Globsec pred voľbami prichádza s upozornením
27 | 09 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Je toto iba náhoda? Organizácia Globsec pred voľbami  upozorňuje  stredoeurópske krajiny, prečo  je ekonomicky výhodné pokračovať v podpore Ukrajiny. Vyplýva to zo štúdie s názvom Ukrajina: Náklady nečinnosti a benefity podpory.

Štúdia upozorňuje na závažné sociálne a ekonomické následky, ktoré by mohli postihnúť stredoeurópske krajiny v prípade ruského víťazstva na Ukrajine.

Štyri stredoeurópske štáty (Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko) doteraz podľa štúdie poskytli Ukrajine finančnú, humanitárnu a vojenskú podporu v hodnote približne 5,2 miliardy eur. "Táto suma je deväťnásobne nižšia v porovnaní s ročnými finančnými nákladmi (44,2 miliardy eur), ktorým by štyri krajiny čelili v prípade ruského víťazstva," uviedla Henrieta Kunová z Globsecu s tým, že Slovensko by v tomto prípade čelilo ročným nákladom vo výške takmer 3,5 miliardy eur.

"Podpora, ktorú štáty strednej a východnej Európy poskytujú Ukrajine, sa bežne uvádza bez analýzy výhod, ktoré tieto štáty výmenou za podporu dostávajú. V dôsledku toho sa niektorí ľudia domnievajú, že štáty strednej Európy by boli na tom lepšie, keby Ukrajinu vôbec nepodporovali. Z čisto ekonomického hľadiska je však toto presvedčenie hlboko mylné," povedal autor štúdie Ján Mykhalchyk Hradický. Ak by Rusko vyhralo, stredoeurópske štáty by boli podľa neho chudobnejšie, ich sociálne systémy slabšie a viac ľudí by bolo bez práce.

Jeden z najpresvedčivejších argumentov podľa prezidenta Globsecu Róberta Vassa vyplýva aj z prípadného rastu nákladov spojených s pripravenosťou krajín strednej Európy na obranu svojich území. "Víťazstvo Ruska by nás prinútilo obraňovať sa pred nepriateľskými silami, ktoré by mohli priamo susediť s našou krajinou," priblížil s tým, že obmedzené by boli zahraničné investície a zvýšili by sa úroky.

Harabinovo desatoro: Dozrel čas na spravodlivosť!
Bývalý minister spravodlivosti a šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin bude budúci rok kandidovať na prezidenta. Na post hlavy štátu bývalý sudca naposledy kandidoval v roku 2019, kedy však do druhého kola volieb nepostúpil. V tom čase ho podporilo... Čítať ďalej
27 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!