ŠOKUJÚCE podrobnosti k smrti miliardára Kellnera: Pilot s prepadnutým školením, navigátor pod drogami
30 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Niektoré doposiaľ neznáme okolnosti nehody vrtuľníka, pri ktorej v roku 2021 na Aljaške zahynul český miliardár Petr Kellner, odhalila záverečná správa amerického úradu pre vyšetrovanie dopravných nehôd. Tá upozorňuje na pochybenie pilota a na drogy v krvi horského sprievodcu, informujú Parlamentní Listy.

Bez preškolenia

 

Vyšetrovatelia z amerického úradu pre bezpečnosť dopravy za hlavnú príčinu nehody považujú pochybenie a zlé preškolenie pilota Zacharyho Russella, z ktorého profesijnej zložky vyplynulo, že nikdy neabsolvoval cvičenie v pristávaní na horskom hrebeni pre vrtuľník, ktorý osudný večer pilotoval. Dlhé vyšetrovanie preukázalo, že pred nehodou nebol vrtuľník nijako poškodený.

Každý rok mal pilot Russell podľa predpisov podstúpiť preskúšanie pre situáciu s nechcenými meteorologickými podmienkami pri lete podľa prístrojov. Takéto školenie však splnil 14 mesiacov pred nehodou, uvádza server iROZHLAS.cz .

Ďalším zásadným pochybením, ktoré mohlo negatívne ovplyvniť Rusellovo pilotovanie, bol jeho najbližší spolupracovník, ktorým je podľa predpisov lyžiarsky inštruktor. Ten by mal s pilotom koordinovať miesta pristávania a vzletov a identifikovať možné riziká.

Iba 16-ročný vandal vyrúbal svetoznámy strom pri Hadriánovom vale (FOTO)
Iba 16-ročného chlapca zatkli po tom, čo motorovou pílou vyrúbaný jeden z najznámejších stromov v Británii, známy z kín i televízie. Turistický ťahák a oficiálne najkrajší strom Anglicka z roku 2016 skončil kvôli hlúposti a vandalizmu, informuje... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Pod vplyvom drog

Podľa amerických vyšetrovateľov bol však lyžiarsky inštruktor v čase nehody pod vplyvom drog, konkrétne amfetamínu a kokaínu. „S ohľadom na hladiny namerané v jeho krvi bol vedúci lyžiarsky sprievodca pravdepodobne ovplyvnený účinkami drog v čase nehody,“ stojí v správe.

Drogy boli zistené aj u druhého lyžiarskeho sprievodcu, ktorý pred adrenalínovým športom zrejme užil marihuanu. Stopy psychoaktívnej látky THC v krvi viedli vyšetrovateľa k záveru, že ju užil, ale že v čase nehody už „nebol výrazne ovplyvnený účinkami“.

Záchrana zrúteného vrtuľníka, ktorá mohla rozhodnúť o živote Petra Kellnera, ktorý nehodu prežil, ale zomrel v dôsledku niekoľkých hodín čakania na pomoc, sa oneskorila pochybením dvoch firiem – tej, ktorá prevádzkovala adrenalínovú aktivitu, a firmy vlastniace lietadlo.
 
Ak Americká vláda "zamrzne", Kyjev bude mať problém
Newsweek: Odstavenie vlády USA bude hrať proti Ukrajine. Ukrajinu môže postihnúť katastrofa, ak americká vláda skutočne zastaví svoju činnosť. Reč je o takzvanom shutdowne, na ktorý sa Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických už... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik