Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva
25 | 09 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn správ zo zahraničia

PARÍŽ — Francúzsko do konca tohto roka stiahne svojich vojakov z Nigeru a ukončí vojenskú spoluprácu s touto africkou krajinou, kde prezidentská garda koncom júla zvrhla demokraticky zvolenú hlavu štátu Mohameda Bazouma. Do vlasti sa vráti aj francúzsky veľvyslanec Sylvain Itté. V nedeľňajšom rozhovore pre televízne stanice TF1 a France 2 to oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

BANJSKA/PRIŠTINA — Štyroch mŕtvych si vyžiadali nedeľňajšie strety medzi policajtmi a ozbrojeným komandom na severe Kosova, ktoré sa po zastrelení policajta na niekoľko hodín zabarikádovalo v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Kosovské ministerstvo vnútra v nedeľu večer oznámilo, že oblasť je "po niekoľkých vlnách bojov" opäť pod kontrolou úradov.

PARÍŽ — Pravicová opozícia obhájila v nedeľňajších voľbách časti Senátu, hornej komory francúzskeho parlamentu, svoju väčšinu. Do Senátu sa vrátilo pravicovo-populistické Národné združenie (RN), zatiaľ čo strana prezidenta Emmanuela Macrona utrpela ďalšiu porážku.

L'AQUILA — Vo veku 61 rokov zomrel vo väzenskej klinike v stredotalianskom meste L'Aquila na následky rakoviny jeden z najhľadanejších mafiánskych bosov v Taliansku Matteo Messina Denaro. Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch značne zhoršil. V piatok večer ošetrujúci lekári oznámili, že upadol do kómy, z ktorej sa už neprebudí. Na základe svojej poslednej vôle bol odpojený od prístrojov.

LA PAZ — Bývalý ľavicový bolívijský prezident Evo Morales chce opäť kandidovať vo voľbách v roku 2025. Oznámil to v nedeľu na Facebooku. Šesťdesiattriročný Morales zdôvodnil svoju kandidatúru útokmi vlády na jeho osobu. Tvrdí, že vláda ho chce zlikvidovať aj fyzicky.

LOS ANGELES — Po takmer piatich mesiacoch sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" medzi odbormi zastupujúcimi štrajkujúcich amerických scenáristov a hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami. Oznámilo to v nedeľu Združenie amerických scenáristov (WGA) s tým, že konečnú podobu dohody musí schváliť vedenie WGA a jeho členovia.

Rozhovor so stranou Smer-SSD: Návrat dôstojnosti do života ľudí, suverenity do zahraničnej politiky a spravodlivosti do právneho štátu
Návrat dôstojnosti do života ľudí, suverenity do zahraničnej politiky a spravodlivosti do právneho štátu. Aj to chce priniesť strana Smer-SSD. Za dôležitú považuje konsolidáciu verejných financií, hovorí však o maximálnom tempe 0,5 percenta ročne,... Čítať ďalej
25 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme