VOĽBY NAŽIVO: Sledujte s nami hlavné udalosti volebného dňa
30 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Odkedy 15. decembra 2022 koaličné spory vyvrcholili vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera, všetko smerovalo až k dnešku. Práve dnes majú vyše štyri milióny tristotisíc Slovákov možnosť rozhodnúť o ďalšom smerovaní Slovenska. Redakcia HD vám prináša NAŽIVO volebné dianie. Sledujte spolu s nami.

1:57 36.72 % spočítaných okrskov

 
 

1:41 Smer-SD sa k priebežným výsledkom volieb vyjadrí až potom, ako budú sčítané hlasy z viacerých okrskov. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák skonštatoval, že zverejnené exit polly nechcú komentovať, pretože aj v minulosti sa ich výsledky líšili od finálnych. Náladu medzi predstaviteľmi strany v centrále označil za dobrú.
Predseda Smeru-SD Robert Fico na výsledky čaká spolu so straníckymi kolegami, k médiám zatiaľ neprišiel. Podľa Kaliňáka nateraz nie je čo komentovať. Skonštatoval, že oficiálne sčítané sú zatiaľ hlasy z menších okrskov. Nedá sa z nich vyčítať finálny výsledok. Smer-SD tiež paralelne sčítava hlasy podľa zápisníc, ktoré do centrály posielajú členovia komisií.

1:39 Napísali o Slovensku v CNN:   Slováci v sobotu hlasovali v parlamentných voľbách, ktoré by mohli radikálne zmeniť prístup Slovenska k Ukrajine a vytvoriť hlboké rozpory v rámci NATO a Európskej únie.

Kandidát, bývalý premiér Robert Fico, sa počas volebnej kampane netajil svojou náklonnosťou ku Kremľu. Kritizoval Západ za podporu Ukrajiny a prijal silné protiamerické posolstvo, dokonca obvinil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, že je "americká agentka". Povedal, že ak bude zvolený, prestane posielať zbrane na Ukrajinu a zablokuje ambície Ukrajiny v NATO.
Odborníci uviedli, že dezinformácie a ruská propaganda sa počas volebnej kampane dostali do popredia, pričom spoločnosti sociálnych médií boli kritizované za to, že nerobia dosť na to, aby ich zastavili.

"Slovensko bolo vybrané (Ruskom) ako krajina, kde je úrodná pôda pre úspech ruských prokremeľských, provojnových naratívov," povedala na utorkovej tlačovej konferencii Věra Jourová, najvyššia predstaviteľka Európskej komisie pre digitálne záležitosti.Voľby sú podľa nej "testovacím prípadom" sily sociálnych médií a dezinformácií. "Prístup k ruskej vojne na Uk

1:25 Denníček možné koalície podľa predbežných výsledkov vidí takto:

screenshot dennikN

1:22 Redaktor denníka SME Michal Deliman (za kamerou) a redaktor Denníka N Vladimír Šnídl sa pokúšali dostať do volebného štábu SNS. Niekoľko dní sa snažili od strany získať akreditáciu na volebnú noc, no SNS ich žiadosti ignorovala. Napriek tomu, že mali novinári informácie, že je vo volebnom štábe ešte dosť miesta, nevpustili ich s odôvodnením, že nie sú akreditovaní.

1:06 Bývalí lídri Progresívneho Slovenska (PS) Michal Truban aj Irena Bihariová sú pri hodnotení exit pollov a prvých výsledkov parlamentných volieb opatrní. Truban pripomenul, že exit poll nie je žiaden reálny prieskum. Myslí si, že skutočný výsledok bude "trošku a možno aj veľmi iný". Bihariová tvrdí, že je poučená z výsledkov spred troch rokov. Podpredseda PS Tomáš Valášek si chce počkať, kým bude sčítaných aspoň 20 až 30 percent okrskov.

Len amatéri zostavujú koalície z exit pollov, skonštatoval pre TASR Valášek. Pripomenul, že exit polly sa mýlili o tri percentá v prípade koalície PS-Spolu vo voľbách v roku 2020. "Exit polly vyzerajú nádejne, ale nie je za tým nič viac ako nádej. Reálne výsledky sa len teraz zrátavajú," doplnil.

1:05 Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si po predbežných výsledkoch predčasných parlamentných volieb nemyslí, že to jeho strana dotiahne do parlamentu. Nízky podiel hlasov si vysvetľuje vysokou účasťou vo voľbách a antikampaňou.
"Na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí, takže vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať, musíme sa s tým vysporiadať," povedal.

23:35 Pri vyše 3 % spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 3,45 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 26,10 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,96 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 8,84 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Aliancia zatiaľ získala 7,84 percenta a OĽANO a priatelia 7,6 percenta. Vo voľbách ako koalícia potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,05 percenta, SNS so 6,42 percenta a Republika s 5,78 percenta.

Volebná účasť dosahuje 67,77 percenta. Výsledky zatiaľ zohľadňujú malé množstvo spočítaných okrskov, poradie strán sa môže meniť.

23:28 Policajti museli v B. Bystrici použiť donucovacie prostriedky

Policajti museli v Banskej Bystrici použiť donucovacie prostriedky voči žene, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti vrátane členov volebnej komisie. Privolanej hliadke sa odmietla legitimovať a kládla aktívny odpor. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

"V jednej z volebných miestností došla občianka, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti, urnu na vhadzovanie nepoužitých hlasovacích lístkov a čo je horšie, fotila si aj členov volebnej komisie vrátane predsedu," priblížil Imre. Keďže žena kládla aktívny odpor, boli použité hmaty a chvaty. Prípad je preverovaný ako priestupok.

Podozrenia o hromadnej bitke v Kežmarku a vo Veľkej Lomnici sa podľa jeho slov nepotvrdili. "Došlo k miernym strkaniciam, našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam," podotkol s tým, že stačil dohovor policajtov.

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz v sobotu večer potvrdil, že dva okrsky, kde bolo predĺžené hlasovanie, sú už zatvorené. "Tým pádom sa skončilo hlasovanie a skončilo sa aj volebné moratórium," povedal. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová doplnila, že štátna volebná komisia očakáva príchod prvých zápisníc.

23:10 Pellegrini: Hlas-SD môže byť rozhodujúcim subjektom pri tvorbe koalície

Strana Hlas-SD môže byť rozhodujúcim subjektom pri tvorbe koalície. Základom je, aby si Hlas vo voľbách udržal pozíciu medzi troma najrelevantnejšími stranami. Novinárom to v sobotu večer povedal predseda strany Peter Pellegrini.

Líder Hlasu má nádej, že ich volebný výsledok by mohol byť lepší ako posledné prieskumy. Neodhodlal si ho však tipnúť. "Vypočujeme si prvý ortieľ, ktorý nám voliči vystavia v našich prvých parlamentných voľbách," podotkol Pellegrini. Je zvedavý, ako ľudia zareagovali na ich kampaň.

Najhoršie by podľa predsedu Hlasu bolo, ak by po voľbách vznikol pat. Považuje to za nebezpečnú záležitosť. Poukázal, že ak by sa tak stalo, parlament by potreboval 90 hlasov, aby schválil uznesenie k ďalším predčasným voľbám. Poslanci však môžu obštruovať a nezasadať. "Pat, ktorý nedovolí nikomu zložiť koalíciu, neznamená automaticky predčasné voľby," skonštatoval Pellegrini. Volebná noc bude podľa neho nocou prekvapení.

Hlasisti prežívajú volebnú noc v reštaurácii na brehu Dunaja pri bratislavskom výstavisku, kde oznamovali aj vznik svojej strany. Atmosféra je tam zatiaľ pokojná. Líder Hlasu bol počas dňa odvoliť a doprial si dlhú prechádzku so psom, aby si vyvetral hlavu.

22:10 Komisie začínajú sčítavať hlasy, v niektorých miestnostiach ešte volia

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.45 h platí stále volebné moratórium a prvé výsledky sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke. Jeden z členov komisie mal totiž zdravotné problémy a museli zasahovať aj záchranári. Hlasovanie sa predĺžilo aj vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

Voliť mohli aj Slováci žijúci v zahraničí. O voľbu poštou požiadalo spolu 72.993 ľudí, hlasovalo 58.779 voličov. Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali sčítavať doručené hlasy zo zahraničia v sobotu od 18.00 h. Hlasovali aj ľudia v nemocniciach či väzniciach.

Slováci si volili nové zloženie Národnej rady SR v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo 25 politických subjektov. Hlasovať mohli voliči v 5996 volebných miestnostiach. Právo voliť malo viac ako 4,3 milióna občanov SR. Išlo o deviate voľby v ére samostatného Slovenska.

Na pokojný priebeh volieb dozeralo vyše 6000 policajtov aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Priebeh bol podľa nich pokojný, bez väčších komplikácií. Polícia aj štátna komisia riešila viacero podnetov. Z viacerých obcí hlásia vysokú volebnú účasť.

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.

21:40 Členovia komisie sa museli s urnou vrátiť do Rooseveltovej nemocnice

Členovia okrskovej volebnej komisie, pod ktorú spadá Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, sa v sobotu podvečer museli vrátiť späť do zdravotníckeho zariadenia aj s prenosnou urnou, aby mohli odvoliť štyria voliči s hlasovacími preukazmi. Celovo tak v nemocnici v predčasných parlamentných voľbách hlasovalo 76 pacientov a zamestnancov.

Ako pre TASR uviedla zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Ľubica Letková, dodatočné nahlásenie voličov pravdepodobne súviselo s návštevnými hodinami, počas ktorých sa ľudia dostali k preukazom.

Hospitalizovaní pacienti aj zamestnanci mohli odovzdať svoj hlas priamo v nemocnici, kam za nimi o 9.30 h prišli členovia volebnej komisie. Pôvodne mali nahlásených 60 voličov, do 15.00 h ich s hlasovacími preukazmi odvolilo až 72. Podľa Letkovej bol oproti minulým rokom veľký záujem.

21:28 Polícia v Trnavskom kraji riešila viacero podnetov

Polícia v Trnavskom kraji riešila počas dňa viacero podnetov, ktoré boli nahlásené v súvislosti s prebiehajúcimi voľbami. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti s tým, že na voľby v kraji dohliada viac ako 400 policajtov.

"V blízkosti volebných miestností v Trnave prebieha petícia. Nahlásené boli dva podnety od občanov týkajúce sa petície. Protiprávne konanie ani ovplyvňovanie volieb nebolo zo strany aktivistov zistené," uviedla polícia.

