Beňová: Čo robí proti žalobe Ukrajiny slovenský premiér?
22 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Politická roztržka medzi Kyjevom a Varšavou vznikla po tom, ako Ukrajina pohrozila Poľsku, Slovensku a Maďarsku žalobou za to, že odmietli odoberať štyri komodity vypestované na Ukrajine. Poľsko v reakcii hovorí o ukončení dodávok zbraní pre Ukrajinu. Slovenská europoslankyňa Monika Beňová poukazuje na fakt, že ak by podobne jednal Smer, bolo by mu to vyčítané. No a politológ Eduard Chmelár je pohoršený tým, ako sa v tejto situácii prejavila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Myslia na vlastnú obranu

Poľsko je kľúčovým spojencom od ruskej invázie vo februári 2022 a je jedným z hlavných dodávateľov zbraní pre Kyjev. Nachádza sa tu aj milión ukrajinských utečencov, ktorí dostali rôzne formy štátnej pomoci. V posledných dňoch ich vzťahy zhoršil rastúci spor o obilie. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu vyzval na zastavenie dodávok zbraní s tým, že jeho krajina sa rozhodla uprednostniť svoju vlastnú obranu.

„Už neprenášame zbrane na Ukrajinu, pretože teraz vyzbrojujeme Poľsko modernejšími zbraňami," povedal premiér po tom, čo Zelenskyj využil svoj prejav na Valnom zhromaždení OSN. Obvinil v ňom Poľsko, Slovensko a Maďarsko z toho, že umožnili problém vývozu obilia v prospech Ruska.

SPOR O OBILIE ESKALUJE! Poľsko zastavuje zásielky zbraní na Ukrajinu. A čo Čaputová a Pavel? TO NEMÔŽU MYSLIEŤ VÁŽNE!
Poľsko, jeden z najvernejších spojencov Ukrajiny, oznámilo ukončenie svojich transferov zbraní do krajiny deň po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Varšavu, že hrá do karát Rusku tým, že zakazuje dovoz ukrajinského obilia s cieľom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Urazený Kyjev

Kyjev uviedol, že podá sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii (WTO) na rozhodnutie o obilninách, ktoré prijali Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Hovorca WTO potvrdil, že Ukrajina urobila prvý krok v obchodnom spore podaním sťažnosti na globálny obchodný orgán. Tento krok zase kritizovalo poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré uviedlo, že „vyvíjanie tlaku na Poľsko na multilaterálnych fórach alebo posielanie sťažností na medzinárodné súdy nie sú vhodnými metódami na riešenie rozdielov medzi našimi krajinami“.

Pravidlá treba dodržiavať

„V EÚ platia striktné pravidlá v oblasti poľnohospodárskej politiky a každá krajina sa snaží svojim poľnohospodárom pomáhať. Ak chce byť Ukrajina súčasťou EÚ v budúcnosti, bude sa musieť naučiť rešpektovať pravidlá. Preto upozorňujeme v EP nato, že žiadne “skratky” v prístupových rokovaniach nemožu byť. Lebo je to aj o ochrane našich záujmov,“upozorňuje europoslankyňa Monika Beňová. Tá sa tiež pýta, či by podobné rozhodnutie urobila vláda Smeru, bolo vnímané ako „politika orbánovského typu“ a od novej vlády očakáva konanie, ktoré ochráni Slovensko a jeho záujmy.

Slovenská prezidentka si so Zelenským hrkúta

Politológ Eduard Chmelár nevychádza z údivu nad správaním slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej na Valnom zhromaždení OSN.

"Objíma a bozkáva sa s Volodymyrom Zelenským, kurizuje mu, no ani jedno slovo o najvážnejšom probléme našich vzájomných vzťahov, a ešte sa tým aj pochváli na sociálnej sieti. Akoby mu bola za tú žalobu vďačná,“ vyčíta prezidentke jej prístup politológ.

Čo robí minister zdravotníctva v New Yorku?
Možno vám neušlo, že prezidentku na 78. stálom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sprevádza okrem iných aj minister zdravotníctva Palkovič. Advokát Peter Weis upozorňuje, že je to neštandardné, preto sa pozrel na dôvody. Na 19-tej strane... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!