Ruskí a bieloruskí športovci na paralympiáde v Paríži súťažiť budú
01 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Valné zhromaždenie Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) na svojom zasadnutí v Bahrajne v piatok, 29. septembra rozhodlo o možnosti účasti ruských a bieloruských paralympionikov na Letných olympijských hrách 2024. Tie sa budú konať v termíne od 28. augusta do 8. septembra v Paríži. Športovci súťažiť budú, no s obmedzením, informuje IPC na svojich oficiálnych stránkach.

Členovia IPC v hlasovaní rozhodli o tom, že ruskí a bieloruskí športovci sa budú môcť aj so svojimi asistenčnými tímami zúčastniť paralympiády v Paríži, štartovať však budú individuálne, nie pod vlajkami svojich štátov. IPC zároveň rozhodol, že národné paralympijské tímy Ruska a Bieloruska nesmú organizovať medzinárodné podujatia ani v ďalších športoch, ktoré IPC zastrešuje. Obmedzenie bude platiť do roku 2025, kedy bude ďalšie valné zhromaždenie IPC.

Hlasovali za čiastočné obmedzenie

Členovia IPC hlasovali v pomere 90:56 za návrh na čiastočné pozastavenie činnosti NPC Rusko (šesť členov sa zdržalo), zatiaľ čo 79:57 hlasovalo za čiastočné pozastavenie činnosti NPC Bielorusko (deväť členov sa zdržalo hlasovania). Na schválenie návrhu bol potrebný výsledok 50 % + 1 zo všetkých odovzdaných hlasov.

Iba 16-ročný vandal vyrúbal svetoznámy strom pri Hadriánovom vale (FOTO)
Iba 16-ročného chlapca zatkli po tom, čo motorovou pílou vyrúbaný jeden z najznámejších stromov v Británii, známy z kín i televízie. Turistický ťahák a oficiálne najkrajší strom Anglicka z roku 2016 skončil kvôli hlúposti a vandalizmu, informuje... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Športovci súťažiť môžu

Toto valné zhromaždenie pozastavilo národným tímom Ruska a Bieloruska možnosť súťažiť zatiaľ na dva roky. Výnimku dostali športovci a ich pomocné tímy, ktoré sa budú môcť zúčastniť individuálne, teda nie pod vlajkou svojich štátov.

Toto obmedzenie sa týka aj ďalších šiestich športov, ktoré IPC zastrešuje. Súčasťou obmedzenia je zákaz pre národné paralympijské tímy Ruska a Bieloruska organizovať športové podujatia, do ktorých by boli zapojení iní členovia IPC.

Je rozhodnuté

„Keďže toto rozhodnutie prijalo Valné zhromaždenie IPC, očakávam, že všetci členovia IPC ho budú plne rešpektovať. S rozhodnutím, ktoré je už za nami, dúfam, že pred paralympijskými hrami v Paríži 2024 sa teraz môžeme sústrediť hlavne na šport a výkony para športovcov," povedal Andrew Parsons, predseda IPC.

Facebook / Andrew Parsons | Predseda IPC Andrew Parsons odporúča po tomto rozhodnutí sa sústrediť na šport

Môžu sa odvolať

NPC Rusko aj NPC Bielorusko majú teraz právo odvolať sa proti rozhodnutiam Valného zhromaždenia IPC na nezávislý odvolací tribunál IPC. Ak nebude akémukoľvek odvolaniu vyhovené, pozastavenie zostane v platnosti až do opätovného posúdenia na Valnom zhromaždení IPC v roku 2025.

Medzi členské organizácie IPC, ktoré môžu hlasovať na Valnom zhromaždení IPC, patria národné paralympijské výbory, medzinárodné federácie a medzinárodné organizácie športu zdravotne postihnutých.

Rusi zas udreli
Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v Odeskej oblasti a Záporoží. „Strana.ua“: k výbuchu došlo pri meste Južnyj v Odeskej oblasti. Ruské údery V Odeskej oblasti a Kyjevom kontrolovanom Záporoží došlo pri nálete k výbuchom, informovali... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať V Hlavnom denníku budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik