Britský generál varuje Európu: PRIPRAVTE SA NA VOJNU!
28 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalý najvyšší veliteľ NATO varuje Európu:  Si vis pacem, para bellum – ak chcete mier, pripravte sa na vojnu. Keďže NATO čelí „existenčnej hrozbe“ v konflikte v Európe, ktorému je už pravdepodobne nemožné zabrániť, informuje Breitbart.

Západ a NATO čelí potenciálne existenčnej hrozbe

Európania sa zatiaľ necítia byť vojnou na Ukrajine skutočne ohrození, a to vytvára nedostatok politickej vôle pripraviť západné štáty a NATO na „potenciálne existenčné ohrozenie“, hovorí generál Sir Richard Shirreff. Generál vo výslužbe, ktorý bol veliteľom v Kosove a Iraku a do roku 2014 bol zástupcom najvyššieho veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe, to uviedol v rozhovore pre Daily Telegraph a uviedol, že hoci vysoko hodnotí „operačné umenie“ ukrajinskej armády, sú tu vážne otázky na zodpovedanie a Západ by sa na ne mal začať pripravovať už teraz.

Shirreff, ktorý už dlho zdôrazňoval to, čo považuje za neschopnosť NATO pripraviť sa na boj proti Rusku. Kritizoval stav európskych armád – oslabený postoj, ktorý v skutočnosti povoľujú Spojené štáty, ktoré sa zaručujú za spoločnú obranu NATO, zatiaľ čo mnohí ostatní členovia majú jazdu takmer zadarmo. 

Generál pre Daily Telegraph uviedol: "…v čase, keď Západ, NATO čelí potenciálne existenčnej hrozbe. Pre Ukrajinu je to existenčné, ale mali by sme si pamätať, že táto vojna nie je len vojnou proti Ukrajine. Je to vojna proti Západu. Je to vojna proti NATO, je to proti pripojeniu Ukrajiny k Západu. Jediný spôsob, ako zabezpečiť, aby sa táto vojna nezvrhla na niečo oveľa, oveľa horšie, čo nás všetkých pohltí, je účinné odstrašovanie. Účinné odstrašenie znamená vojenskú schopnosť a silu."

Schmatli ho, ťahali ho, bili ho, utiekol... MOBILIZÁCIA Ukrajincov začína SMRDIEŤ
Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 580 dní a tak na strane ruských agresorov, ako aj na strane ukrajinských obrancov pribúdajú mŕtvi a zranení. Spisovateľ Andryj Kurkov popísal, čo zažil v Ľvove. Presvedčil sa, ako prebieha odtiahnutie ukrajinských... Čítať ďalej
27 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Pripravte sa na najhoršiu možnosť

Členský štát NATO, akým je Spojené kráľovstvo, by mal „hovoriť potichu, ale nosiť veľkú palicu“, aby odradil agresiu, varoval Sir Richard a poznamenal: „Pripravte sa na najhorší prípad. Pripravte sa na vojnu, pretože to je spôsob, ako zabrániť vojne alebo zabrániť tomu, aby Británia bola zachvátená vojnou." Veď čo iné čakať od vojaka?

Súčasťou toho, povedal, bude zabezpečenie, že Ukrajina získa konečné víťazstvo nad Ruskom, zjavne za každú cenu, pretože by to mohlo odvrátiť budúcu existenčnú vojnu pre NATO, ktorú generál predvídal. To by tiež odradilo čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga od toho, aby sa zaplietol na Taiwane, povedal, ale objasnil, že súčasná úroveň západných nákladov na upisovanie ukrajinskej armády by bola pravdepodobne kvapkou v mori v porovnaní s tým, čo by bolo v konečnom dôsledku potrebné.

Pripravte sa na najhorší scenár - dlhú vojnu, foto: Getty Images

Doterajšia podpora Ukrajiny je len začiatok

Západ potrebuje „strategickú trpezlivosť“, aby mohol poskytnúť dlhodobú podporu, povedal generál s tým, že doterajšia podpora je len začiatok a poznamenal: „Jediný spôsob, ako rýchlo ukončiť túto vojnu, je stáť za Ukrajinou“. Dôsledky toho, že Ukrajina prehrá vojnu, sú podľa jeho odhadu pre Západ „masívne“.

Ukrajina mala príležitosť zmeniť strategickú dynamiku vo vojne minulý rok po bitke pri Chersone, ale nedokázala túto šancu využiť, povedal generál Shirreff, pretože Západ bol v tomto bode pri poskytovaní vojenskej pomoci „nerozhodný“. V dôsledku toho sa podľa jeho názoru stratila príležitosť. Teraz, keď majú Ukrajinci dodaných veľa zariadení, musia takýto strategický moment vyrobiť znova.

Dokedy ešte?

Od tohto mesiaca sa finančná podpora Spojených štátov pre Ukrajinu odhaduje na 113 miliárd USD a mala vzrásť na 135 miliárd USD  vrátane vojenskej pomoci vo výške najmenej 43 miliárd USD. Odchádzajúci ukrajinský minister obrany v septembri odhalil, že národ vynakladá 100 miliónov dolárov denne na pokusy zastaviť ruskú inváziu.

Wagnerovci sa vracajú na front
Ukrajinská armáda hlási návrat jednotiek Wagnerovcov do Bachmutu. Jednotky Wagnerovcov sa objavili v oblasti Arťomovska (Bakhmutu) a vrátili sa na pozície, ktoré opustili koncom jari. Hlásia to ukrajinskí vojaci, dislokovaní v tomto smere. O... Čítať ďalej
27 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!