Markíza a Focus a ich škandalózny omyl v roku 2020. Ako to bude dnes?
30 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

V roku 2020 sa TV Markíza v spolupráci s agentúrou Focus škandalózne mýlila. Prvý Exit poll, ktorý bol zverejnený chvíľu po zatvorení volebných miestností, vyvolal obrovské a ako sa ukázalo aj zbytočné napätie medzi obyvateľmi. Ako to bude tento rok?

V roku 2020 prvé odhady po zatvorení volebných miestností predpovedali hnutiu OĽaNO zisk na úrovni 26 percent hlasov. Smer dosiahol podľa Exit pollu výsledky okolo 15 percent  Tretia mala byť koalícia PS/Spolu s necelými desiatimi percentami hlasov.

Podľa informácii, Exit polly bývajú výrazne presnejšie ako bežné prieskumy. Anketári sa priamo pred volebnými miestnosťami pýtajú voličov, koho volili. Agentúra pracuje s veľkou vzorkou na úrovni 20-tisíc respondentov.

Exit poll agentúry Focus pre Tv Markíza rok 2020

Realita však bola iná. Ako sa ukázalo, výsledky tejto spolupráce priniesli jediný presný výsledok, a to pre OĽaNO. Ostatné výsledky, ako napríklad Smer-SSD, ktorý bol podhodnotený o takmer 4%, alebo opačne PS/Spolu nadhodnotené o 3% ukázali dôležitý fakt. Výsledok Exit pollu na TV Markíza v spolupráci s agentúrou Focus, sa skutočne javí, ako mimoriadne nepresný, za účelom vyvolania napätia medzi obyvateľmi.

Výsledky volieb do NR SR 2020

Ako to bude v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023?

Môžeme byť opätovne svedkami možného "oblbovania" obyvateľov nepresnými odhadmi?

Exit poll agentúry Focus pre Tv Markíza rok 2023

Voľby podľa exit pollu vyhralo Progresívne Slovensko, ktoré získalo 23,5 percenta hlasov. Potvrdil sa tak trend posledných predvolebných prieskumov, ktoré hlásili nástup progresívcov. Tesne druhý teda skončil Smer-SD s 21,9 percentami. 

​S veľkým odstupom zaostal tretí Hlas. Od voličov dostal viac ako 12-percentú podporu. Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO, KÚ a Za ľudí, ktorá získala osem percent. Pre vstup do NR SR však potrebovala prekonať 7-percentú hranicu, preto ide o pomerne tesný výsledok.

Mandáty by mala získať aj SaS, ktorú volilo 6,4 percenta voličov, tesne za ňou sa umiestnila Republika so šiestimi percentami. Poslednou stranou, ktorá prekročila potrebné 5-percentné kvórum je KDH s 5,3 percentami.

Prekvapením je výsledok SNS, ktorá sa v prieskumoch dlhodobo pohybovala nad 5 percentami. Podľa exit pollu túto hranicu však nepokorila (4,4 %). Mimo národnej rady zostala aj maďarská Aliancia s takmer identickým výsledkom (4,3%).

Čiernym koňom volieb sa napokon nestali Demokrati. Vo voľbách dostali toľko, koľko im avizovali aj prieskumy (3 %). Prepadákom je výsledok Sme rodina, ktorá podľa exit pollu nebude mať nárok ani na štátny príspevok (2,3 %). 

Názor si vytvroríte aj sami občania. Ako to bude v skutočnosti sa dozvieme až zajtra. Sledujte nás na www.hlavnydennik.sk, s nami sa dozviete viac.

NIE, PANI ČAPUTOVÁ, ZODPOVEDNOSTI ZA ROZDELENIE SPOLOČNOSTI SA NEZBAVÍTE
Musím sa ohradiť voči dnešnému vyjadreniu Zuzany Čaputovej, ktorá sa pri odchode z volebnej miestnosti vyjadrila, že najdôležitejšou úlohou novej vlády bude zmieriť spoločnosť. To už nie je len bezbrehý alibizmus (taký charakteristický pre jej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik