Výzva Klubu českých a slovenských spisovateľov: ŽIADAME SLOBODU SLOVA!
24 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Členovia Rady KČSS (Klubu českých a slovenských spisovateľov) žiadajú slobodu slova. A to konkrétne tak, že chcú, aby vláda zrušila všetky orgány a inštitúcie zaoberajúce sa porušovaním slobody slova dané Ústavou a medzinárodnými záväzkami, stopla prípravu takých zákonov, prestala sponzorovať neziskové organizácie, ktoré majú také ciele, a tiež kampane voči tzv. dezinformátorom. Pod petíciou sú podpísané známe mená, informujú české Parlamentní Listy.

V týchto dňoch oslovil predseda Klubu českých a slovenských spisovateľov (KČSS) Lubomír Brožek členmi Rady KČSS nasledujúcim prípisom:

Vážení členovia Rady Klubu českých a slovenských spisovateľov, milí kolegovia a vzácni priatelia,

pri našom poslednom rokovaní sme sa zhodli (okrem iného) na potrebe vyjadriť sa k slobode slova. Sme síce organizácia v zásade nepolitická, to však neznamená generálny nadhľad nad všetkým, čo sa nás dotýka. Povedzte, čo je, okrem talentu a svedomia, pre spisovateľa dôležitejšie ako slovo...

S obľubou som vždy citoval sentenciu Ludwiga Wittgensteina „Hranice môjho jazyka sú hranicami môjho sveta“. Pýtajme sa teda na rozmer sveta, v ktorom nie je slovo celkom svojprávne. Niekto sa možno domnieva, že pocit istého dusna sa dá vyvetrať otvorením Overtonovho okna. Jediné, čo docieli, je prievan zmaru a pohľad na chaotické stavenisko Babylonskej veže, na ktorom sa vskutku nekladú základy kultúrnemu rozvoju. Ospravedlňujem sa za svoju ukecanosť, ale nedá mi to v tejto súvislosti ešte aspoň neodcitovať slová Milana Kunderu, ktoré predniesol v júni 1967 na zjazde Zväzu československých spisovateľov: „Každý, kto svojou bigotnosťou, vandalizmom, nekultúrnosťou, neslobodomyseľnosťou podráží nohy samému bytiu tohto národa." Áno, kultúrny rozvoj bez slobody slova je nepredstaviteľný a ja som príliš starý na to, aby som sa, ak je sloboda slova ohrozená, musel hanbiť za svoje mlčanie.

Tento list podnietil vznik verejnej výzvy s jasným nadpisom: Žiadame slobodu slova. Uverejňujeme výzvu v plnom znení:

Žiadame slobodu slova!

Článok 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv OSN z roku 1948 hovorí:

„Každý má právo na slobodu presvedčenia a prejavu; toto právo nepripúšťa, aby niekto trpel ujmu pre svoje presvedčenie, a zahŕňa právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky akýmikoľvek prostriedkami a bez ohľadu na hranice.“

Rozšírenú definíciu uvedenej slobody priniesol Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach, OSN: New York, 19. 12. 1966, v ČSSR bol vyhlásený až o desať rokov neskôr ako vyhláška ministra zahraničných vecí z 10. mája 1976 pod č. 120/1976 Zb:

„Každý má právo zastávať svoj názor bez prekážky. Každý má právo na slobodu prejavu; toto právo zahŕňa slobodu vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky každého druhu, bez ohľadu na hranice, či už ústne, písomne ​​alebo tlačou, prostredníctvom umenia alebo akýmikoľvek inými prostriedkami podľa vlastnej voľby.“

Obdobné formulácie nájdeme aj v čl. 17 Charty základných práv a slobôd, ktorá je súčasťou našej Ústavy od 28. decembra 1992.

Často pripomínaný Prvý dodatok Ústavy USA, ktorý nadobudol platnosť 15. 12. 1791, túto vec vyjadril slovami, na ktoré sa odvolávali tisíce rozsudkov namierených proti pokusom obmedziť slobodu slova. Znie takto:

„Kongres nesmie vydávať zákony zavádzajúce nejaké náboženstvo alebo zákony, ktoré by zakazovali slobodné vyznávanie nejakého náboženstva; práve tak nesmie vydávať zákony obmedzujúce slobodu slova alebo tlače, právo ľudu pokojne sa zhromažďovať a právo podávať štátnym orgánom žiadosti o nápravu krívd.”

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun to vo svojom posolstve k Svetovému dňu tlače v roku 2010, zhrnul do jednoduchej vety: „Sloboda informácií: právo vedieť“.

Pociťujeme potrebu tieto základné tézy pripomenúť v úvode našej požiadavky návratu slobody slova do života našej spoločnosti. Už niekoľko rokov sme svedkami jej postupného pošliapavania. Najsilnejšie s nástupom dnešnej vlády v roku 2021. Tá ako prvá po roku 1989 dokonca zriadila nový cenzúrny úrad a pripravuje zákony na potlačenie slobody slova.

Aká je dnes v tomto smere realita?

- Vláda si podmanila väčšinu tzv. mainstreamových médií a nepripúšťa v nich polemiku rozmanitých názorov, čo je trestuhodné najmä u médií verejnoprávnych, ktorým túto povinnosť (podporovať slobodnú diskusiu v spoločnosti pri všetkých názorových skupinách) ukladajú zákony č. 483 a 484 prijaté 7. 11 1991 Zároveň za pomoci súkromných firiem likviduje ekonomickú životaschopnosť tzv. alternatívnych médií prinášajúcich iné názory, než sú tie vládne.

- Z médií boli postupne vytlačení všetci nositelia iných ako vládou presadzovaných názorov a stanovísk. Sú zostavované čierne listiny s menami tých, ktorí nesmú cez tieto médiá vystúpiť pred verejnosť.

- Zo štátnych prostriedkov sú financované tzv. factcheckingové „neziskové“ organizácie, ktoré sa zaoberajú výlučne vyhľadávaním s vládnymi postojmi nekonformných názorov, ich nositelia sú opäť spisovaní do zoznamov, ktoré ako podklad berú do úvahy aj štátne orgány vrátane BIS, čím dochádza implicitne ku kriminalizácii slobodných názorov a ich nositeľov.

- Vláda zriadila cenzúrny úrad, na čele ktorého stál „vládny splnomocnenec pre oblasť médií a dezinformácií“ Michal Klíma, ktorý mal za úlohu pripraviť zákon na boj proti slobode slova. Keď to nedokázal, bola táto právomoc a povinnosť prevedená na novozriadený úrad „poradca pre národnú bezpečnosť“ (je ním Tomáš Pojar). Ten pripravuje zákon proti slobode tlače, ktorého podstatou je v každom nežiaducom verejnom vystúpení vyhľadať prvky, ktoré by bolo možné označiť na ohrozenie národnej bezpečnosti. „Páchateľ teda nebude trestaný za slobodne vyslovený názor, ale za ohrozenie záujmov a bezpečnosti krajiny. To je na prvý pohľad návrat k totožným praktikám, ktoré prevádzkovali totalitné režimy v 20. storočí.

- Vláda to všetko zdôvodňuje „bojom proti dezinformáciám“, ale nie je ani schopná zostaviť akúkoľvek definíciu dezinformácie. Z toho slova sa tak – v duchu známeho príslovia – stala iba palica majúca za cieľ biť toho psa, ktorý sa pritrafí. Verbálna denunciačná nálepka, ktorú nie je potrebné dokazovať.

Preto žiadame:

1) Zrušenie všetkých orgánov a inštitúcií zaoberajúcich sa porušovaním slobody slova dané Ústavou a medzinárodnými záväzkami.

2) Okamžité ukončenie príprav zákonov smerujúcich k potlačeniu slobody slova.

3) Okamžité ukončenie vynakladania verejných prostriedkov na „neziskové“ aktivity majúce za cieľ zlikvidovať slobodu slova.

4) Okamžité ukončenie kampane proti „dezinformátorom“ a začatie plnohodnotnej a slobodnej diskusie s držiteľmi názorov odlišných od tých, ktoré presadzuje vláda, zverejnenie polemických názorov a argumentov.

5) Okamžité zabezpečenie dodržiavania §2 oboch vyššie uvedených zákonov o verejnoprávnych médiách, ktoré ustanovujú povinnosť poskytovať vysielací priestor pluralitne bez ohľadu na názorové, politické, náboženské atď. rozdiely.

Podpísaní členovia Rady KČSS:

Ľubomír Brožek, Ivo Budil, Mária Formáčková, Anna Hogenová, Viktória Hradská, Katarína Ryšavá, Peter Sak, Václav Vondráček, Jarmila Wunderlin – Taliánová, Jiří Žáček, Petr Žantovský

My musíme už len skonštatovať, že s Českom máme toho viac spoločného, ako sme si mysleli. Dúfame len, že keďže je to Klub českých a slovenských spisovateľov, táto výzva sa dostane aj na Slovensko.

FARKAŠOVSKÝ: Treba nastaviť PRÍSNEJŠIE LIMITY pre činnosť mimovládnych organizácií
Mainstreamoví novinári zabudli na nezávislosť a nestrannosť a nahradili ju lokajskou nadprácou, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník Karol Farkašovský (SNS). Hlavný denník: Ako vnímate nedávne medializované zásahy NAKA – v prípade... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok