Vráťme sa ku kauze Záleska- Tódová a Mazák (VIDEO)
02 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Právnička Judita Laššáková sa v jednej z častí svojho seriálu o kritickom myslení a vieru v lídrov vracia aj k definitívnemu prevaleniu sa vzťahu medzi investigatívnou novinárkou a sudkyňou Špecializovaného trestného súdu.  A samozrejme aj k augustovému zasadnutiu Súdnej rady, ktoré zažilo nebývalý záujem občanov.

Laššáková tiež vysvetlila, prečo verejnosť nezaujíma sexuálna orientácia Záleskej a Tódovej. S tou mal problém ako jeden z mála predseda Súdnej rady Ján Mazák – ten na ňu totiž neustále poukazoval. Verejnosť zaujímajú reálie, ktoré sa týkajú právneho štátu. Verejnosť nemieni byť nástrojom v rukách mocných proti iným mocným. Na zmieňovanom zasadnutí Súdnej rady mala odznieť aj informácia, odkedy vzťah trvá a Laššáková vysvetľuje, prečo.

Vieme aj iné, ako neustále sa rozdeľovať?

Laššáková pripomína, že to, že obe dámy videli, ako sa boli počas covidu spoločne testovať, či pri iných príležitostiach, bolo mnohokrát prezentované, ako klamstvo a že až video Martina Daňa dodalo konštatovaniam politikov punc pravdivosti. Aj po „afére Tatragate“ sa spoločnosť (zase raz) rozdelila.

„Jedni sú presvedčení, že to bol cielený útok na súkromie dvoch osôb rovnakého pohlavia. Iní sú toho názoru, že takéto vzťahy nezodpovedajú kritériu nestrannosti a nezávislosti súdov,“sumarizuje Laššáková s tým, že verejnosti sa dostáva nadmieru protichodných (dez)informácií. Aj podľa právničky je úplne prirodzené, že vzťah, ktorý možno začal, ako profesionálny, prerástol do iného.

Karol Lovaš: Mainstreamové médiá ZLYHÁVAJÚ! Začali bojovať s človekom
Meno Karol Lovaš si mnohí pamätajú z čias, kedy bol v Rádiu Twist jedným z „protimečiarovských“ hlasov. Neskôr sa z verejného života vytratil a aktuálne pôsobí ako farár v dedinke v Česku. Popri starostlivosti o duchovný život farníkov prednáša aj... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Účelovo komunikovaný

Laššáková síce priznáva, že informácia mohla byť šokujúca, no dodáva, že mnohí, vrátane Jána Mazáka, predsedu Súdnej rady SR ho komunikovali účelovo a nepravdivo. Ten tvrdil, že verejnosť má problém s tým, že dámy sú lesby.

„Jeho spupnosť a pohŕdanie verejnosťou sú obrovské,“pripomína právnička s tým, že niektoré jeho výroky sú doslova legendárne. Laššákovú by preto zaujímalo, či si je predseda Súdnej rady vedomý toho, že uráža svoje publikum. Ako by komunikoval, keby sa „prevalil“ vzťah medzi novinárkou a sudcom, či novinárom a sudkyňou.

Ján Mazák FOTO TASR - Jaroslav Novák

Kto je tu homofób

Právnička pripomína, že kritici tohto vzťahu sú osočovaní a klame sa o nich.  Väčšina z nás si ctí súkromie iných a lesbický vzťah podľa právničky nie je kvalifikačný predpoklad na čokoľvek a neukazuje to ani charakter, či odbornosť. Mazákovo poukazovanie na ich vzťah však odkláňa pozornosť od reálneho problému. Mazákove výroky poukazujú len na jedno.

„Nie ste náhodou vy ten homofób?,“ kladie Laššáková rečnícku otázku.

V čom tkvie znepokojenie spoločnosti

Napriek Mazákovým výrokom, verejnosť si právom kladie otázky na súdne konania, ktoré Záleská viedla. Padá na ne veľký tieň pochybností. Verejnosť sa o vzťah zaujíma práve z toho dôvodu. Počas zasadnutia Súdnej rady, na ktorom sa prejednával, občania svojim záujmom dokázali, že im nie je jedno, ako sa rozhoduje o exponovaných kauzách. Pomaly sedem rokov počúvame o zhnitom, mafiánskom štáte. Lenže uvedomelí občania chcú žiť v materiálnom právnom štáte, kde sa všetkými dodržiavajú zákony.

Ďuriš Nicholsonová sa ospravedlnila voličom
Cesta do pekla je často dláždená dobrými úmyslami. Skonštatovala to predsedníčka strany Jablko a kandidátka strany Demokrati Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti, ktorá sa zároveň sa ospravedlnila voličom. Poťažkala si tiež, aký nezvratný... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Čo občan nechce

„Občan nechce byť bábkou, vďaka ktorej vyhrá iná mafiánska skupinka,“ hovorí Laššáková s tým, že nik nechce žiť s vedomím napomáhania k nespravodlivosti. A preto ľudia skúmajú, či ich pomoc nebola zneužitá. Kým Mazák a spol. na augustovom zasadnutí Súdnej rady vyzerali ako „Záleskej advokáti“, sudkyne Pružinec Eren, Jelínková Dudzíková, Kosová a sudca Šamko sa pýtali k veci. Z ich otázok bolo jasné, že sa nepýtali na súkromie, ale na vzťah novinár-sudca. Keďže informáciu o zmene programu zasadnutia sudcovia dostali na poslednú chvíľu, nestihli sa pripraviť tak, ako by to urobili za normálnych okolností.

Určite by sa boli pýtali na trvanie vzťahu – veď na spoločný výlet nejdú ľudia, ktorí sa spoznali len nedávno. Každého by mala zaujímať doba, odkedy sa dve osoby – jedna s mocou pera a druhá moc pečiatky, spoznávali.

FB stránka Judity Laššákovej

Kam sa tým chce Laššáková dostať

Keby na Súdnej rade odznela informácia, odkedy vzťah trvá, je jasné, že počas prvej zamilovanosti sme ochotní pre osobu, do ktorej sme zamilovaní zniesť aj modré z neba. Čo by bolo tým povestným modrým z neba pre pisateľku dlhodobo nenávistných článkov voči politicky exponovaným osobám? A čo by spravila osoba do nej zamilovaná? Zvlášť tá osoba, ktorá má možnosť rozhodovať o slobode exponovaných osôb.

Tvrdý ODKAZ Šimečku: Urobíme všetko pre to, aby Fico NEZLOŽIL vládu!
Karty sú rozdané a vládu sa pokúsi zostaviť Smer-SD. Prekaziť mu to bude chcieť strana, ktorá vo voľbách skončila na druhom mieste. Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby nevládol šéf Smeru-SD Robert Fico, hoci víťazstvo... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!