Wagnerovci pod kontrolou Kremľa?
30 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Vladimír Putin sa stretol s jedným z najvyšších bývalých veliteľov Wagnerovej skupiny. Schôdzke bol prítomný aj námestník ministra obrany Junus-Bek Jevkurov. Hovoriť sa malo aj o tom, ako najlepšie využiť „dobrovoľnícke jednotky“ vo vojne na Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters stretnutie Vladimíra Putina s bývalým veliteľom Wagnerovej skupiny Andrejom Troševom pomohlo ukázať, že Ruská federácia má teraz po neúspešnej júnovej víkendovej vzbure Jevgenija Prigožina žoldniersku skupinu pod kontrolou.

Kremeľ uviedol, že schôdzka sa mala odohrať vo štvrtok v podvečer, prítomný jej mal byť aj námestník ministra obrany Junus-Bek Jevkurov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru RIA povedal, že Trošev v súčasnosti pracuje na ministerstve obrany.

Putin uviedol, že spolu s Troševom hovorili o tom, ako by mohli „fungovať dobrovoľnícke jednotky, ktoré môžu plniť rôzne bojové úlohy, predovšetkým, samozrejme, v zóne špeciálnej vojenskej operácie“.

„Vy sám ste v takej jednotke bojovali viac ako rok,“ povedal Putin na adresu Troševa s tým, že vďaka tomu vie o problémoch, ktoré treba vyriešiť, aby boje prebiehali čo najlepšie a najúspešnejšie.

Andrej Trošev, foto: Getty Images

Ukázalo sa teda, že zvesti o návrate „Wagnera“ na línie bojového kontaktu nie sú len fámy, ale začiatkom nového príbehu. V tejto súvislosti je dôležité poznamenať nasledujúce.

Za posledný mesiac precestoval Junus-Bek Jevkurov celú Afriku. Navštívil Líbyu, Alžírsko, Mali, Burkinu Faso, Stredoafrickú republiku a ďalšie krajiny. Hlavne tie, kde Prigožin roky budoval svoje dielo. Už vtedy sa objavili informácie, že prebiehajú rokovania s divíziami Wagner o opätovnom začatí prác. Nie je známe, či Trošev cestoval s Jevkurovom, ale takýto záver sa ponúka. Zrejme všetky rokovania skončili úspešne.

Potom, čo sa Wagnerove jednotky stiahli z Ukrajiny, sa niektorí z bojovníkov prihlásili k službe v oficiálnej ruskej armáde, iní prešli do súkromných vojenských spoločností.

Vyznamenaný vojak z povolania o misiách a NATO: ALIANCIA NA ČELE S USA JE ZLOČINECKÁ ORGANIZÁCIA! (VIDEO)
Ľudia podporujúci eskaláciu vojny na Ukrajine si od klávesnice nevedia predstaviť, čo sa deje na fronte, nevedia si to predstaviť ani najvyšší armádni predstavitelia, uviedol v relácii Aby bolo jasno bývalý dôstojník Armády Českej republiky,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik