Elon Musk "dostane po nose" aj na základe dát zo Slovenska
28 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Európska únia na základe dát z niekoľkých členských štátov uskutočnila analýzu, z ktorej vyplynulo, že najväčším „semenišťom dezinformácií“ je sociálna sieť Twitter, ktorá zmenila názov na X a vlastní ju americký miliardár Elon Musk.

Dáta z troch krajín hovoria o tom, že Twitter, po novom X nespĺňa podmienky Kódexu EU proti šíreniu dezinformácií. Tento sa stal aj súčasťou európskeho zákona o digitálnych službách a eurokomisárka Jourová avizuje jeho zapracovanie do bezpečnostných opatrení pred budúcoročnými európskymi voľbami. Eurokomisár pre vnútorný trh už Muskovi odkázal, že bude musieť sprísniť pravidlá na svojej sieti. 

Kódex EU

Analýza sociálnych sietí trvala tri mesiace a použité v nej boli dáta zo Slovenska, Španielska a Poľska. Vyplynulo z nej, že Muskova sieť X nespĺňa podmienky Kódexu EÚ proti šíreniu dezinformáciám. Kódex okrem Google podpísali Meta/Facebook, či Tiktok, informovala podpredsedníčka EK Věra Jourová. Od roku 2018 sa k dobrovoľnému kódexu prihlásil aj Twitter. Po tom, čo ho Elon Musk na jeseň odkúpil a premenoval na X, od kódexu odstúpil.

Zdroj: reprofoto YouTube | Myslieť môžete iba tak, ako vám dovolíme - eurokomisárka Jourová

Prečo práve Slovensko?

Aktivácia Jourovej práve v tejto dobe nie je náhodná. Brusel je podľa portálu cz24.news doslova na nohách kvôli situácii pred voľbami na Slovensku. Panujú obavy, že práve tie by mohli v EÚ spustiť domino-efekt pádu proukrajinských vlád. Obavy panujú aj z tzv. orbanizácie Slovenska.

Na maďarsko-srbskej hranici bolo horúco (VIDEO)
O tom, že situácia s ilegálnou migráciou sa nezlepšuje svedčí nedávny incident na maďarsko-srbskej hranici, kde pred pár dňami dokonca skupina prevádzačov strieľala po privolanej hliadke. O incidente informuje niekoľko maďarských médií, medzi inými... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Pracuje sa aj na európskej legislatíve

Minulý mesiac vstúpili do platnosti predpisy, ktoré sú známe ako zákon o digitálnych službách (DSA). Časti dobrovoľného kódexu sú jeho súčasťou a ak sú porušené, hrozí pokuta do výšky šiestich percent celosvetového obratu porušovateľa. 

Jourová dodala, že EÚ pracuje aj na bezpečnostných opatreniach na zabránenie šíreniu dezinformácií cez umelú inteligenciu. Vypracovať ich chcú ešte pred budúcoročnými voľbami do EP. EÚ sa snaží obmedziť šírenie dezinformácií najmä od začiatku vojny na Ukrajine, odkedy sa zvýšilo povedomie o tom, ako sa Rusko pokúša ovplyvniť európsku verejnú mienku.

Nepohodlný Musk

Elon Musk leží v žalúdku progresívcov a globalistov z USA a EÚ už dlhodobo. Nedávno sa vyjadril, že progresivisti vedú náš svet do záhuby a amerického milardára Georgea Sorosa prirovnal ku komiksovému superzloduchovi Magnetovi zo série X-Men s tým, že Soros nenávidí ľudstvo a jeho úmyslom je podkopať samotnú štruktúru našej civilizácie.

Čo vlastne treba posilniť? Slobodu prejavu, či moderovanie obsahu?

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton najbohatšiemu mužovi sveta odkázal, že musí dodržiavať zoznam pravidiel stanovených v novom zákone o digitálnych službách.  Mal by sa teda postarať o zamedzenie svojvoľného prístupu zakázaných používateľov. Twitter preto bude musieť pre používateľov zaviesť transparentné pravidlá, výrazne posilniť moderovanie obsahu a chrániť slobodu prejavu, odhodlane bojovať proti dezinformáciám a obmedziť cielenú reklamu.

Streľba v Bratislave: Útočník začal strieľať z okna
Desivú noc zažili obyvatelia bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Najskôr ich v noci vystrašil výbuch, následne začuli rany zo zbrane. Útočník mal stáť pri okne a strieľať na ľudí na ulici. Nočná streľba v bratislavskej Dúbravke zo stredy (27.... Čítať ďalej
28 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Jourová pohrozila, Musk reagoval

Na nedávnej tlačovej konferencii Jourová upozornila Muska, že X spadá pod reguláciu zákona o digitálnych službách a jeho prísne pravidlách týkajúcich sa obsahu „dezinformácií“.

„Budeme sledovať, čo robíte,“ dodala Jourová. Elon Musk reagoval videom, v ktorom eurokomisárku na príklade účinnosti vakcín upozornil, že „včerajšia dezinformácia je zajtrajšou pravdou“.

Použil tiež formulku, ktorá má v angličtine veľmi podobnú výslovnosť, ale diametrálne rozdielny význam: „Have you heard dis information?“ V slovenčine by sa dala preložiť ako „Počuli ste už o tejto informácii?“, ale vtip je v tom, že výslovnosť anglickej verzie je zhruba rovnaká ako u vety „Počuli ste už o dezinformácii?“.

Facebook, Google and Twitter logos are seen in this combination photo from Reuters files. REUTERS/File Photos - RC1A2AC56CF0

„Teraz sme zaneprázdnení, obráťte sa na nás prosím neskôr,“ reagovala svojou štandardnou formulkou spoločnosť X na žiadosť médií o komentár k Jourovej výrokom.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!