Zelenskyj blúzni: Sme na cieľovej čiare. Som si tým istý
23 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Nikto nevie, či bude tento rok fungovať „protiofenzíva“ Ukrajiny! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v podstate pozitívne zhodnotil dlho očakávanú „protiofenzívu“ Ukrajiny proti inváznym ruským silám, ale v rozhovore pre CNN v utorok pripustil, že „nikto nevie“, či tento rok dôjde k veľkému prelomu.

Neúspech nepripúšťa

Zelenskyj dodal, že si myslí, že „budeme mať väčší úspech“ v nasledujúcom roku po pomalšom štarte veľkej protiofenzívy, než sa očakávalo. Rovnako ako v niekoľkých ďalších nedávnych rozhovoroch spochybnil kritiku, že tlak Ukrajiny sa zhoršil do patovej situácie, pričom poukázal na zisky, ktoré dosiahli jeho sily na východe krajiny.

Ukrajinský harmonogram na začatie dosahovania strategicky významných výsledkov nemusí byť taký dlhý, ako by si Zelensky želal. Pred dvoma týždňami americký predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley varoval, že tento rok zostáva len „približne 30 až 45 dní“ slušného počasia na vojenské operácie.

"Na úplnom začiatku som povedal, že to bude dlhé, pomalé, ťažké a s vysokým počtom obetí, a to je presne to, čo to je," povedal Milley.
Zelenskyj blúzni: Sme na cieľovej čiare

Zelenskyj pre CNN uviedol, že pokročilejšie zbrane, ako sú americké rakety dlhého doletu a systémy protivzdušnej obrany Patriot, budú kľúčové pre prelomenie ruskej obrany. Bez týchto zbraní predpovedal „viac obetí na bojisku a inde“. „Sme na cieľovej čiare. Som si tým istý,“ povedal.

Na otázku o rastúcej skepse vo Washingtone k pokračujúcemu veľkému financovaniu ukrajinského vojnového úsilia, keď sa zdá, že nie je schopné dosiahnuť významné zisky proti Rusom, Zelenskij uviedol, že pre cudzincov je „ťažké“ pochopiť realitu bojiska.

Zelenskyj tiež obhajoval ukrajinské raketové útoky na ruské pozície na Kryme, ktoré niektorí americkí predstavitelia kritizovali ako plytvanie zdrojmi, ktoré riskuje poškodenie civilistov s malou strategickou návratnosťou.

ŠTYRI SCENÁRE vývoja vojny na Ukrajine! Ten PIATY sa EÚ spomenúť NEODVÁŽILA
Špecialisti z analytického centra Európskeho parlamentu (EP) analyzovali priebeh konfliktu na Ukrajine a zostavili štyri možné scenáre vývoja udalostí s horizontom prognózy do roku 2035. Piaty scenár, najviac pravdepodobný, pre istotu ani... Čítať ďalej
23 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

„Dočasne okupovaný Krym – to je miesto, kde skladujú zbrane na zabíjanie našich civilistov. Strieľajú z Krymu na naše územie. A samozrejme, musíme vidieť, odkiaľ prichádzajú ich rakety, a musíme sa s tým v podstate vysporiadať,“ povedal.

Krajne ľavicový  denník New York Times vo štvrtok poznamenal, že „prieskumy odhalili rastúcu únavu americkej verejnosti z vojny, ktorá sa zameriava na problémy doma“. Republikánski lídri ako predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy (R-CA) hľadajú väčšiu „zodpovednosť“ za prostriedky posielané na Ukrajinu. A dokonca aj niektoré časti Bidenovej administratívy sú čoraz nepokojnejšie z eskalácie žiadostí z Kyjeva o silnejšie zbrane.
Američania toho majú už dosť

Jeden z prieskumov prišiel od CNN, ktorá v auguste zistila, že 55 percent americkej verejnosti verí, že „Kongres by nemal povoliť dodatočné financovanie na podporu Ukrajiny“. Päťdesiatjeden percent uviedlo, že USA už urobili dosť, aby pomohli Ukrajine odraziť ruskú inváziu, čo je 11-percentný pokles verejnej podpory na pomoc Ukrajine v prvých dňoch vojny.

Hovorca Bieleho domu John Kirby v stredu pripustil, že pokrok Ukrajiny na bojisku „nie je tak ďaleko ani taký rýchly, ako sami povedali, že by chceli dosiahnuť“. Kirby bol napriek tomu presvedčený, že Kongres bude hlasovať za pokračovanie podpory.

Ukrajinský raketový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily
Ukrajina podnikla v piatok raketový útok na hlavné veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily, uviedol Kremeľ. Videá a fotografie ukázali veľké oblaky dymu nad budovou v Sevastopole na anektovanom Kryme, informuje Breitbart. Guvernér Sevastopolu... Čítať ďalej
23 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik