Ranný súhrn správ zo zahraničia
22 | 09 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Medzinárodný súhrn dôležitých správ zo zahraničia

WASHINGTON - Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva.
"Na budúci týždeň budú prvé americké tanky Abrams dodané Ukrajine," vyhlásil Biden v Bielom dome po boku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že "schválil ďalšiu tranžu bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu", ktorú Pentagón ohodnotil na 325 miliónov dolárov. Najnovší balík vojenskej pomoci pre Kyjev zahŕňa rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety HIMARS, protitankové zbrane a delostrelecké náboje. Neobsahuje však taktické balistické strely dlhého doletu ATACMS, o ktoré Kyjev dlhodobo žiada.

OTTAWA - Po návšteve Spojených štátov pricestoval v noci piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady. Kanadská vláda vo štvrtok večer miestneho času uviedla, že Zelenského prijme v hlavnom meste Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident tiež v piatok s prejavom vystúpi aj v tamojšom parlamente.

NEW YORK - Mier na Blízkom východe sa nemôže dosiahnuť bez dvojštátneho riešenia a uznania práv Palestínčanov, uviedol vo štvrtok na pôde Valného zhromadženia OSN v New Yorku palestínsky prezident Mahmúd Abbás. "Tí, ktorí si myslia, že na Blízkom východe môže zavládnuť mier bez toho, aby si palestínsky ľud užíval plné, legitímne štátne práva, sa mýlia," uviedol 87-ročný prezident, ktorý opätovne vyzval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na zvolanie medzinárodnej konferencie o vytvorení palestínskeho štátu.

ŽENEVA – Viac než 20.000 osôb bolo v Rusku od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu zatknutých za účasť na mierumilovných protestoch, vyhlásila expertka Organizácie spojených národov (OSN) Marijana Kacarovová počas diskusie o situácii v Rusku na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve.

RIGA - Približne 3500 ruských občanov v Lotyšsku dostane v priebehu tohto týždňa list od tamojšieho migračného úradu s výzvou na opustenie krajiny. Lotyšský migračný úrad vo štvrtok uviedol, že ide o ľudí, ktorí neodovzdali dokumenty potrebné na predĺženie povolenia na pobyt v krajine, alebo sa k 1. septembru nezaregistrovali na skúšku z lotyšského jazyka. Tieto osoby musia krajinu opustiť najneskôr do 30. novembra tohto roka.

SACRAMENTO - Americký herec Angus Cloud, známy vďaka svojej úlohe v televíznom seriáli Eufória z produkcie HBO, koncom júla zomrel v dôsledku predávkovania sa viacerými omamnými látkami vrátane kokaínu i fentanylu. Uviedol to vo štvrtok úrad koronera v štáte Kalifornia.

SPOR O OBILIE ESKALUJE! Poľsko zastavuje zásielky zbraní na Ukrajinu. A čo Čaputová a Pavel? TO NEMÔŽU MYSLIEŤ VÁŽNE!
Poľsko, jeden z najvernejších spojencov Ukrajiny, oznámilo ukončenie svojich transferov zbraní do krajiny deň po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Varšavu, že hrá do karát Rusku tým, že zakazuje dovoz ukrajinského obilia s cieľom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!