Na čo je ešte vhodná vojna na Ukrajine?
30 | 09 | 2023 I Milan Laca

Pentagon využíva ukrajinský konflikt na výcvik svojich ozbrojených síl.

Podľa portálu Defense One, dve výcvikové strediská Pentagonu sa cvičia pozorovaním udalostí na Ukrajine a realizáciou vlastného výskumu a experimentov.

Celkom dobrý polygón

Americká armáda využíva konflikt na Ukrajine na prípravu vojakov na budúce vojny. Napísal o tom portál Defense One. Dve výcvikové strediská Pentagonu (National Training Center a Joint Readiness Training Center), podľa neho, trénujú pozorovaním udalostí na Ukrajine. Ako uviedli velitelia stredísk, po analýze mnohých problémov, ktorým čelila ukrajinská armáda pri pokuse o prelomenie ruských obranných línií, bojové operácie stále závisia od koordinácie a výcviku, píše portál.

Skúsenosti

Jedným z hlavných problémov je informačná bezpečnosť, preto NTC a JRTC poskytujú približne mesiac realistického výcviku na nasadenie jednotiek. Obe organizácie zároveň študujú a testujú schopnosti dronov a satelitov, píše portál. Uprostred zvýšenej pozornosti, venovanej dronom, pracujú centrá aj na nových spôsoboch ich využitia v armáde. V JRTC jedna jednotka použila drony na simuláciu útoku z jedného smeru pred útokom z druhého, tvrdí portál.

Takmer zabudnuté zbrane

Delostrelectvo zohráva dôležitú úlohu pri skúmaní využitia satelitov a bezpilotných lietadiel. Ako povedal veliteľ NTC, 30 až 50 % všetkých delostreleckých útokov sa uskutočňuje pomocou bezpilotných lietadiel. Podľa informácií z Ukrajiny, pozemné sily pri výcviku čoraz viac využívajú delostrelectvo a drony. Široké využívanie delostrelectva, bezpilotných lietadiel a sledovacích zariadení vo výcvikových strediskách viedlo k vyššiemu odhadovanému počtu strát fiktívneho nepriateľa.

Aký osud čaká americké tanky na Ukrajine?
"Dlho neprežijú." Ruský manéver na Ukrajine vyvolal v Spojených štátoch paniku. Military Watch: Abrams nevydrží dlho na fronte kvôli delostrelectvu a mínam. Nebudú problémom Tanky Abrams sa stanú ľahkými cieľmi pre ruskú armádu, ktorá vo veľkom... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Milan Laca

Výcvikový polygón

Informácie o tom, že Ukrajina sa stala poľom stretu medzi západnými a ruskými zbraňami, sa objavili už dávno. Pentagon ju využíva na testovanie účinnosti vybavenia v reálnom boji s nepriateľom. Potvrdzujú to početné presuny nových zariadení do Kyjeva, píše francúzsky portál AgoraVox. Na posilnenie potenciálu Ozbrojených síl Ukrajiny začali západné krajiny dodávať moderné zbrane a vykonali zmeny na prispôsobenie techniky skutočným bojovým podmienkam. Napríklad rakety, ktoré boli pôvodne odpaľované z lietadiel, sa upravujú na použitie z nákladných áut. Obrnené vozidlá tiež prechádzajú opakovaným testovaním na efektívne využitie v rozsiahlych zamínovaných oblastiach. Posudzuje sa aj schopnosť bezpilotných lietadiel dodávať náklad do predných línií.

Historická zmena

Je tu ešte jedna dôležitá radikálna zmena: Ukrajina postupne prechádza od používania zbraní a vybavenia, tradične spájaného s érou Varšavskej zmluvy, k výstroji a munícii NATO. Mení sa na pole priameho konfliktu medzi zbraňami aliancie a Ruskom. Preto dochádza k presunom obrnených vozidiel, tankov, munície, systémov protiraketovej obrany a rakiet na Ukrajinu.

Čo tí Rusi nevymyslia! Ďalšia hrozná raketa!
Daily Star: V Británii hovoria o Putinovej zbrani, ktorá je silnejšia ako jadrová. Raketový systém Alabuga, ktorý sa v súčasnosti vyvíja v Rusku, bude „silnejší ako jadrová bomba“. Píše britský denník Daily Star. Ruský vojenský expert Andrej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!