Jan Werich: Když dneska řeknete exkrement, lidi se pohoršeně otočí. Když řekněte hovno, ani se neotočí
30 | 09 | 2023 I Mária Škultétyová

„Vezměte si slovo prdel. To je v českém nadávání chrám. Umísťujeme tam vše, co se nám nepodařilo. Posíláme tam nepohodlné lidi. Dokonce tam voláme v zoufalství o pomoc. Určitě znáte lidi, kteří bez vole nedají dohromady větu. A tou přemírou ztratilo nadávání smysl. Stalo se zvukem," upozorňuje na slová zbožňovaného českého herca Jana Wericha Hlas ľudu Hlavného denníka - Mária Škultétyová.

Po týchto úvodných slovách  Jana Wericha si poviete: „Ani my nie sme lepší ako bratia Česi. Aj my máme svoje „skvosty“ vo vyjadrovaní, aj my vieme nadávať a používať hrubé výrazy.“

Áno, máte pravdu. Radi sa vyjadrujeme tak, ako nám zobák narástol. V slovnej zásobe máme množstvo expresívnych výrazov, po ktorých často siahame. Aj my, keď sa nám niečo nedarí,  uľavíme si českým do prdele alebo slovenským do riti. Aj ľudí posielame miesto do čerta, radšej do riti alebo tiež do prdele ako naši českí bratia.

Do prdele znie možno jemnejšie ako to naše do riti. Na druhej strane zas poznáme ritný otvor, ritný sval, ritný kanál  a tam sa nám to nezdá vulgárne.  

Priznávam, že keď som učila vybrané slová po r, bez slov ryť a riť som sa nezaobišla. A slovo exkrement je také cudzie a nechutné, že radšej povieme hovno. Možno je niekomu blízke aj „ty vole“ či „vole, vole“, no my Slováci máme miesto neho celkom nový výraz „kokos“ alebo „kokso“. Ešteže tak! Ale ani slovo, miesto ktorého vzniklo, sa z nášho jazyka nevytratilo. Používame ho najmä v písanej podobe -  v komentároch ním hrubo označujeme toho, s kým nesúhlasíme.

Našťastie Jan Werich nepoznal internet. To by nám po ňom zostali iné citáty. Tie by sa ani publikovať nedali.  

Na záver si položme otázky: Čo s expresívnymi hrubými výrazmi? Majú miesto v našom jazyku, alebo doňho nepatria? Používať ich či nepoužívať? Odpoveď už nechám na vás.

Herec Ťapák vie osloviť a „udrieť“ na správnu strunu Slovákovej duše
Herec Marek Ťapák vie osloviť a „udrieť“ na správnu strunu Slovákovej duše. Jeho fantastický hlas, kultivovaný prejav z neho robí pána herca. Jedinou jeho chybou pred médiami hlavného prúdu, sú jeho názory. V aktuálnom videu Ťapák vyrozprával... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik