Neskutočná drzosť! Ukrajinci prispeli k úspechom poľskej ekonomiky!
29 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Kyjev sa neuspokojí s ničím iným ako s plným členstvom a tvrdí, že 90 percent Ukrajincov je rovnakého názoru. Kyjev argumentuje tým, že za vstup aj tak zaplatili vyššiu cenu ako všetci ostatní. Ukrajinský premiér lobuje aj u Poliakov. Tí majú byť vďační, pretože Ukrajinci prispeli k úspechom poľskej ekonomiky.

Ukrajina sa chce do dvoch rokov stať plnoprávnym členom Európskej únie, aspoň TO povedal ukrajinský premiér Denys Shmyhal podľa článku POLITICO.

 Je dobre známe, že na nemeckej a francúzskej strane bol vypracovaný nový návrh , ktorého cieľom je zaviesť niekoľko typov štatútu členstva (t. j. tzv. viacrýchlostná EÚ). S odvolaním sa na uvedené informácie, ukrajinský premiér teraz naznačil, že Kyjev trvá na „vnútornom kruhu , to znamená, že sa snaží stať kandidátom na riadneho člena.

Navyše, Shmyhal naznačil, že si nepotrpia na spomalený proces.

Jedno rozhodnutie a všetko je vyriešené?

Uvedomujúc si, že pristúpenie závisí od politického rozhodnutia súčasných členských štátov, môžu povedať, že sa im to podarí v už spomínanom časovom intervale. Zatiaľ čo v súčasnosti má štatút kandidátskej krajiny osem štátov, najkratší čas mala Ukrajina, ale podľa premiéra Ukrajiny ide o svetový unikát, ktorý „zaplatil obrovskú cenu za to, aby sa stal členom Európskej únie“. 

Rýchly vstup je podľa neho odôvodnený aj tým, že 90 percent Ukrajincov chce členstvo v EÚ

EÚ však takúto podporu nemá v žiadnom inom kandidátskom štáte. (O čo presne ide, politik neuviedol.)

Prijatím rezolúcie uznávajúcej práva národností kyjevská administratíva podľa Šmyhala splnila všetky svoje záväzky voči Európskej komisii. 

Optimizmus premiéra môže zatieniť fakt, že napríklad voči Zakarpatským Maďarom stále platia prísne reštriktívne opatrenia, napríklad pri otvorení maďarskej školy v Munkácsi nebolo dovolené spievať maďarskú hymnu, čo naznačil aj premiér Viktor Orbán.

"...kým nedôjde k zásadnému pokroku v tejto oblasti, naša krajina nepodporuje Ukrajincov na žiadnom medzinárodnom fóre. Konkrétne povedal: "Nepodporíme Ukrajinu v žiadnej otázke medzinárodného života, kým neobnoví zákony, ktoré zaručovali práva zakarpatských Maďarov," citoval denník Mandiner, Viktora Orbána.

Ukrajinský premiér je optimistický a sebavedomý

V každom prípade Šmyhal už teraz očakáva, že Európska rada v októbri prijme kladné rozhodnutie po tom, čo Európska komisia prikývne na doterajšie kroky. 

Na decembrovom zasadnutí prvého orgánu môže byť na programe rozširujúci balík, ktorý dovtedy pripraví druhý orgán a ktorý bude zahŕňať aj prípad Ukrajiny.

Podľa júnovej správy, aby sa mohli začať oficiálne rokovania medzi spoločenstvom a Ukrajinou, Kyjev už splnil dve podmienky zo siedmich požadovaných.

Dovtedy, aktívne lobujú v hlavných mestách členských štátov a premiér poslal do Varšavy aj odkaz kvôli odpovedi Kyjeva na ukrajinský zákaz vývozu obilia, zdôrazňujúc, že ​​sú veľmi vďační za poľskú podporu a prijatie utečencov. Zároveň poznamenal, že Ukrajinci, ktorí utiekli do Poľska, vyprodukovali 0,5 percenta tamojšieho HDP, čím prispeli k úspechu poľskej ekonomiky.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!