KDE TO VŠETKO SKONČÍ? Po pohlaví si chcú ľudia meniť už aj vek!
29 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Transageizmus na vzostupe! Zmeniť si pohlavie nie je v dnešom svete už ničím výnimočným, môžeme si však zmeniť biologický vek? Samozrejme, nemôžeme, existuje však hnutie, ktoré bojuje za právo ľudí ​zvoliť si vek podľa toho, na koľko rokov sa cítia. 

Stále viac ľudí sa hlási k presvedčeniu, že všetky sociálne konštrukty sú utláčateľské, bigotné a problematické. Jeden z hlavných problémov prebudených je oficiálny koncept veku (ageizmus). Hlásajú antiageizmus. 

Tak, ako právo zvoliť si gender (rod, pohlavie) podľa toho, ako sa jedinec cíti, zastávajú voľbu určiť si aj vek. To, že máš v dokladoch 17 rokov, by nemalo znamenať, že sa s tým automaticky stotožňuješ. Transageisti chcú byť v spoločnosti akceptovaní, informuje portál Emefka.

Chronologický vek ≠ mentálny vek

Transage ľudia môžu mať akýkoľvek vek, kolísať vo viacerých vekových skupinách alebo nemať žiadny. Túto myšlienku spopularizoval profil s nickom Adèle, ktorý tvrdí, že je prestupovým dieťaťom. Požaduje lepšie povedomie a akceptovanie ľudí, ktorí sú mentálne v inom veku, než je ten na papieri. Zverejnil množstvo tweetov s konkrétnejšími informáciami pojmu a pocitoch tých, ktorí sa cítia diskriminovaní.

Mladí seniori, foto: Shutterstock

Som o 20 rokov mladší, a basta

Jeden z najznámejších prípadov je podľa portálu Holanďan Emile Ratelband, ktorý požiadal súd o zmenu rodného listu. Domáhal sa legálne zmeniť dátum narodenia z roku 1949 na 1969, pretože sa necíti byť taký starý.

Kvôli tomu vraj zažíva vekovú diskrimináciu, nehovoriac o neúspechoch v randení. Keď ženy, ktorým bol sympatický, zistili jeho biologický vek, rýchlo vycúvali. Dokonca bol ochotný vzdať sa poberania dôchodku, na ktorý by v prípade zníženia veku nemal právo.

 „Žijeme v dobe, keď si môžete zmeniť meno a pohlavie. Prečo si nemôžem určiť svoj vek?“ obhajuje sa Ratelband.

POLITICO nám to vysvetlilo: Prečo na voľbách na Slovensku vlastne nezáleží
Voľby na Slovensku postavili celý Západ do pozoru. Slovensku sa ešte nikdy predtým nevenovalo toľko pozornosti. Ale podľa POLITICO to môže byť iba veľa kriku pre nič. „Na Slovensku záleží oveľa viac, ako si Európa uvedomuje,“ varoval bývalý... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!