Rusko použilo novú bombu!
30 | 09 | 2023 I Milan Laca

Rusko prvýkrát použilo tepelnú kazetovú muníciu.  

Tepelná kazetová munícia má jedinečnú vlastnosť - je nielen presná, ale dobre si poradí aj s cieľmi na širokých plochách.

Čo to je

Tento typ munície môže to vyzerať ako škatuľa, alebo kontajner. Po dosiahnutí určitej výšky vybuchne a rozptýli veľa malých projektilov na veľkú vzdialenosť. Táto munícia môže mať aj podobu leteckých bômb, delostreleckých granátov. Po dosiahnutí danej výšky dôjde k výbuchu, kontajner sa otvorí a malé projektily v ňom obsiahnuté začnú pôsobiť v danej oblasti. Prívlastok „tepelná“ znamená, že každý malý projektil obsahuje zápalnú zmes. Nielenže dopadne na cieľ, ale pri náraze sa zapáli. 

Rusi zas udreli
Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v Odeskej oblasti a Záporoží. „Strana.ua“: k výbuchu došlo pri meste Južnyj v Odeskej oblasti. Ruské údery V Odeskej oblasti a Kyjevom kontrolovanom Záporoží došlo pri nálete k výbuchom, informovali... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Použitie takýchto zbraní

Kazetová munícia sa používa na rôzne účely. Účinne neutralizuje vojenské vybavenie, dokáže sa vyrovnať s ozbrojeným nepriateľom a dokonca podpaľuje lesy, čím vytvára impozantné požiarne bariéry. Je schopná preniknúť takmer do všetkých typov slabo opevnených štruktúr, vrátane bunkrov.

Keď vybuchne... 

Pri  pozorovaní explózie možno zaznamenať jasné záblesky na oblohe, sprevádzané rozptylom početných nábojov nižšej sily. V skutočnosti to pripomína meteorický roj, len s tým rozdielom, že pri kontakte s ním sa tieto malé náboje rozptýlia. Prvá detonácia vydá ohlušujúci zvuk  a  po otvorení kontajnera nasleduje séria menších výbuchov. Dokonca sa môže zdať, že samotný vzduch v epicentre sa vznietil. Nasleduje tepelný efekt - teplota vzduchu stúpa a šíri sa tlaková vlna. Tieto projektily sú nebezpečné, no ich účinnosť je nepopierateľná. V krátkom čase sú schopné spôsobiť škody a poskytnúť strategickú výhodu.

Poblémová munícia

Kazetová munícia je často kritizovaná. Existuje značné riziko vedľajších škôd pre civilistov a civilnú infraštruktúru. Oficiálne medzinárodné dohody dlhodobo zakazujú používanie tohto typu munície. Niektoré krajiny odrádzajú ostatných od používania takejto munície, ale samy ich aktívne používajú. Navyše Ukrajine dodali takúto muníciu a dokonca povolili je použitie.

Na čo je ešte vhodná vojna na Ukrajine?
Pentagon využíva ukrajinský konflikt na výcvik svojich ozbrojených síl. Podľa portálu Defense One, dve výcvikové strediská Pentagonu sa cvičia pozorovaním udalostí na Ukrajine a realizáciou vlastného výskumu a experimentov. Celkom dobrý... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!