PRIESKUM: Komu dôverujú Slováci najviac? Parlament ani vláda to nie je
23 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Agentúra AKO uskutočnila v septembri 2023 telefonický prieskum, týkajúci sa dôvery občanov vo verejné inštitúcie či funkcie.

Najdôveryhodnejšia je armáda

Prieskum bol robený na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov. Informovala o ňom stránka Noviny.sk.

Najvyššiu dôveru má podľa prieskumu armáda, ktorej dôveruje 72,2 percent občanov. Druhá v prieskume sa umiestnila polícia SR (66,4 percent) a na treťom mieste skončila prezidentka SR (59,6 percent). Ďalej nasledujú: Národná kriminálna agentúra – NAKA (51,7 percent), špeciálna prokuratúra (44,7 percent), Generálna prokuratúra (43,9 percent), súdy SR (43,2 percent) a vláda (36,8 percent). Najnižšiu dôveru má Národná rada SR, ktorej dôveruje 31 percent respondentov.

Armáde dôverujú najmä muži, respondenti vo veku 18 až 33 rokov, vysokoškolsky vzdelaní ľudia, obyvatelia Bratislavského, Žilinského a Košického kraja, občania slovenskej národnosti a voliči strán KDH, PS, SaS, koalície OĽaNO a priatelia, ako aj voliči Hlasu-SD a hnutia Sme rodina.

Dôveru v políciu majú najmä muži, ľudia vo veku 18 až 33 rokov a ľudia vo veku 34-49 rokov, taktiež vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ale aj stredoškolsky vzdelaní s maturitou, obyvatelia Bratislavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja. Z voličov jednotlivých strán polícii dôverujú najmä voliči SaS, PS, KDH, OĽaNO a priatelia a strany Hlas-SD.

Prezidentka má nadpriemernú dôveru v prípade mužov, ľudí vo veku 18-33 a 34-49 rokov, medzi vysokoškolsky vzdelanými ľudmi a medzi obyvateľmi Bratislavského, Trnavského, Košického a Prešovského kraja. Spomedzi voličov strán má hlava štátu dôveru najmä medzi voličmi PS, SaS, KDH, a koalície OĽaNO a priatelia.

Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) dôverujú predovšetkým muži, ľudia vo veku 18-33 rokov a 34-49 rokov, vysokoškolsky vzdelaní, obyvatelia Bratislavského, Trnavského a Žilinského kraja, občania maďarskej národnosti a voliči strán PS, KDH, SaS, koalície OĽaNO a priatelia a Sme rodina.

Fico bez servítky: TO ZÚFALSTVO LIBERÁLOV A ICH MÉDIÍ BIJE DO OČÍ! (VIDEO)
Z "lebo Fico, lebo Smer" si spravili politický program, lebo nedokážu ponúknuť nič iné! Líder Smeru-SSD Robert Fico to skonštatoval v reakcii na predvolebnú diskusiu vo štvrtok na TV JOJ. Niekdajšej vládnej koalícii a progresívcom vyčíta, že... Čítať ďalej
23 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

GP SR a ÚŠP dôveruje odlišný typ ľudí

Úradu špeciálnej prokuratúry dôverujú v nadpriemernej miere muži, ľudia vo veku 18-33 rokov a 34-49 rokov, vysokoškolsky vzdelaní a stredoškolsky vzdelaní s maturitou, obyvatelia Bratislavského, Košického, Trnavského a Banskobystrického kraja a občania maďarskej národnosti. Spomedzi voličov strán dôverujú špeciálnej prokuratúre najmä voliči KDH, PS, koalície pod vedením OĽaNO a strany SaS.

Odlišný typ ľudí než v prípade špeciálnej prokuratúry dôveruje Generálnej prokuratúre. Dôveru voči tejto inštitúcii deklarujú najmä ľudia vo veku 50-65 rokov, ako aj najstarší ľudia (vo veku 66 a viac rokov). GP SR dôverujú aj obyvatelia bez vysokoškolského vzdelania, obyvatelia Žilinského, Košického, Banskobystrického a Prešovského kraja, občania inej ako slovenskej či maďarskej národnosti a voliči strán Sme rodina, SNS, Smer-SSD, Hlas-SD a KDH.

Súdy majú nadpriemernú dôveru u mužov, ľudí vo veku 18-33 a 34-49 rokov, medzi vysokoškolsky vzdelanými a medzi obyvateľmi Banskobystrického, Žilinského, Bratislavského a Trnavského kraja. Nadpriemerne našim súdom dôverujú aj občania inej ako slovenskej či maďarskej národnosti a voliči KDH, PS, Hlasu-SD a SaS.

Vláde SR dôverujú najmä muži, ľudia vo veku 34-49 rokov, ľudia vo veku 66 a viac rokov, vysokoškolsky vzdelaní občania, obyvatelia Bratislavského a Košického kraja a respondenti inej ako slovenskej a maďarskej národnosti. Spomedzi voličov strán má vláda dôveru najmä u voličov PS, KDH, SaS a koalície OĽaNO a priatelia.

Národná rada SR, teda parlament, má zase dôveru predovšetkým u najmladších občanov (vo veku 18-33 rokov), ďalej u občanov, ktorí majú 66 a viac rokov, medzi obyvateľmi Nitrianskeho, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja, občanmi maďarskej národnosti a medzi voličmi KDH, Sme rodina, Hlasu-SD, koalície pod vedením OĽaNO a strany PS.

Trpí Hamran napoleonským komplexom?
Najnovšie čítam pred menom Hamran aj pomenovanie Komplex. Komplex Hamran, znie to pekne. Neviem, kto prišiel na to ako prvý, ale je celkom výstižné. Píše Hlas ľudu, Hlavného denníka. Pozrime sa teda, ako sa napoleonský komplex prejavuje. Potom... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!