SUJA: Politici, ktorí tu vládli, nazývali ľudí dezolátmi, opicami, konšpirátormi a teraz ich prosia o ich hlas!
27 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Nemáme žiadne skutočné korupčné kauzy, nevládli sme, neoklamali sme občanov, tak si vymysleli, že sme fašisti, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník podpredseda hnutia Republika a poslanec Národnej rady SR Miroslav Suja.

Hlavný denník: Ako hodnotíte opatrenia vlády v súvislosti s migračnou krízou? Ako by ste problém s nelegálnou migráciou riešili vy v hnutí Republika?

Suja: Vláda neurobila žiadne opatrenia v prospech občanov Slovenskej republiky. Hamran s Naďom odkázali Slovákom, že na prílev migrantov si majú zvykať. A Šimečka to vníma len ako predvolebnú kampaň, vraj žiadny problém s migráciou nemáme. Odporúčam mu a jemu podobným ísť sa pozrieť do obcí hraničiacich s Maďarskom, ako napríklad Veľká Čalomija. Nech sa spýta na názor ľudí, ktorí sa boja o svoje životy a majetky. To sú presne tí politici, ktorí zastávajú názory povaľačov z bratislavských kaviarní. Tí, pre ktorých je Slovensko iba Bratislava a zvyšok Slovenska má byť skanzen, kde si môžu ísť cez víkend oddýchnuť na svoju chatu.

Hamran sa vyjadril, že sprísnenie hraničných kontrol, po ktorých v hnutí REPUBLIKA dlhodobo voláme, je neuskutočniteľné… Tieto vyjadrenia nadobúdajú až tragikomický rozmer v súvislosti s vyjadreniami európskych politikov z posledných dní. Nemecko pripravuje hraničné kontroly a pomaly uzatvára možnosti pre príjem imigrantov. Poľsko už hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom zaviedlo. Všade v okolitých štátoch sa dá zvládnuť to, čo Hamran považuje za nemožné. My by sme sprísnili kontroly na hraniciach s cieľom minimalizovať vstupy nelegálnych imigrantov na zvrchované územie SR.

Hlavný denník: Aké máte dojmy a pocity z toho, ako doteraz prebiehala predvolebná kampaň?

Suja: Kampaň hnutia REPUBLIKA vyzerá v porovnaní s cirkusom iných strán ako maximálne profesionálna kampaň s rešpektovaním pravidiel politickej súťaže. Nie sme blázni a cirkusanti, ponúkame program a riešenia, tešíme sa záujmu verejnosti o naše predvolebné mítingy. Ľudom neponúkame nesplniteľné len preto, aby sme ich ohúrili, neklameme tak ako Progresívne Slovensko že za 4 roky postavíme 3 nové nemocnice, a potom v diskusiách nakoniec priznajú, že sa to nedá. Na druhej strane SASKA môže mať program aký chce, zbytočne sa s ním chváli, keď nedokáže z neho nič presadiť a vždy povalí vládu, ktorej je súčasťou. Náš program na obnovu Slovenska je komplexný a realistický a teší ma, že práve na základe neho nás pozývajú rôzne organizácie na stretnutia a diskusie. Cieľom našej kampane je poukázať, ale aj pripomenúť klamstvá a prázdne sľuby politikov, ktorí posledného tri a pol roka ničili životy ľudí, zakazovali im chodiť do kostolov, dokonca aj na pohreby, ničili poľnohospodárov, podnikateľov a tiež ľudí žijúcich na vidieku. Ľudí nazývali dezolátmi, opicami, konšpirátormi a teraz ich prosia o ich hlas! Už len vďaka týmto výrokom mali skončiť na smetisku politických dejín, a nie sa uchádzať o posty v národnej rade.

Nenechajme si ukradnúť (možno) posledné slovenské voľby!
Nenechajme si ukradnúť (možno) posledné slovenské voľby! Vo volebných komisiách máme 4657 ľudí a ideme robiť PARALELNÉ SČÍTAVANIE HLASOV. Rovnako tak máme členov v komisii pre hlasovanie poštou. A nekompromisne ideme prešetrovať každý pokus o... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Hlavný denník: Vo svojom životopise na webstránke REPUBLIKY máte uvedené, že ste sa v tomto roku stali členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Stále však neutíchajú rôzne hlasy, ktoré vaše hnutie spájajú s krajnou pravicou či extrémizmom. Čo by ste odkázali vašim kritikom, ktorí spochybňujú protifašistickú orientáciu hnutia REPUBLIKA?

Suja: Viete, jediné čo na hnutie REPUBLIKA novinári alebo politici vyťahujú, je téma fašizmu. Množstvo členov hnutia REPUBLIKA už bolo členmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v čase, keď do hnutia vstupovali. A to niektorým politikom vadí, boja sa, že nám nebudú mať čo vykrikovať. Nemáme žiadne skutočné korupčné kauzy, nevládli sme, neoklamali sme občanov, tak si vymysleli, že sme fašisti. Ich konanie za posledného 3,5 roka však dokazuje kto je kto a som rád, že ľudia to vnímajú a vedia že sú to len a len pokusy o chabú diskreditáciu.

Hlavný denník: V poslednom čase veľmi často počúvame o stretnutiach ľudí s medveďmi, prípadne o tom, ako sa medvede dostali až príliš blízko k ľudským obydliam. Ako by ste riešili tento problém? Mal by byť umožnený regulovaný lov medveďov?

Suja: Hnutie REPUBLIKA je hnutím regiónov a intenzívne vníma problémy ľudí na vidieku. Keďže narastajú prípady stretov ľudí s medveďmi v blízkostí ľudských obydlí, je potrebné sa tejto problematike venovať a urobiť preventívne opatrenia tak, aby sa ľudia na dedinách alebo dokonca v mestách nemuseli v noci báť pohybovať sa po uliciach alebo aby sa ľudia na dedinách a lazníckych osídleniach nemuseli báť o seba alebo svoje deti, ktoré sa hrajú na záhrade.

To platí aj pri podpore turizmu, na jednej strane sa má podporovať turizmus ale prieskum verejnej mienky realizovanej Trnavskou univerzitou preukázal, že až 42% ľudí obmedzilo pohyb v prírode v dôsledku stretnutia s medveďmi ! Až 76% ľudí podľa tohto prieskumu súhlasí s regulačným lovom a dokonca až 73% s výrazným znížením aktuálneho počtu medveďov! Čo sa týka početnosti medveďov, tak štúdiu o početnosti medveďa realizovanú štátnou ochranou prírody v spolupráci s Karlovou univerzitou považujeme za odfláknutú, metodicky nekorektnú, a preto vychádzame zo štúdie profesora Pauleho z roku 2014, ktorá je rešpektovaná a nespochybniteľná. Z údajov o početnosti z roku 2014 po prirátaní natality a odrátaní mortality a odstrelu sa dostávame na úplne iné čísla ako hovorí súčasná štúdia. Čísla aj skúsenosti jednoznačne indikujú, že do populácie medveďa hnedého je potrebné zasiahnuť. Preto navrhneme preradenie medveďa hnedého z prílohy IV. do prílohy V. smernice o biotopoch, ktorá povoľuje regulovanie početnosti.

Hlavný denník: Aký máte názor na vládou schválenú zonáciu Národného parku Slovenský kras a vyhlásenie a zonáciu chráneného areálu Stolica a prírodnej rezervácie Devínska Kobyla? Pripomínam, že svoju kritiku v súvislosti s touto zonáciou prezentovali strany Smer-SSD a Sme rodina.

Suja: Hnutie REPUBLIKA zonáciu národných parkov kritizovalo od začiatku, nešlo však o myšlienku ako takú, ale o samotný priebeh zonácie a podivné praktiky, ktoré ju sprevádzali. Proces zonácie nepovažujeme za korektný, pretože kľúčové požiadavky dotknutých samospráv neboli akceptované a chýbajú odborné analýzy a štúdie dopadov. Našim cieľom je preto zrušiť takto navrhnuté zonácie a vypracovať nové, založené na participácii všetkých zainteresovaných skupín, využívajúcu odborné analýzy a dopadové štúdie. Hoci to bude dlhodobejší proces, myslíme si, že skratovité riešenia nikdy neprinesú požadovaný efekt. To sa stalo aj v tomto prípade, kedy sa štýlom akým prebiehali zonácie len vyostril konflikt medzi ochranou prírody a dotknutými ľuďmi.

Na základe odborných analýz, dopadových štúdii a požiadaviek všetkých zainteresovaných skupín sa musí nájsť nové konsenzuálne riešenie. Ochrana prírody musí pre ľudí predstavovať príležitosť, a nie hrozbu. Lesy je totižto možné obhospodarovať tak, aby súčasne plnili široké spektrum všetkých funkcii (drevoprodukčnú, kultúrnu rekreačnú, ekologickú...). Typickým príkladom je prístup prírode blízkeho obhospodarovania lesa, ktorého výsledkom je aj produkcia dreva, a to pri súčasnom posilnení mimoprodukčných funkcií lesov. Preto hospodárenie v lesoch podporujeme a rozširovanie bezzásahových území nepovažujeme za optimálne riešenie. Hospodárenie na princípe jednotlivého alebo maloplošného skupinového výberu totižto nenarušuje kompaktnosť lesa a jeho výsledkom je aj žiadaná drevná surovina. Tento prístup je ekonomicky a časovo náročný, preto ľudia vykonávajúci prácu v lese, ktorá patrí medzi najťažšie povolania, musia byť za ňu riadne ohodnotení a motivovaní, aby jediným parametrom nebolo len množstvo dreva, ktoré vyťažia, ale hlavne kvalita vykonanej práce. Drevo vnímame ako nenahraditeľnú surovinu, ktorú je potrebné využívať, avšak nie spôsobom, že z nášho dreva, ktoré na Slovensku rástlo v priemere 120 rokov, profitovali len iné krajiny.

Preto je našim cieľom vyhlásiť drevo ako strategickú surovinu, a v tomto dôsledku zastaviť vývoz štátneho dreva do zahraničia. Preto musíme podporiť drevospracujúci priemysel na Slovensku tak, aby sme dokázali spracovávať aj najkvalitnejšie sortimenty, pričom zároveň musíme dosiahnuť vyššie stupne spracovania, a nie len prvotný porez. Ideálne je zabezpečiť sfinalizovanie hotového produktu na báze dreva priamo na území Slovenska.

Politickí aktivisti Závodský a Kovačič Hanzelová: Jediná téma, ktorej rozumejú je tepláreň a kaviareň! (VIDEO)
Zuzana Kovačič Hanzelová (Sme) a Braňo Závodský (rádio Expres) v spoločnej predvolebnej debate predviedli, že jediná téma ktorej rozumejú je zrejme iba tepláreň a kaviareň! Už naozaj stačilo... Skonštatoval to na sociálnej sieti Marek Géci z... Čítať ďalej
26 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!