SNS: Jediný reťazec nemôže zarábať toľko, čo celý potravinársky sektor
22 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Výsledky hospodárenia obchodných reťazcov jednoznačne ukazujú, že potravinová vertikála na Slovensku nie je udržateľná. Len jeden obchodný reťazec zarobil v najťažšom ekonomickom období Slovákov 246,5 milióna eur, pričom zisky navýšil o takmer 6 %. Zisk celého potravinárskeho odvetvia v SR pritom dosiahol 232,2 milióna eur.

Hrozí zánik slovenských potravín

„Ak jediný zahraničný obchodný reťazec každoročne zarobí viac ako celý potravinársky sektor na Slovensku, niečo nie je v poriadku. Obchodník totiž nevyrába potraviny, on ich len predáva. Nemusí platiť náročné strojné zariadenia, spĺňať prísne podmienky hygieny, školiť kvalifikovaných pracovníkov a má obrovské náklady na energie. Ak už oligopolu zahraničných obchodných reťazcov konečne nepovieme dosť, potravinársky priemysel na Slovensku zanikne a nebudeme mať slovenské potraviny. SNS sa tomu nemieni prizerať,“ povedala Gabriela Matečná, bývalá podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Tržby neustále rastú

Výsledky zahraničných obchodných reťazcov, ktoré sa slovenská verejnosť dozvedela v poslednom možnom termíne ukazujú, že tržby a zisky najväčších zahraničných reťazcov stúpali nielen počas pandémie, ale aj počas energetickej a inflačnej krízy. Tržby nemeckého obchodníka Schwarz Group na Slovensku, ktorý vlastní Lidl a Kaufland, dosiahli v roku 2022 až 3,436 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 13 %. Zisky tejto korporácie na Slovensku stúpli na 246,5 milióna eur, čo je medziročne o takmer 6 % (5,748 %). Je to výrazne nad priemerom reťazcov v západnej Európe, kde sa pohybujú zisky na úrovni do dvoch percent. Ide pritom o kontinuálny nárast ziskov v ekonomicky najťažšom období pre občanov Slovenska od vzniku samostatnosti.

Vymykáme sa priemeru

„Slovenskí spotrebitelia zažili najhorší ekonomický rok. Mnohí ľudia, najmä dôchodcovia, museli doslova vyberať pred zaplatením potraviny z košíkov, pretože ich ceny tak vzrástli. A my sa dozvieme, že reťazce nie, že zisky udržali, naopak ich ešte zvýšili trojnásobne oproti štandardom v západnej Európe. Skutoční slovenskí výrobcovia potravín pritom ledva prežívajú, nemajú financie na investície a obnovu technológií a mnohí dokonca neplánujú pre rast nákladov ani realizovať projekty z eurofondov. SNS tomuto zdieraniu ľudí a slovenských výrobcov potravín spraví koniec,“ zdôraznila Gabriela Matečná.

SNS rázne! Zákaz dovozu z Ukrajiny navrhujú rozšíriť aj na ďalšie potraviny
Slovenská národná strana (SNS) považuje žalobu Ukrajiny na Slovensko vo veci zákazu dovozu poľnohospodárskych komodít za neakceptovateľnú. V prípade, že bude SNS súčasťou vlády, rozšíri zákaz dovozu o ďalšie potraviny z Ukrajiny vrátane medu, mäsa,... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!