ZRADA ZÁPADU! „Spojenci“ sa v Mníchove dohodli s Hitlerom
30 | 09 | 2023 I Diana Zaťková
Mníchov v septembri 1938 zostáva pre nás aj po 85 rokoch symbolom zrady západných spojencov. O nás, bez nás. Boli sme pre nich len nejakou tou poslednou kolóniou. Predstavitelia Francúzska a Británie nás obetovali počas jednej večere, podrobili sa Hitlerovi a prijali jeho diktát voči Československu, skonštatoval pre Parlamentní Listy Přemysl Votava.
S Československom sa nepárali
Z premiérov Británie a Francúzska sa stali len Hitlerovi poslíčkovia zlých správ. S Československom sa nepárali, diktovali, s Hitlerom si podali ruky. „Je to hrozné, ale mám pred sebou samé nuly!“ To bolo Hitlerovo výstižné hodnotenie premiérov Chamberlaina a Daladiera v Mníchove 1938. Z pohľadu nasledujúcich udalostí mal pravdu. Ani z dnešného, ​​až príliš zmierlivého pohľadu, nemožno zabudnúť na mníchovské poníženie v septembri roku 1938 aj na následnú nemeckú okupáciu v marci 1939. Máme zabudnúť na to, ako naši otcovia, dedovia tieto dni zrady ťažko prežívali. Najprv slzy, potom aj krv.
O nás bez nás
Mníchovskej dohode predchádzali rokovania britského premiéra Chamberlaina 15. a 22. septembra priamo s Adolfom Hitlerom. Dňa 15. septembra priletel za Hitlerom do jeho alpského sídla Berghofu. Vlakom z letiska videl protiidúce vlaky plné vojska, Hitlerom pripravené divadlo zabralo. Podobné divadlo sa odohralo 22. septembra v Godesbergu v Porýní. Samotný Mníchov bol už len záverečnou bodkou za osudom Československa, ktoré na pojednávanie nebolo ani prizvané. 
Ortieľ nad Československom bol podpísaný krátko po polnoci z 29. na 30. septembra
K osudu našej krajiny 27. septembra Chamberlain v britskom rozhlase vyhlásil: „bolo by hrozné, keby sme museli kopať zákopy, pretože v nejakej vzdialenej krajine sa ľudia medzi sebou hádajú….. Keby sme mali bojovať, musel by pre to byť väčší dôvod.“ V následnom liste z 28. septembra Hitlerovi povedal, že „všetko podstatné môže dostať bez vojny a bez odkladu.“ Po jeho rokovaniach s Hitlerom sa Mníchov stal len formalitou, bolo už rozhodnuté.
 
Moratórium sa predlžuje do 22.40 h
V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. Dôvodom je zdravotná indispozícia jedného z členov okrskovej volebnej komisie. Pre TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR
 
Ortieľ nad Československom bol podpísaný krátko po polnoci z 29. na 30. septembra. Naši zástupcovia, veľvyslanec Vojtech Mastný a Hubert Masařík, boli len stroho oboznámení s týmto rozhodnutím, dokonca pod vyhrážkou, že odmietnutie tejto dohody by malo pre ČSR nedozerné následky. 
Československo stratilo 30% svojej rozlohy a 34% obyvateľstva

Pod týmto nátlakom Československo prijalo diktát, inej cesty asi ani nebolo. Minister zahraničia Krofta upozornil vtedy západných spojencov, že Mníchovom sa postarali o ďalšie vyzbrojenie Nemecka, pretože podľa tejto dohody sme boli prinútení odovzdať neporušené opevnenia vrátane výzbroje... Zároveň státisíce našich občanov bolo vyhnaných z pohraničia. Naopak sudetskí Nemci jasali, oslavovali návrat do Ríše. Oklieštené Československo stratilo 30% svojej rozlohy a 34% obyvateľstva. Na obsadenom území zostalo vyše milióna občanov českej, slovenskej a rusínskej národnosti.

Predohra k následnej okupácii

Za prísneho dohľadu Anglicka, Francúzska, Nemecka a Talianska začalo 1.10.1938 porciovanie ČSR. Popri Nemecku sa na tomto akte priživilo so svojimi územnými požiadavkami aj Maďarsko a Poľsko. Mníchov sa stal predohrou k následnej okupácii. Do histórie mníchovskej zrady vstúpili prezieravé slová poslanca, neskoršieho premiéra Winstona Churchilla, ktorý odsúdil túto dohodu a vyhlásil: „V Mníchove sme si mohli vybrať medzi hanbou a vojnou. Vybrali sme si hanbu a aj tak budeme mať vojnu!“ Tak sa aj stalo.

Na "spojencov" sa nemožno spoľahnúť

Celkový pohľad na krátkozrakosť politikov Anglicka a Francúzska voči Hitlerovi, nakoniec doviedol Stalina v auguste 1939 k tak často medializovanému „Paktu Molotov – Ribbentrop“. Tento pakt bol dôsledkom mníchovanskej politiky ústupkov Anglicka a Francúzska. Mníchov 1938 bol pre Stalina varovaním s tým, že na Veľkú Britániu a Francúzsko ako na spojencov proti hitlerovskému Nemecku sa nemožno spoľahnúť. Mníchovskou dohodou bola otvorená Hitlerovi a jeho spojencom cesta na východ….

MMA zápasník Végh: Moja voľba je jednoznačná! Nedovoľme, aby sme žili ako v Bangladéši!
VIDEO: MMA zápasník Végh nastavil liberálom zrkadlo: Nechcem tu BORDEL! Moja voľba je jednoznačná! Nedovoľme, aby sme žili ako v Bangladéši! Majster sveta v ťažkej váhe Attila Vegh má v tom jasno koho bude voliť. Podľa jeho slov je potrebné voliť... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik