Čechom už je to jasné: Migranti zostanú u nich
25 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Česko a Nemecko už rokujú o tom, že Nemecko nebude preberať ďalších migrantov. „Zostanú u nás“, hovorí Helena Mallotová - poslankyňa českého parlamentu za ODS o migrantoch, ktorí budú odchytení na česko-nemeckej hranici. O dohode medzi českým a nemeckým ministerstvom vnútra informoval na sociálnej sieti český minister vnútra Vít Rakúšan.

Poslankyňa českého parlamentu hovorí, že následkom dohody bude to, že ilegálni migranti zostanú v Českej republike. Nemecká ministerka v rozhovore pre nemecký časopis Welt hovorí, že podobná dohoda už existuje so Švajčiarskom a upozornila na nutnosť revízie dohody s Tureckom, v ktorom čakajú štyri milióny Sýrčanov. Medzitým pápež František vo Francúzsku vyzval na dôstojné prijímanie a integráciu migrantov do Európy.

Informoval o dohode

Česká a nemecká polícia budú kvôli zhoršujúcej sa situácii na balkánskej migračnej trase intenzívnejšie spolupracovať v boji proti prevádzačom. Vít Rakúšan oznámil, že sa tak dohodol s nemeckou ministerkou vnútra Nancy Faeserovou (SPD). Ďalšie rokovania sa majú uskutočniť v budúcom týždni.

Vít Rakušan, foto: ČTK

„Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na balkánskej migračnej trase sme sa s nemeckou ministerkou vnútra Nancy Faeserovou dohodli na intenzívnej spolupráci nemeckej a českej polície v boji proti prevádzačom. Policajný tím pripravuje konkrétne opatrenia, ďalšie rokovania sa uskutočnia v budúcom týždni. Všetky ďalšie kroky vrátane prípadných kontrol na vybraných priechodoch koordinujeme s nemeckou stranou. O ďalšom postupe samozrejme budeme včas informovať. Podobná vzájomná spolupráca už nejaký čas funguje na česko-slovenskej hranici,“ informoval Rakúšan.

Na Ukrajine bojujú proti Rusom aj nemeckí vojaci!
Ruskí spravodajskí dôstojníci zničili Leopard s posádkou z Nemecka. RIA Novosti: Ruskí rozviedčíci zlikvidovali tank s nemeckou posádkou. Nemci v akcii? Prieskumníci ruských ozbrojených síl zničili tank Leopard, prevezený na Ukrajinu, s... Čítať ďalej
24 | 09 | 2023 | Milan Laca

Čo tá dohoda znamená

Faeserová v rozhovore pre denník Welt oznámila, že sa kvôli situácii môžu krátkodobo obnoviť kontroly na hranici s Českom a Poľskom. Na možný problém spojený so spoluprácou českej a nemeckej polície na Facebooku upozornila niekdajšia poslankyňa ODS Helena Mallotová.

„Asi ste tú informáciu prehliadli, ale tá „spoločná operačná skupina“, na ktorej sme sa „dohodli“, znamená, že na našom území bude operovať nemecká polícia. Súčasť ozbrojených síl susednej krajiny bude naháňať migrantov, ktorí s prevádzačmi mieria v množstve prekonávajúcom počty utečencov roku 2016, do Nemecka,“ napísala Mallotová a nadniesla otázku, čo sa s migrantmi bude ďalej diať.

„Zostanú u nás“

Mallotová zastáva názor, že spoluprácou s českou políciou Nemecko obchádza Európsku komisiu.

„Ministerka vnútra Faeserová povedala, že prevažná väčšina migrantov teraz do Nemecka prúdi cez Poľsko a Česko a že sa dohodla s Českom, pretože len tak je možné obísť nutný súhlas Európskej komisie, na pravidelných kontrolách na hraniciach, a to časovo obmedzenými, na tomto postupe. Poľsko nezmienila. Tí by ju zrejme hnali,“ uzavrela svoj komentár k spolupráci s nemeckou políciou Mallotová.

So Švajčiarskom už spolupracujú

Faeserová pre Welt ďalej uviedla, že so Švajčiarskom v tomto ohľade už spolupráca prebieha a mala by byť vzorom pre Českú republiku.

„So Švajčiarskom už prebieha vynikajúca spolupráca. Spolkoví policajti môžu v úzkej koordinácii so švajčiarskymi policajnými zložkami kontrolovať aj na švajčiarskom území a zabraňovať neoprávneným vstupom,“ povedala nemecká ministerka.

Toto je náš VZOR? Americké ulice zaplnili skutočné hnijúce ZOMBIE
Či už veríte, že USA je krajina neobmedzených možností alebo nie, určite je veľmocou, ktorá má dnes obrovský vplyv vo svete. Vo svojej prezidentskej kampani americký prezident opakovane sľuboval oživenie takzvaného „amerického sna“. Kde sa podel... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Chcú dohodu aj s Tureckom

Faeserová počíta s potrebnou „aktualizáciou“ dohody s Tureckom, keďže súčasná dohoda nie je celkom účinná. Tá bola podpísaná v marci 2016. Podľa tureckého denníka Yenisafak potom dohoda výrazne obmedzila prílev migrantov do Európy cez Egejské more. V súčasnosti v Turecku zotrvávajú približne 4 milióny Sýrčanov. Turecko je jednou z krajín s najväčším počtom migrantov na svete.

Hrob ľudskej dôstojnosti

Hlava katolíckej cirkvi označila Stredozemné more za „hrob ľudskej dôstojnosti“.

„Na jeho brehoch je na jednej strane hojnosť, spotreba a plytvanie, na druhej strane chudoba,“ povedal pápež na sobotňajšom Stredomorskom stretnutí v Marseille. Pápež František vyzval Európu na prijímanie a integráciu migrantov. Riešením migračnej krízy podľa jeho slov nie je odmietanie utečencov, ale zabezpečenie možností legálneho a regulovaného vstupu do Európy. V sobotu na stretnutí v Marseille pápež povedal, že cieľom musí byť „vyvážené prijímanie v Európe v spolupráci s krajinami pôvodu“.

Pápež František/AP

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!