Polícia preverila v Seredi podnet, ktorý súvisel s činnosťou dvoch študentiek. Po preverení bolo zistené, že ide o dobrovoľný povolebný prieskum. V meste Šamorín mal muž robiť pred volebnou miestnosťou rozruch, správať sa hlučne, ale hliadka udalosť pri kontrole nepotvrdila.

V obci Sokolovce v okrese Piešťany polícia prijala hovor, kde žena upozornila na možné používanie pier, ktoré sa dajú vygumovať. "Aj tento podnet polícia preverila a používanie pier, ktoré by sa dali vygumovať alebo zmyť, sme nezistili," uviedla polícia.

"Policajti boli privolaní do volebnej miestnosti, v meste Piešťany, kde 49-ročná žena dostala obálku, na ktorej chýbal štátny znak. Oznamovateľku sme vypočuli a zadokumentovali ako priestupok proti poriadku v správe," informovala polícia.

O pomoc žiadal políciu aj muž v meste Holíč, ktorý tvrdil, že žena sa nemôže zúčastniť volieb, lebo nie je zapísaná v zoznamoch. "Policajti situáciu na mieste vo volebnej miestnosti preverili a osobám vysvetlili, že hoci má na Slovensku prechodný pobyt, stále je občiankou Českej republiky a volebné právo sa ňu nevzťahuje," uviedla polícia.

21:05 Vo Veľkej Lomnici chcelo naraz voliť viac ľudí, hádku rýchlo vyriešili

Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že situácia je tam už pokojná.

"Pri volebnej miestnosti sa zhromaždilo viac ľudí naraz a hádali sa o to, kto pôjde prvý dovnútra. Všetko sa však vyriešilo dohovorom a nebolo tak nutné ráznejšie zasahovať," priblížila hovorkyňa.

20:34 Bratislava: Okrsky najväčších MČ hlásia vysokú účasť, voľby sú pokojné

V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) sú sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR naďalej pokojné, bez problémov a incidentov. Mnohé volebné okrsky hlásia výrazne vysokú účasť voličov. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

Vysoký záujem o parlamentné voľby hlási mestská časť Petržalka. "Ráno a doobeda bol celkom veľký nápor voličov vo volebných miestnostiach. V obedných hodinách sa to trochu upokojilo a následne v neskorších poobedných a podvečerných hodinách sa začal väčší nápor," zhodnotila vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Alžbeta Neuschlová.

Bezproblémový a plynulý priebeh majú parlamentné voľby aj v Ružinove. "Nezaznamenali sme žiadne problémy ani škandály," povedala riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu Tatiana Tóthová. Majú však prípad jednej voličky, ktorá do jedného volebného okrsku doniesla komisii dve bábovky.

Pokojný a plynulý priebeh volieb má aj Staré Mesto. "Zdá sa, že účasť bude veľmi vysoká," poznamenala hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

Vysokú účasť evidujú aj volebné okrsky v Novom Meste. Z miestneho úradu však potvrdili, že voľby sú plynulé, nikde sa nečaká. Mestská časť nezaznamenala v súvislosti s voľbami žiadne problémy.

20:09 V Jarovciach volil aj 25-členný súbor v dobových kostýmoch

V bratislavských Jarovciach odvolil na hlasovacie preukazy počas sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR aj 25-členný súbor Agentúry Hector v dobových kostýmoch. Pricestoval na otočku z rakúskeho Rosemburgu, kde má v tieto dni vystúpenia. Pre TASR to uviedli z okrskovej volebnej komisie.

"Povedali nám, že si museli splniť občiansku povinnosť. Stálo im to vraj za to, aby merali cestu sem a po odvolení ihneď naspäť, lebo zajtra tam majú vystúpenia," skonštatovali z komisie.

Spomínaná agentúra patrí podľa vlastných slov k lídrom v oblasti historických podujatí na Slovensku. Stojí za projektami, ako je Rytiersky festival Rotenstein alebo Stredovek pod hradbami v Trnave.

19:25 V súvislosti s parlamentnými voľbami je evidovaných 12 výjazdov sanitiek

Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti.

"Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany," priblížili.

Záchranári zasahovali i v Považskej Bystrici pri záchrane 78-ročného muža. "Napriek snahe posádky sa muža nepodarilo zachrániť," uviedli. Zasahovali tiež pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

18:48 Volebné moratórium znova predĺžili

Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžili o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 h. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Dôvodom je predĺženie hlasovania vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

18:28 Volebné komisie na voľbu poštou začali sčítavať doručené hlasy

Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18.00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58.779 voličov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová priblížila, že na každú okrskovú volebnú komisiu na voľbu poštou pripadá takmer 3300 hlasov na spočítanie. O voľbu poštou požiadalo spolu 72.993 ľudí. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila v piatok 29. septembra o 12.00 h.

O priazeň voličov v predčasných parlamentných voľbách sa uchádza 25 politických subjektov. Po uzatvorení volebných miestností sa začnú vo väčšine volebných miestností od 22.00 h spočítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia.

18:04 AKTUALIZOVANÉ Vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici zomrel 78-ročný volič

Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse 78-ročný volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

"O 15.45 h sme na linku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby prijali žiadosť o pomoc k staršiemu mužovi, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici, v mestskej časti Považské Podhradie. Na miesto sme bezodkladne vyslali ambulanciu záchrannej zdravotnej služby. I napriek snahe záchranárov sa nepodarilo 78-ročného muža zachrániť a na mieste prítomný lekár záchrannej zdravotnej služby po neúspešnej resuscitácii konštatoval smrť," informoval Sládek.

Počas zásahu zdravotných záchranárov bolo podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej hlasovanie v okrsku prerušené na trištvrte hodinu. Volebná miestnosť tak bude otvorená pre hlasovanie do 22.45 h.

17:49 Voľby v košickej nemocnici sprevádzala nespokojnosť s organizáciou

Sobotňajšie parlamentné voľby v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) na Triede SNP sprevádzala nespokojnosť s organizáciou. Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil. Odovzdať svoj hlas nemohli, keďže neboli vopred nahlásení. Príslušná okrsková volebná komisia si však záujemcov zapísala a neskôr za nimi príde s prenosnou schránkou.

"Vedela som, že budem hospitalizovaná. Na voľby som sa pripravila, manžel mi vybral hlasovací preukaz. Čakala som, že to bude pripravené, ako má byť, no bohužiaľ nie je, pretože nemajú dostatočný počet hlasovacích lístkov pre všetkých, ktorí majú záujem voliť," povedala jedna z pacientiek. "Vraj sme sa mali zaregistrovať, ale nikto sa o to nepostaral. Sestričky na oddelení hovorili, že pozapisujú tých, ktorí chcú voliť. Povedali a neurobili," tvrdí.

Z oznamu o voľbách, ktorý nemocnica podľa vlastných slov len distribuovala, nebolo zrejmé, že aj mobilní pacienti a zamestnanci majú požiadať o voľbu prostredníctvom prenosnej schránky. Pre voľby bola v lôžkovom monobloku v Kluboch zamestnancov pripravená miestnosť, ktorá bola v ozname pomenovaná ako volebná miestnosť. Na voľby bol určený polhodinový interval.

"Dezorganizácia, nič iné," povedal jeden z členov volebnej okrskovej komisie mestskej časti Západ, ktorý prišiel do nemocnice s prenosnou schránkou. Podľa neho by mala byť v UNLP zriadená riadna volebná miestnosť.

Ako povedala ďalšia členka príslušnej volebnej okrskovej komisie, záujemcov, ktorí prišli, si dodatočne zapísali, a neskôr ich navštívia s prenosnou schránkou. "Každý má právo na voľby. Odvolia, len musíme ísť po hlasovacie lístky, lebo sme doniesli len počet podľa zoznamu. Prinesieme ich a pôjdeme po oddeleniach," vysvetlila. Predtým išli podľa harmonogramu, a na základe menného zoznamu, k lôžkam pacientov, ktorí o voľbu prostredníctvom prenosnej schránky požiadali vopred.

Pacienti a zamestnanci mali možnosť voliť aj na pracovisku UNLP na Rastislavovej ulici.

17:25 Nebezpečné voľby!

 

Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

17:11 Incident v Kostoľanoch pod Tribečom. Agresívny muž sa pohádal s komisiou a poškodil urnu

Agresívny muž (67) odmietol vhodiť hlasovací lístok do správnej urny, na čo ho komisia upozornila. ​Mužovi sa to však nepáčilo a poškodil urnu na nepoužité hlasovacie lístky, uviedla to predsedníčka okrskovej volebnej komisie Lucia Betáková.

„Polícia muža vyviedla von a my sme iba vymenili poškodenú urnu za novú. Voľby ani nemuseli byť prerušené, takže pokračujeme normálne ďalej. Momentálne je už priebeh volieb u nás pokojný,“ uviedla Betáková. 

Podľa prvotných informácií sa malo hlasovanie predĺžiť do 22. 25 h.

„Incident v Kostoľanoch pod Tribečom sme preverovali. Podľa mojich informácií sa vymenila volebná urna a voľby sú už pokojné, bez nutnosti ich prerušenia,“ potvrdila predsedníčka okresnej volebnej komisie v Nitre Michaela Grisbachová. Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Viktória Borloková, polícia rieši incident ako priestupok.

17:00 Na Orave nafúkali predseda aj člen volebnej komisie

V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. "V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajnou hliadkou boli vykonané dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne, a to u predsedu a jedného člena komisie," potvrdila Hrabovská.
Dodala, že vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť.

16:48 V Prešovskej mestskej časti Šalgovík volia ľudia v krčme

Obyvatelia prešovskej mestskej časti Šalgovík prichádzajú počas sobotňajších parlamentných volieb k urne do volebnej miestnosti, ktorá je zriadená v krčme. "Ľudia sú zvyknutí tuná chodiť voliť. Všetko je zatvorené a je zakázané požívať alkoholické nápoje. Kolektív je dobrý, spoznali sme sa až tu," uviedol pre TASR predseda 13-člennej okrskovej volebnej komisie Marek Minár.

Členkou komisie je i zamestnankyňa krčmy Bibiána Hudáková. Ako povedala, zvyčajne chodí do práce na 15.00 h, dnes to bolo už o 6.00 h. "Keďže dnes nie som v práci, tak som vo volebnej komisii ako členka. Už viackrát som bola. Je to práca s ľuďmi, čiže je to pozitívne," povedala Hudáková.

"Mali sme inú miestnosť, keď sme bývali na Sekčove, ale tu je krčma, ktorá je sympatická tým, že sa tu ľudia schádzajú, debatujú. Tradícia na Slovensku je, že v krčme sa historicky odohrávalo to všetko, čím tento náš národ žil," dodal Prešovčan Vladimír Leško.

16:36 V Považskom Podhradí skolaboval volič, hlasovanie prerušili

Vo volebnom okrsku v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie je aktuálne prerušené hlasovanie v parlamentných voľbách. Zasahujú tam zdravotní záchranári.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej vo volebnej miestnosti skolaboval starší volič.

Na mieste stále zasahujú zdravotní záchranári, hlasovanie je prerušené, po otvorení hlasovacej miestnosti bude pokračovať. Volebná miestnosť tak bude otvorená dlhšie ako do 22.00 hodiny.

16:10 Polícia v Košickom kraji riešila označenú dodávku aj farbu pečiatky

Košická krajská polícia doposiaľ v súvislosti so sobotňajšími parlamentnými voľbami nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. Riešila však podnet vzhľadom na dodávku označenej politickým subjektom a konkrétnym kandidátom, či farbu pečiatky. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová.

"Prijali sme jedno oznámenie pre podozrenie z porušenia volebného moratória v súvislosti so zaparkovaným dodávkovým vozidlom s logom jednej z politických strán v košickej mestskej časti Západ, neďaleko jednej z volebných miestností. Preverením sa porušenie zákona nepotvrdilo," povedala Mésarová pre TASR.

V Michalovskom okrese zas prijali oznámenie o používaní odtlačku pečiatky modrej farby. Vzhľadom na to, že farba pečiatky nie je zákonom stanovená, podľa polície nejde o porušenie zákona.

"Od skorého rána dohliadame na pokojný priebeh volieb do NR SR na území Košického kraja. Volebný deň začal pokojne, doposiaľ bez incidentov," dodala s tým, že na zabezpečenie pokojného priebehu volieb dohliada dostatočný počet síl a prostriedkov PZ. V mestách a obciach dohliadajú na verejný poriadok motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne sú tiež príslušníci kriminálnej polície, teda nielen uniformované zložky, ale aj policajti v civile.

16:03 Priebeh volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný

Priebeh predčasných parlamentných volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný. Na tlačovej konferencii o tom v sobotu informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

Spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Zistené bolo požitie alkoholu. "Chcel by som vyzvať najmä členov okrskových volebných komisií, aby nepožívali alkoholické nápoje," zdôraznil. Na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb dohliada približne 6500 policajtov.

15:52 OSZZS eviduje desať výjazdov sanitiek v súvislosti s parlamentnými voľbami

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR eviduje v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 15.00 h desať výjazdov sanitiek. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbudze, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom aj Blesoviec," uviedli záchranári. Dodali, že zasahovali pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

15:48 Volebné moratórium predĺžia o 40 minút, potrvá do 22.40 h 

Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžia o 40 minút. Na celom území SR potrvá do 22.40 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Priblížil, že štátna volebná komisia začne opätovne zasadať o 16.00 h a prijme rozhodnutie o predĺžení moratória. K predĺženiu hlasovania o 40 minút došlo v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke z dôvodu zdravotných komplikácií jedného z členov komisie, ktoré si vyžadovali zásah záchranárov.

Volebná komisia dostala viacero podnetov, že voličom v niektorých okrskoch neboli vydané hlasovacie lístky všetkých kandidujúcich politických subjektov. Orosz vysvetlil, že išlo o zlyhanie jednotlivcov pri vydávaní hlasovacích lístkov. "Náprava bola možná okamžite, volič mal možnosť o tom informovať predsedu okrskovej volebnej komisie a ten mohol okamžite zjednať nápravu," priblížil. Ubezpečil, že volebné miestnosti majú dostatok hlasovacích lístkov všetkých kandidujúcich subjektov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová priblížila, že neustále monitorujú situáciu vo volebných miestnostiach.        

14:58 Na česko-slovenskej hranici v kysuckej obci Makov sa stretli v sobotu milovníci historických vozidiel na štarte Československej rallye. Podľa organizátorky podujatia na Slovensku Eriky Moškovej tohtoročný časový harmonogram upravili, aby účastníci stihli po ukončení podujatia odovzdať hlasy vo voľbách do Národnej rady SR.
Doplnila, že po ukončení programu tiež plánuje navštíviť volebnú miestnosť. "Československá rallye je medzinárodná jednodňová akcia pre historické vozidlá bez obmedzenia. Tento rok máme slovenskú časť spanilej jazdy. Pokračujeme do Žiliny a končíme v leteckom múzeu v Slávnici. Účasť je trocha menšia, čo ovplyvnil aj dnešný termín parlamentných volieb. Blížime sa k 50 vozidlám," povedala.

14:21 Aj keď po otvorení volebných miestností väčšie problémy neevidovali, na Slovensku sa už vyskytli prvé kuriózne situácie.

Voľby už poznačili prvé BIZARNÉ situácie
Aj keď po otvorení volebných miestností väčšie problémy neevidovali, na Slovensku sa už vyskytli prvé kuriózne situácie. Ministerstvo vnútra (MV) SR nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. Informovala o tom... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

14:14 V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. Dôvodom je zdravotná indispozícia jedného z členov okrskovej volebnej komisie. Pre TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.
Z dôvodu predĺženia hlasovania by malo pravdepodobne prísť aj k predĺženiu volebného moratória.
Mestská časť na sociálnej sieti spresnila, že k prípadu došlo v okrsku č. 41 na Základnej škole Gessayova 2. "Z dôvodu zdravotných komplikácií jedného z členov komisie, ktoré si vyžadovali zásah záchranárov, bude v tomto okrsku predĺžená možnosť odvoliť o 40 minút," informuje petržalská samospráva. V tomto volebnom okrsku tak budú môcť voliči odovzdať hlasovací lístok do 22.40 h.

13:50 V zariadení pre seniorov odvolila aj takmer 102-ročná Banskobystričanka

V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila v sobotu v predčasných parlamentných voľbách aj Mária Longauerová, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. Celkovo tam odvolilo vyše 30 klientov a časť personálu.

"Uvidíme, či politici splnia všetko, čo nám sľubujú," konštatovala pre TASR Mária Longauerová tesne pred volebným aktom.

Pochádza zo Záhoria, väčšinu života však prežila v meste pod Urpínom. Spolu so svojím nebohým manželom, operným sólistom Ladislavom, patrili k zakladajúcim členom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v roku 1949 a aj banskobystrickej opernej scény v roku 1959, kde spoločne pôsobili okolo 30 rokov. Aj napriek vysokému veku chodieva voliť a sleduje správy, aby vedela, čo sa v našej krajine deje. "Treba žiť spravodlivo, bez hašterenia, škriepok a hádok," zdôraznila dlhoročná hlasová pedagogička a bývalá sopranistka Štátnej opery.

Život v mestskom zariadení si pochvaľuje. "Dobre sa tu o nás starajú aj varia. Treba žiť úplne normálne a netreba vymýšľať," dodala pomaly už 102-ročná volička.

V Banskej Bystrici ku koncu júla tohto roka žilo šesť obyvateľov, ktorí oslávili 100 a viac rokov, prevažne ženy.

13:26 Traja najvyšší ústavní činitelia už vo voľbách odovzdali svoj hlas

Traja najvyšší ústavní činitelia už odovzdali svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách. Prezidentka SR Zuzana Čaputová volila v Pezinku, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Ľudovít Ódor v Bratislave.

12:52 Pod dohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbu poštou

Na pokojný priebeh predčasných parlamentných volieb dohliada približne 6500 príslušníkov Policajného zboru. Pod drobnohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

"Hliadky Policajného zboru sa nachádzajú v blízkosti volebných miestností, kde v prípade potreby poskytujú súčinnosť volebnej komisii," doplnili z policajného prezídia. Zvýšený počet hliadok zabezpečuje ochranu života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku aj počas volieb a po ich ukončení.

"Pod bezpečným dohľadom a drobnohľadom polície je okrem okrskových, okresných volebných miestností a Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia," podotkli s tým, že na koordináciu a bezpečnostnú situáciu počas dňa dohliada aj viceprezident Policajného zboru.

Doplnili, že akékoľvek informácie smerujúce k možnému narušeniu priebehu volieb do parlamentu treba bezodkladne oznámiť na linke 158.

O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Po ich uzatvorení sa začnú spočítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude možné sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia.

12:28 Dráma v Pezinku! PODOZRIVÁ UDALOSŤ pred príchodom Čaputovej

Možnosť voliť si nenechala ujsť ani prezidentka Zuzana Čaputová. No skomplikovala to neobvyklá udalosť!

Hoci mala prezidentka v pláne odvoliť ešte pred jedenástou hodinou, podľa informácii TV Markíza jej ochranka zisťovala, komu patrí podozrivý batoh, ktorý sa našiel pri volebnej miestnosti, kde mala odovzdať svoj hlas. Napokon prezidentka odvolila až krátko predpoludním!

11:52 Za vynesenie hlasovacích lístkov von z volebnej miestnosti hrozí pokuta 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Volič je v zmysle zákona povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

V prípade hlasovania mimo volebnej miestnosti volič nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky znehodnotí pred členmi okrskovej volebnej komisie.

11:45 Volič môže v sobotných parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

Pri hlasovaní si volič vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Ak volič zakrúžkuje viac ako štyroch kandidátov, hlas pre politický subjekt sa počíta, ale na prednostné hlasy sa nebude prihliadať. Po úprave lístka ho vloží do obálky, ktorú potom vhodí do volebnej schránky. Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí lístky vrátiť a komisia mu vydá nové.

11:30 Orosz: Štátna komisia eviduje niekoľko podnetov pre porušenie moratória

Štátna volebná komisia eviduje v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach. Robia to aj niektorí politici. "Je to v kompetencii štátnej komisie," reagoval Orosz na otázku TASR.

Priblížil, že štátna volebná komisia začala svoje zasadnutie v sobotu o 9.00 h. "Bude pokračovať v priebehu celého volebného dňa, možno aj v nočných hodinách," dodal s tým, že hlavnou úlohou komisie je v súčasnosti reagovať na podnety od občanov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová doplnila, že osemnásť okrskových volebných komisií pre voľbu poštou začne sčítavať hlasy o 18.00 h. "Otváranie návratných obálok prebieha v poriadku," podotkla.

11:25 Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne bol o voľby veľký záujem

O predčasné parlamentné voľby bol medzi obvinenými a odsúdenými v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľký záujem. Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková.

Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy.

"Vydali interný predpis a prostredníctvom pedagógov sme obvinených a odsúdených informovali o spôsobe získania hlasovacieho preukazu. Zabezpečili sme im tlačivo, ktoré na náklady ústavu mohli poslať do miesta trvalého bydliska, obec im poštou zaslala hlasovací preukaz," informovala Martináková.

Medzi obvinenými a odsúdenými sú podľa nej aj osoby, ktoré nemajú právo voliť. "Prekážku vo volení majú cudzinci, tých tu máme päť, dvaja odsúdení sú zbavení spôsobilosti na právne úkony. Voliť nemôžu ani neplnoleté a vysoko infekčné osoby, také v ústave momentálne nemáme," doplnila.

Odsúdený Ladislav si v Trenčíne odpykáva desaťročný trest za ekonomickú trestnú činnosť, do prepustenia na slobodu mu zostáva 3,5 roka. "Ísť voliť som sa rozhodol preto, že mám doma rodinu a chcem aby sa moje deti mali lepšie. Veľkú budúcnosť nevidím ani po týchto voľbách, ale dúfam, že nejaká zmena príde. Voliť chodím pravidelne. O politickej situácii sme sa rozprávali aj s ostatnými obvinenými a odsúdenými, zmenu potrebuje aj trestné právo," zdôraznil Ladislav.

Dňa 28. septembra sa v slovenských ústavoch nachádza celkom 1467 obvinených a 8518 odsúdených (spolu 9985 osôb). Z celkového počtu väznených je 26 obvinených mladistvých, 31 odsúdených mladistvých a 483 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo. Záujem voliť nahlásilo 1737 väznených osôb.

10:54 Premiér: Férovosť a transparentnosť volieb je zabezpečená

Férovosť a transparentnosť predčasných parlamentných volieb je zabezpečená. Po stretnutí s členmi štátnej volebnej komisie to povedal predseda vlády poverený vedením rezortu vnútra Ľudovít Ódor. Priblížil, že z jednotlivých volebných miestností zatiaľ nie sú hlásené žiadne problémy.

"Výsledky volieb do Národnej rady SR bude sumarizovať viac ako 700 odborníkov zo štatistického úradu, prostredníctvom 51 sumarizačných útvarov," podotkol Ódor s tým, že všetky zložky, ktoré sú zapojené do organizácie volieb, pracujú profesionálne.

10:28 Nebuďte ako Ódor! 

Volič vo volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť platným občianskym preukazom (OP). Ak však občiansky preukaz mení, napríklad po sobáši, môže sa preukázať aj potvrdením od polície alebo žiadosťou o vydanie nového preukazu. Ak je sobáš v deň volieb, nevesta môže voliť aj so starým preukazom. Už skôr na to upozornilo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Ak sa v deň volieb dostaví do volebnej miestnosti príslušnej podľa miesta trvalého pobytu občan SR s OP, ktorého platnosť uplynula, alebo obsahuje nesprávne či neplatné údaje (napríklad o adrese trvalého pobytu), okrsková volebná komisia môže takýto OP uznať za relevantný doklad na preukázanie totožnosti len v prípade voliča, ktorý je zapísaný v zozname voličov a ktorého totožnosť nevzbudzuje u členov okrskovej volebnej komisie pochybnosti.

Premiér dosluhujúcej úradníckej vlády Ľudovít Ódor volil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Nezaobišlo sa to však úplne bez komplikácií. Pred volebnou miestnosťou zistil, že nemá pri sebe občiansky Preukaz. Musel sa poň vrátiť a až potom riadne odvolil. 

9:57 Pred volebnými miestnosťami v Trnave zbierajú podpisy pod petíciu

Pred volebnými okrskami v Trnave čakajú na občanov idúcich odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách aj stolíky s petičnou akciou proti rezidentskému parkovaniu v meste. Podpisy zbiera občianska iniciatíva, ktorá petíciu odštartovala začiatkom septembra. Jej hlavný organizátor Rudolf Krajčovič pre TASR uviedol, že keďže je to možné a logické, využívajú aj takúto možnosť.

Predseda okresnej volebnej komisie v Trnave Andrej Vároš po konzultácii so Štátnou komisiou pre voľby i políciou uviedol, že za poriadok pred volebnými miestnosťami zodpovedajú predsedovia okrskových komisií. Tí vyhodnotia, či aktivita nenarúša priebeh volieb. "Kým ide o vyjadrenie občianskeho postoja k danej problematike, je to v poriadku," povedal pre TASR. Potvrdil to aj náčelník Mestskej polície Trnava Ivan Ranuša, uviedol, že ak ide o zber podpisov v zmysle petičného zákona, "nemajú dôvod, aby do toho vstupovali". Petícia si dáva za cieľ zozbierať dostatočný počet podpisov Trnavčanov, aby mohlo byť vyhlásené miestne referendum.

9:44 Petržalka motivuje voličov aj mobilizačnou súťažnou kampaňou

Bratislavská Petržalka chce obyvateľov motivovať, aby prišli k volebným urnám počas sobotňajších volieb do Národnej rady (NR) SR. Prišla preto s mobilizačnou súťažnou kampaňou. Zapojiť do nej sa môže každý, kto sa odfotí s novou volebnou plentou z dielne mestskej časti. K dispozícii je ich takmer 600 v 95 volebných okrskoch.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mestská časť rozhodla využívať vlastné zásteny a nie kartónové poskytnuté štátom, bolo urýchlenie procesu odvolenia počas volebného dňa. Počas posledných komunálnych volieb evidovali viaceré samosprávy dlhé rady voličov práve aj pre nedostatok volebných plient.

"Kartónové zásteny museli vždy stáť na školských dvojlaviciach, aby sa správne rozložili, čím zaberali veľa miesta. Naše zásteny sú užšie, zaberajú menej miesta a môžu byť aj dve pri sebe," konštatuje vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Alžbeta Neuschlová s tým, že do volebnej miestnosti sa tak oproti minulosti zmestí o dve až tri zásteny viac.

Zásteny majú zároveň posúvateľnú dosku na písanie, čím sa dá vytvoriť zástena pre sediacich, ale aj pre tých, ktorí chcú odvoliť v stoji. V každej volebnej miestnosti sú aj stojace, aj sediace zásteny. Mestská časť ich môže v budúcnosti využiť pri ďalších voľbách alebo aj na iné účely.

Výroba zásten vyšla samosprávu na približne 20.000 eur. Práce trvali niekoľko mesiacov, od výroby drevenej konštrukcie po inštaláciu bannerových plachiet, ktoré sú nadizajnované v petržalských farbách a s typickou petržalskou symbolikou.

9:30 V Drienove majú okrem volieb i miestne referendum proti výstavbe spaľovne

Obyvatelia obce Drienov v okrese Prešov v sobotu rozhodujú nielen o budúcom zložení parlamentu, ale svoj názor môžu vyjadriť i v miestnom referende. Jeho otázkou je, či súhlasia s výstavbou Zariadenia na energetické zhodnocovanie komunálneho odpadu (spaľovne).

Ako pre TASR uviedla obecná poslankyňa Veronika Muška, referendum sa rozhodla iniciovať na základe množstva podnetov od občanov. "Keďže sme už organizovali v Drienove minulý rok protestnú a tiež petičnú akciu, tak miestne referendum som navrhla ako ďalšiu zákonnú možnosť, ako vyjadriť svoj názor. Na jeho vyhlásenie som usúdila, že bude lepšie vyzbierať podpisy. Povinnosťou je mať aspoň 30 percent podpisov oprávnených voličov, čo sa nám podarilo vo veľmi krátkom čase," vysvetlila Muška.

Naďalej podľa jej slov trvajú na tom, že výstavba spaľovne by negatívne ovplyvnila život občanov Drienova, ako aj občanov okolitých obcí. "Zaťažilo by to nesmierne naše komunikácie, ktoré sú už teraz v nie najlepšom stave a ani našej okolitej prírode by to určite neprospelo. Veríme, že sa nám aj týmto spôsobom podarí ukázať kompetentným, že spaľovňa je v našom katastri nepotrebná a nechcená. Aj územný plán obce je proti takejto výstavbe," spresnila.

Ako podotkla, navrhovali by iné využitie priestoru bývalej kafilérie. "Už dnes ho napríklad využíva množstvo zanietených prívržencov airsoftu, ktorí si tam zriadili airsoftové ihrisko," uviedla. V obci čakajú na záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia k predloženému zámeru zo strany súkromnej spoločnosti. Tým sa má uzavrieť proces posúdenia vplyvov na životné prostredie.

Proti výstavbe spaľovne sa okrem Drienova postavili aj dotknuté samosprávy obcí Drienovská Nová Ves, Ličartovce, Petrovany a iné, ako aj samotní občania.

9:00 Na farbe pečiatky obce na hlasovacej obálke nezáleží. "Ak by bola teda pečiatka inej farby ako červenej, neznamená to neplatnosť hlasovacej obálky. Obálka bude platná," sprostredkovala polícia reakciu riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstva vnútra (MV) SR Evy Chmelovej.

Polícia na sociálnej sieti ďalej zdôraznila, že zákon o podmienkach výkonu volebného práva farbu pečiatky nerieši. Jeden z voličov sa mal v bratislavskej Petržalke dožadovať obálky s pečiatkou červenej farby.

8:30 Počas sobotných predčasných parlamentných volieb je voličom k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra (MV) SR. Môžu na ňu volať počas celého dňa, a to až do uzatvorenia volebných miestností.

Pracovníci na otázky voličov týkajúcich sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Pre volebné komisie nižších stupňov a pre voličov je k dispozícii aj infolinka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán na čísle 02/4859 2020.

8:00 Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť v predčasných parlamentných voľbách osobne, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Je určená napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Voliči alebo ich blízki môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. "V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami, obálkou a so zoznamom tých voličov, ktorí požiadali o hlasovanie mimo volebnej miestnosti," uvádza sa v zákone o podmienkach výkonu volebného práva.

7:30 Ministerstvo vnútra (MV) SR nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na MV SR Eva Chmelová.

Priblížila, že štátna volebná komisia zasadne o 9.00 h. Prvoradou úlohou komisie je zabezpečiť plynulý a nerušený priebeh volieb. "Bude sa zaoberať aj podnetmi, ktoré prišli ako podozrenia z porušenia volebného moratória," dodala.

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53.300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5996 volebných miestnostiach. Otvorené sú v sobotu od 7.00 h.

7:00 Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady (NR) SR. V ére samostatného Slovenska ide o deviate parlamentné voľby v poradí. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, prípadne na ňom udelia aj preferenčné krúžky, najviac však štyri. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, upozorňuje rezort vnútra. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53.300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale prvýkrát budú voliť poslancov národného parlamentu. Bude ich 184.800. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5996 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. októbra.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik