Expert na trestné právo: ŽIJEME SÚMRAK SLOBODY SLOVA!
29 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

O slobode slova, slobode názoru, o transrodových otázkach, o práve dieťaťa na prirodzený vývin, o tom, kde transrodová ideológia naráža na Ústavu SR aj o tom, či by sa definícia manželstva mala zmeniť hovoril v novej epizóde TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

Pojem dezinformácie sa nadužíva

Doba súmraku slobody slova aj pokusy o cenzúru - takto definuje expert na trestné právo pre PLUSKU avizovanú potrebu zmien zákonov, ktoré by postihovali šírenie dezinformácií, ale aj rozšírenie trestných činov hanobiacich a podnecujúcich nenávisť v oblasti sexuálnej orientácie či sexuálnej identity.

Súčasťou tohto balíka zmien, o ktorom sa diskutuje vo verejnom priestore, sú aj riešenia týkajúce sa zmien pohlavia, či zmeny ústavou definovaného pojmu manželstvo. “Ľudské práva je možné obmedziť zákonom len v prípade, ak ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti na ochranu verejného poriadku, zdravia, mravnosti alebo práv a slobôd iných,” konštatuje dekan Právnickej fakulty.

Podľa Burdu sa pojem dezinformácie často nadužíva. “Právna definícia dezinformácie, aby bola nepriestrelná, sa dnes urobiť nedá. U mnohých vecí neviete v danom momente povedať či to je alebo nie je pravda a obmedzovanie bráni slobodnej diskusii."

Čo je dezinformácia a kto to rozhodne?

Druhý problém podľa experta je, že subjektívne hocikto môže iný názor označiť za dezinformáciu. "Aj preto hovorím, že žijeme akýsi súmrak slobody slova. Ak by sme takýto trestný čin šírenia dezinformácií zaviedli - potom čo je dezinformácia a kto to povie?” pýta sa Burda.

Kňaz Halík prosí: modlime sa za budúcnosť ohrozeného Slovenska!
75-ročný farár z Prahy je doslova hviezdou na progresívno-liberálnej časti politického spektra. A je veľkým priaznivcom slovenskej prezidentky Čaputovej, emeritného arcibiskupa Bezáka a podporovateľom LGBT+ komunity či rodovej rovnosti. A keďže sa... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Kolízia so zákonom

Dekan sa v relácii dotkol aj oblasti zužovania ľudských práv v oblasti slobody prejavu, aj v hodnotových otázkach, ako je právo rodiča na výchovu či právo na prirodzený vývin dieťaťa. Práve tu vidí jeho kolíziu s aktuálnymi trendami týkajúcimi sa rodovej identity a zmeny pohlavia.

Právo počíta s tým, že do 18 rokov dieťa nemá plnú spôsobilosť na právne úkony. Nemôže samo o sebe rozhodovať v zásadných veciach. Zmena pohlavia je taká zásadná otázka, veď pri súčasnom stave lekárskej vedy, keď to už raz urobíte, naspäť to nevrátite. Nemalo by to byť povolené, či so súhlasom, bez súhlasu či proti súhlasu rodiča do osemnásteho až dvadsiateho prvého roku veku, pretože tu ide o právo dieťaťa na prirodzený vývoj," upozorňuje Burda.

Vysvetľuje, že človek si môže niečo myslieť v 14. rokoch, v 16. to urobí a neskôr si to rozmyslí. To už bude neskoro!

"Máme predsa také právne štruktúry, kde ani rodič nemôže dať súhlas dieťaťu, napríklad na sexuálny styk pred 15 rokom veku. V prípade zmeny pohlavia ten proces už je nezvratný,” varuje pred dôsledkami právny expert.

POLITICO nám to vysvetlilo: Prečo na voľbách na Slovensku vlastne nezáleží
Voľby na Slovensku postavili celý Západ do pozoru. Slovensku sa ešte nikdy predtým nevenovalo toľko pozornosti. Ale podľa POLITICO to môže byť iba veľa kriku pre nič. „Na Slovensku záleží oveľa viac, ako si Európa uvedomuje,“ varoval bývalý... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!