Schmatli ho, ťahali ho, bili ho, utiekol... MOBILIZÁCIA Ukrajincov začína SMRDIEŤ
27 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 580 dní a tak na strane ruských agresorov, ako aj na strane ukrajinských obrancov pribúdajú mŕtvi a zranení. Spisovateľ Andryj Kurkov popísal, čo zažil v Ľvove. Presvedčil sa, ako prebieha odtiahnutie ukrajinských mužov do armády. Ukrajincom schopným vojenskej služby sa vraj chystá pozrieť na zúbok veľký digitálny brat, informujú české Parlamentní Listy.

Začali sa diať veci...

Boje na Ukrajine pokračujú a ukrajinská armáda potrebuje brancov. Spisovateľ Andryj Kurkov v texte pre server Kyiv Post opísal, čo zažil v Ľvove. Ako na ulici veľkého mesta na západe Ukrajiny stála skupinka mladíkov, ktorí sa spolu rozprávali, keď tu náhle k nim prišlo auto odvodovej kancelárie a začali sa diať veci. 

„Z vozidla vyskočili príslušníci odvodného oddelenia, jedného z mužov schmatli a začali ho ťahať do auta. Muž sa bránil. Policajti ho začali biť a on spadol na zem. Okoloidúci na policajtov kričali a požadovali, aby muža nechali na pokoji. Nakoniec sa muž vytrhol a utiekol po ulici. Policajti ho neprenasledovali,“ prezradil spisovateľ.

Armáda sa bez nových síl nezaobíde

„Mám podozrenie, že k podobným scénam dochádza aj v iných mestách. Viem o jednej, ktorá sa stala pred niekoľkými mesiacmi v Odese. Niekto incident zachytil na video a to sa potom virálne rozšírilo po celej krajine a vyvolalo polemiku o mobilizačných praktikách. Vydesení muži prestali vychádzať na verejné miesta a vyhýbajú sa cestám do iných regiónov krajiny, pretože by mohli byť mobilizovaní na cestných kontrolných stanovištiach pri kontrole dokladov,“ pokračoval Kurkov.

Dodáva, že všetkým je asi jasné, že straty počas ukrajinskej protiofenzívy boli značné a armáda sa bez nových síl nezaobíde a protiofenzíva sa môže zastaviť.

Leyenová aj jej ŠOKUJÚCI prejav plný propagandy
Šéfka eurokomisie von der Leyenová nepriamo naznačila, že Rusko zhodilo atómovú bombu na Hirošimu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predniesla dňa 20 septembra 2023 pri príležitosti odovzdávania ceny Global Citizen Award,... Čítať ďalej
26 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Elektronický veľký brat

Publicista pripomenul, že ukrajinský parlament teraz prejednáva sadu zákonov, ktoré sa všeobecne týkajú mobilizácie. Hlavný návrh zákona, na ktorom pracuje viac ako 100 zákonodarcov, sa týka zavedenia elektronickej evidencie vojenského personálu. 

Jedným z cieľov zákona má byť tiež zhromaždiť údaje zo všetkých štátnych databáz o mužoch vo veku 18 až 60 rokov, ktoré potenciálne bude možné povolať na front. „Táto superdatabáza bude obsahovať nielen mená a adresy osôb povinných vojenskou službou, ale aj všetky informácie, ktoré sú o nich známe, vrátane čísel ich mobilných telefónov a e-mailových adries,“ upozornil Kurkov.

Ukrajinci, ktorí sa presťahujú a nenahlásia zmenu adresy úradom, môžu dostať mastnú pokutu.

VYPADNI! SKLAPNI! PREČ Z NAŠEJ KRAJINY! Skandovali proti Zelenskému v Kanade (VIDEO)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odcestoval po návšteve USA do Kanady, aby navštívil ďalšieho blízkeho spojenca, premiéra Justina Trudeaua. Návšteva ukrajinského prezidenta v Kanade však nebola bezvýhradne úspešná, pretože ju sprevádzali... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Jediná alternatíva na zmiernenie napätia

Na stole je aj zákon, podľa ktorého Ukrajinci budú môcť odmietnuť vojenskú službu a namiesto toho pracovať v strategických vojnových podnikoch. Návrh zákona predložil zákonodarca Georgij Mazurašu zo Zelenského strany Služobník ľudu. Podľa svojich vlastných slov návrh zákona predložil, aby znížil napätie v spoločnosti.

Na Ukrajine vraj existujú stovky dobrovoľníckych organizácií, ktoré pomáhajú mužom opustiť krajinu a vyhnúť sa tak potenciálnej mobilizácii. Ukrajinskí politici sa síce snažia dostať domov tých Ukrajincov, ktorí pred mobilizáciou utiekli práve za hranice, ale z Nemecka, z Česka aj z Rakúska už počuli, že sa k Ukrajincom žijúcim v týchto krajinách nedostanú.

Situácia zostáva nejasná

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) upozornil, že situácia na fronte zostáva nejasná. Žiarivým príkladom sú dezinformácie o smrti admirála veliaceho Čiernomorskej flotile Viktora Sokolova. Tie boli značne prehnané! 

Ukrajina totiž v pondelok tvrdila, že najvyššieho ruského admirála zabila a v  utorok sa Sokolov objavil, očividne živý a zdravý, na videozázname stretnutia o obrane Kremľa, ktoré zverejnila ruská štátna spravodajská agentúra RIA Novosti, informovalo POLITICO.

POĽSKO ZÚRI! Zelenskyj a Trudeau tlieskali ukrajinskému nacistickému vojakovi SS
Predseda kanadského parlamentu (hore, vľavo) sa ospravedlnil po chvále bývalého vojaka Waffen SS. "Esesáka" totiž minulý týždeň v rokovacej sále oslávili potleskom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau. "Nikto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik