MALÉ BEŠTIE! Občianska patrola v Hlohovci rieši aj detské ilegálne zápasy (VIDEO+GALÉRIA)
30 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Skupina tinedžerov doslova tyranizuje obyvateľov Hlohovca už niekoľko rokov. Svoje výčiny si zaznamenávajú na mobilné telefóny a záznam zavesia na TikTok, prípadne na inú sociálnu sieť. Rodičom v polovici leta došla trpezlivosť a z hodiny na hodinu cez Facebook zorganizovali Občiansku patrolu.

Na výčiny doplatil aj 12-ročný Paľko, ktorého matka hovorí, že o útoku ju informoval jeden z partie agresrov. Z fyzických zranení sa dieťa dostane behom pár týždňov, tie duševné môžu mať následky do dospelosti. O výčinoch detských partií vie aj polícia, no činy aktérov, ktorí by už mohli byť stíhaní, sú hodnotené ako priestupky. S občianskou patrolou spolupracujú aj obyvatelia, ktorým sa do povedomia dostala veľmi rýchlo a vítajú ju. Takisto ju víta Krajské riaditeľstvo polície. Advokát však upozorňuje, že sebaobrana voči detskému páchateľovi sa môže brať ako agresia.

Zbitý tínedžer

„Hodinu som mu vyvolávala, no nedvíhal, a keď som konečne začula na druhej strane linky hlas, nebol jeho. Chlapec, ktorý ho sprevádzal, mi oznámil, že Paľko bol zbitý,“ spomína mamička Monika na koniec augusta s tým, že správu jej oznámil jeden z partie agresorov. Tí chlapca vylákali do lesíka pri rieke, kde ho zbili a ten, čo ho sprevádzal to urobil len preto, aby zaistil chlapcovo mlčanie s tým, že ak ich prezradí, dostane ešte viac.

„Keď som ho našla, bola som v šoku. Zakrvavená tvár plná modrín a podliatin, opuchnuté ústa. Taký pohľad na vlastné dieťa neželám najhoršiemu nepriateľovi. Nechcem… Nechcem o tom hovoriť,“ hovorí rozrušená matka. Lekári na pohotovosti diagnostikovali pomliaždeniny, narazené rebrá, rany na hlave. A duševnú traumu  si chlapec zrejme ponesie do dospelosti, pretože sa mu úplne zmenilo správanie, je bojazlivý, utiahnutý. Matka sa radila aj so psychológom. Ten poradil nejaký čas počkať a ak sa chlapec nepozbiera, odporučil navštíviť špecialistu.

„Mnohokrát sa v noci s plačom zobudí – pery do krvi rozhryzené, má nočné mory o tom, ako ju zase dobili a dokopali. Vošla do kníhkupectva, čakala som ju vonku a vyšla úplne rozklepaná, pery rozhryzené, lebo sa tam stretla s bývalou spolužiačkou. Podotýkam – spolužiačka jej nič ani len nepovedala, nijako jej neublížila, len ju uvidela. Stačí vo filme vidieť náznaky násilia, u nás je veľký plač a trojhodinový rozhovor,“ povedala pred dvoma rokmi pre HD mamička dievčaťa, ktoré čelilo fyzickým útokom spolužiakov.

Šikana na školách - ide doslova o boj o život dieťaťa a zničené rodiny
Odpovede respondentky sú veľavravné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Mali by byť stíhaní

S partiou agresívnych mladých ľudí má Hlohovec skúsenosti už niekoľko rokov. Hoci 21-ročný „vodca“ skončil za mrežami, činy jeho mladistvých nasledovníkov boli vyhodnotené len ako priestupok. Napriek tomu, že skončili vážnymi zraneniami.

Zhruba rok bolo ticho, keď sa začiatkom leta objavilo video z Hlohovca, kde partia šiestich tinedžerov zmlátila svojho rovesníka. Zbitý mladík utŕžil pomliaždeniny brušnej dutiny, hrudníka, zranenia hlavy, opuch spánkov a dodnes navštevuje psychiatričku. To už je u detí vo veku 14 a viac rokov na trestné stíhanie.

