SITUÁCIA SA VYHROCUJE! Už nikdy neurážajte Poliakov! Ostro odkazuje Morawiecki Zelenskému
23 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby neurážal Poľsko a jeho obyvateľov. Reagoval tak na Zelenského vyjadrenia na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

Zelenskyj na Valnom zhromaždení OSN v utorok povedal, že jeho krajina vyvíja veľké úsilie, „aby zachovala trasy na vývoz obilia“, ale „niektorí európski priatelia z toho robia divadlo. V skutočnosti však len pripravujú scénu pre hlavného herca z Moskvy“. Poľský premiér reagoval na jeho slová na stretnutí v meste Swidnik na východe Poľska.

Brániť dobré meno je najdôležitejšia úloha vlády

Morawiecki Zelenskému odkázal, že Poliaci nedovolia, aby ich krajinu urážal. Brániť dobré meno štátu je podľa neho tá najdôležitejšia úloha vlády.

Morawiecki si podľa svojich slov uvedomuje, že Ukrajina vo vojne bojuje aj v mene európskej bezpečnosti. „Uvedomujeme si to a pomáhame posielaním zbraní a najmä organizáciou ich prepravy, keďže teraz v prvom rade vyzbrojujeme svoju armádu,“ povedal. „Prekladisko západných zbraní v Rzeszowe funguje a bude aj naďalej fungovať pre našich spojencov,“ dodal poľský premiér.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal pre televíziu TVN24, že hoci Zelenskyj Poľsko vo svojej reči nemenoval, „všetci pochopili, o kom hovorí“. Slová ukrajinského prezidenta považuje za „nespravodlivé“ a vyvolali v ňom „trpké sklamanie“.

ŠTYRI SCENÁRE vývoja vojny na Ukrajine! Ten PIATY sa EÚ spomenúť NEODVÁŽILA
Špecialisti z analytického centra Európskeho parlamentu (EP) analyzovali priebeh konfliktu na Ukrajine a zostavili štyri možné scenáre vývoja udalostí s horizontom prognózy do roku 2035. Piaty scenár, najviac pravdepodobný, pre istotu ani... Čítať ďalej
23 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Čaputová a Pavel zľahčujú ukrajinsko-poľskú roztržku. Toto nemôžu myslieť vážne!

Jedni sa hádajú a tí druhí to berú len ako „nedorozumenie“. Prečo asi? Lebo by to pred inými vyzeralo ako fiasko? Tak nejako takto vyzerá vážny poľnohospodársky spor medzi Poľskom a Ukrajinou očami prezidentov Česka a Slovenska. 

Ako informuje TASR, aktuálnu roztržku medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a českého prezidenta Petra Pavela vnímať ako nedorozumenie a brať ju s odstupom. A pritom Ukrajina zažalovala aj Slovensko!

„Rozprávala som sa o tom s pánom prezidentom (Andrzejom) Dudom. On to jeho vyhlásenie (premiéra Mateusza Morawieckeho) vnímal – a to je priestor na ozrejmenie toho, čo sú fakty a čo sú prípadne ich interpretácie – iba ako oznámenie, že nebudú poskytovať nové zbrane. Toto je jeho interpretácia premiérových slov,“ vysvetlila to „akési nedorozumenie“ slovenská prezidentka.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózujú počas stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 7. júla 2023. Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

Podľa Pavla je potrebné sa na situáciu pozerať s odstupom a počkať, čo sa nakoniec bude diať. „Ja som nezaznamenal nič, čo by sa dalo nazvať nejakou závažnou roztržkou. To, čo bolo povedané, vôbec nemusí znamenať, že spolupráca alebo podpora Ukrajiny zo strany Poľska by snáď mala prestať. To rozhodne nie,“ dodal český prezident na margo toho, čo sa deje okolo Ukrajiny a vývozu jej poľnohospodárskych produktov do okolitých štátov.

Tu je nepopierateľne vidieť, ktorý prezident háji záujmy svojej vlasti. Prezidentka Čaputová to určite nie je.

SPOR O OBILIE ESKALUJE! Poľsko zastavuje zásielky zbraní na Ukrajinu. A čo Čaputová a Pavel? TO NEMÔŽU MYSLIEŤ VÁŽNE!
Poľsko, jeden z najvernejších spojencov Ukrajiny, oznámilo ukončenie svojich transferov zbraní do krajiny deň po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Varšavu, že hrá do karát Rusku tým, že zakazuje dovoz ukrajinského obilia s cieľom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik