Čo Ukrajina očakávala a čo dostala v novom balíku pomoci USA?
22 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Biden schválil nový americký zbrojný balík pre Ukrajinu so systémami protivzdušnej obrany Hawk. Čo na to prezident Zelenský?

Americký prezident Joe Biden schválil nový balík zbraní pre Ukrajinu, ktorý bude okrem iného zahŕňať druhú batériu systémov protivzdušnej obrany Hawk, delostrelectva a granátov. Hlava štátu to oznámila po rozhovoroch so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome.

"Dnes schvaľujem novú tranžu americkej obrannej pomoci Ukrajine, ktorá zahŕňa ešte viac delostrelectva, granátov a protitankových zbraní," povedal Joe Biden, prezident Spojených štátov amerických

Americký líder poznamenal, že systémy podobné Hawku budú dodávané do Kyjeva mesačne počas zimy. Nový balík bude zahŕňať aj odpaľovacie zariadenia a odpočúvacie systémy. Okrem toho Biden povedal, že prvé tanky Abrams dorazia na Ukrajinu budúci týždeň. Celkovo Spojené štáty prisľúbili presun 31 jednotiek týchto obrnených vozidiel do Kyjeva.

Rakety nedajú

Pokiaľ ide o rakety dlhého doletu ATACMS, o ktoré ukrajinská strana opakovane Spojené štáty žiadala, tie v ďalšom balíku zbraní neboli oznámené, hoci Volodymyr Zelenskyj 20. septembra vyjadril dôveru v ich bezprostredné prijatie. 21. septembra americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že taktické rakety ATACMS nebudú poslané zo Spojených štátov. Zároveň uviedol, že o takejto možnosti sa naďalej uvažuje.

Rakety dlhého doletu a lietadlá F-16 sú hlavnou požiadavkou ukrajinského prezidenta na Washington, povedal Michael McCaul, predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

USA sa zmocnili VZ OSN, využili ukrajinskú krízu na sebecké účely
Americký prezident Joe Biden opäť zmenil Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) na priestor pre vychvaľovanie amerického "vodcovstva". Urobil z ukrajinskej krízy stredobod stretnutia, využil krízu ako zbraň na útok voči iným... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Zelenského reakcia na nový balík zbraní od Spojených štátov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj komentoval balík zbraní, ktorý schválil Biden, a poďakoval Spojeným štátom za nové dodávky. "Som vďačný za nový obranný balík. Presne to, čo naši vojaci teraz potrebujú." povedal a podotkol, že na stretnutí so šéfom Bieleho domu sa diskutovalo o systémovom posilnení Ukrajiny a jej obranných spôsobilostiach, dosiahla sa dôležitá dohoda o spoločnej práci na výrobe zbraní a obranných systémov, ako aj o príprave priemyselnej základne na výrobu zbraní a protivzdušnej obrany.

Zelenskyj zároveň nespomenul taktické rakety ATACMS, o dodávku ktorých Kyjev požiadal Washington.

Náklady na nový balík zbraní a jeho údržbu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 325 miliónov dolárov zahŕňa ďalšiu muníciu protivzdušnej obrany, kazetovú muníciu, delostrelecké zbrane a protitankové zbrane.

Podľa Pentagonu dostane Kyjev muníciu pre viacnásobné raketové systémy HIMARS (MLRS), systémy protivzdušnej obrany Avenger a guľomety na boj proti dronom.

Okrem toho budú na Ukrajinu prevezené rakety AIM-9M, ktoré môžu byť použité v systémoch typu NASAMS, TOW, Javelin a AT-4.

Spojené štáty dodajú viac ako tri milióny nábojov do ručných zbraní, 59 ľahkých taktických vozidiel, náhradných dielov a údržby.

Na Západe začali hovoriť o znížení vojenskej podpory pre Ukrajinu

Nemecký novinár Julian Röpke povedal, že Západ znižuje vojenskú pomoc Ukrajine, koalícia na podporu Kyjeva sa sama zrúti a Rusko si na ňu bude musieť len počkať. "Ani ATACMS z USA, ani Taurus z Nemecka, ani tanky z Poľska ... Putin môže len sedieť so založenými rukami a čakať, kým sa celá koalícia rozpadne."

Poľský premiér Mateusz Morawiecki predtým povedal, že Varšava prestala dodávať zbrane ukrajinskej armáde. Podľa neho sa Poľsko v súčasnosti vyzbrojuje modernými zbraňami a samo ich potrebuje.

CNN informovala, že republikáni v americkom Kongrese plánujú znížiť výdavky na pomoc Ukrajine. Takéto rozhodnutie si získa zástancov tvrdej línie v otázke finančnej podpory pre Kyjev a dostane sa zo súčasnej slepej uličky v Snemovni reprezentantov. Predtým sa americký Kongres vyslovil proti vojenskej pomoci Ukrajine. Bolo objasnené, že takmer 30 kongresmanov informovalo Biely dom o zamietnutí žiadosti o pomoc Ukrajine vo výške 24 miliárd dolárov.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že ukrajinská vláda dúfa, že dostane rakety dlhého doletu Taurus z Nemecka, ale Berlín v tejto otázke ešte neprijal konečné rozhodnutie.

Budeme "tancovať" ako USA spieva?

Americký prezident Joe Biden počas stretnutia s Volodymyrom Zelenským ubezpečil o odhodlaní Američanov zabezpečiť zachovanie medzinárodnej podpory pre Ukrajinu.

Ruské veľvyslanectvo obvinilo Spojené štáty z dodávok najnebezpečnejších zbraní

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa vyjadrilo aj k ďalšiemu balíku americkej pomoci Ukrajine. Poznamenali, že neustále pumpovanie Kyjeva zbraňami a peniazmi nie je prekvapujúce, a Bidenove rozhodnutie označili za "utešujúci dar" pre Zelenského. "Tu sú pripravení dodávať Ukrajincom čokoľvek, akékoľvek, najnebezpečnejšie vojenské výrobky. Už len preto, aby sme dali príležitosť nejako udržať nad vodou neúspešnú "protiofenzívu", napísalo veľvyslanectvo Ruska v Spojených štátoch a vyzvalo Spojené štáty, aby si uvedomili márnosť transferu zbraní na Ukrajinu, čo povedie len k ďalšiemu predĺženiu konfliktu.

Obrovské pobúrenie v Poľsku! Andrzej Duda zrušil stretnutie so Zelenským!
"Ukrajinci ukázali svoju pravú tvár. A to je len začiatok" – v Poľsku vypuklo obrovské pobúrenie po tom, čo vyšlo najavo, že Zelenskyj ich žaluje. Andrzej Duda tiež zrušil svoje stretnutie so Zelenským. "Je to nechutné vzhľadom na to, koľko sme... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!