Sedem rozhnevaných mužov

Hoci to znie, ako názov westernu, presne toľko otcov rodín si v lete povedalo, že idú do ulíc a na Faceboooku založili skupinu Občianska patrola Hlohovec. Tá má aktuálne niečo cez 2500 členov. Logicky, neoperujú len vo virtuálnom priestore. Na sociálnej sieti len informujú o svojich každodenných obchôdzkach časťami mesta, kde sa útoky odohrali najčastejšie. O tom, že Hlohovčanom to, čo sa v uliciach deje, nie je jedno svedčí, že skupina len za týždeň svojho fungovania získala tisíc členov.

Práca prináša ovocie

„Vidíte ten drevený farebný domček? Ešte prednedávnom ho okupovali hlavne pubescenti holdujúci alkoholu a cigaretám. Odkedy sa robia kontroly, zase plní svoj účel,“hovorí pre Plusku jedna z mamičiek na detskom ihrisku plnom hrajúcich sa drobcov. Chlapi z Občianskej patroly sa s deťmi už poznajú, na svojich obchôdzkach ich vídajú denne.

„Vždy keď ideme okolo, prehodíme pár slov, pýtame sa, či je všetko v poriadku,“ vysvetil Daniel Strnisko, ktorý na svojich obchôdzkach kontroluje hlavne miesta, ako je železničný most ponad Váh, pod ktorým sa problémová mládež zgrupuje.

Volebný vlak Globsecu sklamal! Nenaplnil sa (VIDEO)
V piatok večer vyrazil na Slovensko z Prahy vlak s niekoľkými stovkami zväčša mladých ľudí. Ich cieľom bolo odvoliť. Hoci bol úplne zadarmo, ešte pár hodín pred vypravením organizátor lákal na voľné cestovné lístky. Televízie, ako aj niektoré... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Obyvatelia spolupracujú

„V minulosti, keď robila mládež neporiadok, mlátili sa a hulákali do noci, obyvatelia radšej zavreli okná a ďalej to neriešili. Teraz nám napíšu do skupiny a my sme na mieste za pár minút alebo sami to dajú do poriadku. Presne to bol aj náš zámer – aby sa tá letargia skončila, aby si ľudia všímali, čo sa okolo nich deje. Dnes už máme takto pokryté prakticky celé mesto,“ konštatuje Strnisko, no situácia nie je ideálna.

Ilegálne zápasy

Nejde pritom len o malých agresorov, ale aj o organizátorov ilegálnych detských zápasov. Funguje to tak, že konkrétny chalan sa vyhráža deťom, že ak sa nezačnú navzájom biť, dobije ich on.

„Keď sme sa s ním pokúsili porozprávať, utekal tak, že sme ho nevedeli dobehnúť ani bicyklom. Ale účel to splnilo. Už sa neukázal,“ konštatuje Strnisko a pridáva ďalší otrasný spôsob – 15-ročný syn miestneho podnikateľa platí víťazovi bitky.

Klin klinom nevybiješ

Tomáš Munka, ďalší člen patroly zdôraznil, že fyzickým zákrokom sa dôsledne vyhýbajú. Ich cieľom nie je, aby tie deti zbili, ale musia vedieť, že ich niekto vidí. Mnohokrát podľa neho stačí dôrazné napomenutie. 

„K tomu zatiaľ ani raz nedošlo. Veď v drvivej väčšine ide o desať-dvanásťročných výrastkov,“ konštatuje Munka na margo nutnej sebaobrany. Zaráža ho však fakt, že počas prázdnin v uliciach ešte aj nadránom stretávali partie detí do 14 rokov.

Otcovia rodín patrolujú aj v nočných uliciach
Otcovia rodín patrolujú aj v nočných uliciach
Facebook / Daniel Strnisko / Občianska patrola HC
Aj takýmito odznakmi sú členovia patroly označení
Aj takýmito odznakmi sú členovia patroly označení
Facebook / Daniel Strnisko / Občianska patrola HC
Fyzické "dohováranie" nie je podľa OP nutné. Agresorom stačí vedieť, že sú pod kontrolou.
Fyzické "dohováranie" nie je podľa OP nutné. Agresorom stačí vedieť, že sú pod kontrolou.
Facebook / Daniel Strnisko / Občianska patrola HC
Facebook / Daniel Strnisko / Občianska patrola HC
Facebook / Daniel Strnisko / Občianska patrola HC
Otcovia rodín patrolujú aj v nočných uliciach
Aj takýmito odznakmi sú členovia patroly označení
Fyzické "dohováranie" nie je podľa OP nutné. Agresorom stačí vedieť, že sú pod kontrolou.
Doma nikto nie je prorokom

„Trosku som nepochopil čo sa pánovi bývalému primátorovi nepáči na tom čo robíme......ako sme sa akože vyfarbili? Trošku nerozumiem,“ reaguje Daniel Strnisko na príspevok Miroslava Kollára, bývalého primátora.

&set=p.10224144656151540&type=3

„Každá iniciatíva zvyšuje bezpečnosť občanov v danom meste,“ potvrdzuje legalitu Občianskej patroly hovorkyňa KR PZ v Trnave Mária Linkešová.

„Zákon hovorí, že obmedziť osobnú slobodu osoby, ktorá bola pristihnutá pri trestnom čine alebo bezprostredne po ňom, môže ktokoľvek,“ dopĺňa hovorkyňa, podľa ktorej ak ide o deti, treba ihneď volať hliadku polície.

Otrasný prípad dievčenského gangu: "Kľakni si a pros o odpustenie"
Obyvatelia bývajúci na Košickej ulici na „dievčenský gang“ nie raz upozorňovali – dianie mali priamo pred očami a volávali Mestskú, prípadne štátnu políciu. Kým tí však prišli, nenašli na mieste ani obete a páchateľky už vôbec nie. Takže aj... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Nie je to prvý prípad

V nedávnej minulosti sa podobné prípady riešili v niekoľkých mestách. Medializovaný bol aj "dievčenský gang" v Komárne, ktorý prapadával nie len deti, ale aj starších, či bezbranných občanov v okolí podchodu medzi sídliskom a autobusovou stanicou. 

15 ročná dievčina s dvoma kamarátkami si vyčíhali o dva roky staršiu študentku a v tuneli, vedúcom popod železničnú stanicu, spájajúcom dve sídliská, ju donútilo kľaknúť si, odprosiť a hľadieť jej pri tom do očí. Aby toho nebolo málo, páchateľka staršie dievča kopla do tváre. Zranenia dievčaťa si vyžiadali týždennú liečbu.

Chýba prevencia

 „Len vlani bolo v Slovenskej republike spáchaných 43 násilných trestných činov maloletými a vyše dvesto mladistvými. Išlo hlavne o úmyselné ublíženie na zdraví,“ sumarizuje advokát Adrián Dávidek desivé čísla. Chyba nie je pritom v zákonoch, problém je v tom, že za konanie maloletých zodpovedajú rodičia.

„Tu často trestné konanie trpí na dôkaznú núdzu, a ak aj k nejakému postihu voči rodičom dôjde, zväčša ide o podmienku alebo odobratie dieťaťa. Pritom väčšinou býva problém práve v nedostatočnej výchove a starostlivosti. Keby bola legislatíva taká, že ak potomok spácha trestný čin, niesli by za jeho konanie trestnoprávnu zodpovednosť zákonní zástupcovia, možno by sa niečo zmenilo,“ myslí si advokát.

Pozor na nutnú sebaobranu!

„Majú právo zabrániť útokom alebo ich odvrátiť, obmedziť osobnú slobodu páchateľov, dokonca vytvoriť obrazový záznam, ktorý už môže byť použitý ako podporný dôkaz v trestnom konaní,“ hovorí Davídek na margo Občianskej patroly, no upozorňuje na fakt, že podľa súdu sa môže z obete stať agresor.

„Vždy je to na individuálnom posúdení daného prípadu súdom, pri sporoch s deťmi zväčša ťahá dospelý za kratší koniec. Úprimne, keby som sa do takej situácie dostal, asi by som sa len kryl alebo by som utiekol,“ uzatvára advokát.

Dráma v Pezinku! PODOZRIVÁ UDALOSŤ pred príchodom Čaputovej (GALÉRIA)
Odkedy 15. decembra 2022 koaličné spory vyvrcholili vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera, všetko smerovalo až k dnešku. Práve dnes majú vyše štyri milióny tristotisíc Slovákov možnosť rozhodnúť o ďalšom smerovaní Slovenska. A túto možnosť si... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik