. Čo hovoria predbežné výsledky o možných vládnych zostavách? Predseda Smeru Robert Fico má šancu poskladať fungujúcu koalíciu. Smer by mohol spolu s Hlasom a SNS disponovať... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

9:40 Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné koalície, jedna vedená Smerom-SD, druhá by pozostávala z PS a ďalších partnerov. Rozhodujúce podľa Šimečku bude, ako sa k výsledkom postaví Hlas-SD. Myslí si, že Hlas-SD stojí pred civilizačnou voľbou.

09:36 Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov.

Zuzana Čaputová sa vyjadrila k výsledkom volieb
Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov. Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie podľa nej víťaz volieb, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. TASR jej stanovisko poskytol hovorca... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

09:21 MICHAL ŠIMEČKA JE ODHODLANÝ ĎALEJ BOJOVAŤ PROTI FICOVI

MICHAL ŠIMEČKA JE ODHODLANÝ ĎALEJ BOJOVAŤ PROTI FICOVI
Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

09:11 Západné liberálne plátky V ŠOKU: Fico vyhral, čo teraz?

Západné liberálne plátky V ŠOKU: Fico vyhral, čo teraz?
Proruská ľavicovo-populistická strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica vyhrala sobotňajšie voľby na Slovensku po sľube, že prestane posielať zbrane na Ukrajinu, zablokuje potenciálne členstvo Kyjeva v NATO a postaví sa proti sankciám voči Rusku.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

08:34 Vracajúci sa Fico vyhral vo veľkom, maďarská strana sa v slovenských voľbách do parlamentu nedostala, informuje titulka maďarského portálu Mandiner.

Maďari píšu o vracajúcom sa Ficovi, ktorý vyhral s obrovským náskokom!
Vracajúci sa Fico vyhral vo veľkom, maďarská strana sa v slovenských voľbách do parlamentu nedostala, informuje titulka maďarského portálu Mandiner. Maďarské médiá hodnotia voľby na Slovensku. Medzi prvými portál Mandiner.hu. Sociálnodemokratická... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

08:12 V liberálnom dome SaS prevládalo sklamanie z výsledkov volieb!

V liberálnom dome SaS prevládalo sklamanie z výsledkov volieb!
Strana SaS očakávala v parlamentných voľbách lepší výsledok. Zároveň potvrdil, že komunikoval s lídrom Progresívneho Slovenska (PS) Michalom Šimečkom. "V Liberálnom dome sme už zažili aj veselšie chvíle. Na druhej strane, po tom, čo sa všetko... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

07:32 Smerácki vlci si neodpustili: Vyhrali sme! TAKTO SA TO ROBÍ, DO PSEJ MATERE!

Smerácki vlci si neodpustili: Vyhrali sme! TAKTO SA TO ROBÍ, DO PSEJ MATERE!
Exit Poll agentúry Focus opäť prestrelil! Progresívnemu Slovensku prisúdil víťazstvo so ziskom vyše 23 percent hlasov. No predčasná bujará radosť progresívcov bola predčasná. PS totiž iba s odretými ušami predbehlo tretí Hlas. Smer sa im vzdialil... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

07:02 - Predbežný 15-percentný výsledok strany Hlas-SD vo voľbách umožňuje, ale aj bráni vzniku koalície. Akékoľvek rozhodnutie, akým smerom sa budú uberať rokovania o koalícii, bude prijímané jednomyseľným rozhodnutím predsedníctva strany. V nedeľu nadránom to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ich výsledok teší. Zároveň pogratuloval neoficiálnemu víťazovi volieb Smeru-SD a jeho predsedovi Robertovi Ficovi.

Peter Pellegrini gratuloval Robertovi Ficovi a poznamenal, že Nič zlé sa zo Slovenska nestane
Predbežný 15-percentný výsledok strany Hlas-SD vo voľbách umožňuje, ale aj bráni vzniku koalície. Akékoľvek rozhodnutie, akým smerom sa budú uberať rokovania o koalícii, bude prijímané jednomyseľným rozhodnutím predsedníctva strany. V nedeľu... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

06:24 - SNS dokázala to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej strane na slovenskej politickej scéne - zjednotiť národné sily. Ako jeden z dôvodov, prečo sa SNS s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do Národnej rady SR, to v nedeľu nadránom uviedol predseda SNS Andrej Danko.

OBROVSKÁ RADOSŤ V SNS!
SNS dokázala to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej strane na slovenskej politickej scéne - zjednotiť národné sily. Ako jeden z dôvodov, prečo sa SNS s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do Národnej rady SR, to v nedeľu nadránom uviedol predseda... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

05:02 - Slovensko si zvolilo! S OBROVSKÝM NÁSKOKOM VÍŤAZÍ SMER-SSD

Slovensko si zvolilo! S OBROVSKÝM NÁSKOKOM VÍŤAZÍ SMER-SSD
V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. na Slovensku konali predčasné parlamentné voľby 2023. Vo voľbách kandidovalo 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Tu sú výsledky po spočítaní 98,13 percenta okrskov. V priebežných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik