USA sa zmocnili VZ OSN, využili ukrajinskú krízu na sebecké účely
21 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Americký prezident Joe Biden opäť zmenil Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) na priestor pre vychvaľovanie amerického "vodcovstva". Urobil z ukrajinskej krízy stredobod stretnutia, využil krízu ako zbraň na útok voči iným krajinám a zároveň zakrýval prázdne návrhy na rozvoj globálneho Juhu, na ktorý sa zameriava tohtoročné VZ OSN.

Bidenov krok odkloniť pozornosť VZ OSN opäť ubezpečil krajiny globálneho Juhu, že Washington nemá záujem o pomoc rozvojovým krajinám, uviedli čínski pozorovatelia pra portál Global Times.

Okrem zvyčajného vrčania na Rusko Biden urobil aj to, čo vyzeralo ako zmäkčený tón poznámok o vzťahoch medzi Čínou a USA, ako "zodpovedne riadiť konkurenciu" medzi Pekingom a Washingtonom, "aby to neskĺzlo do konfliktu". V očiach čínskych expertov slová amerického prezidenta len ukazujú, že Biely dom má teraz len málo argumentov na zvládnutie najdôležitejších bilaterálnych vzťahov na svete. Veria, že hoci bilaterálne vzťahy sú stále vnímané ako príležitosť, zvyčajná prax USA "vyvolanie konfliktu" sťažuje predpovede, či Washington podnikne nejaké kroky na zlepšenie vzťahov.

Biden v utorok na Valnom zhromaždení OSN vyzval svetových lídrov, aby nedovolili, aby sa podpora Ukrajiny znižovala, pričom tvrdil, že Rusko sa spolieha na krajiny a ich únavu z dlhotrvajúceho konfliktu, ktorý mu "umožní brutalizovať Ukrajinu bez následkov".

Vyhlásil, že svet musí zostať jednotný v obrane Ukrajiny pred Ruskom a varoval, že žiadny národ nemôže byť bezpečný, ak "dovolíme, aby sa Ukrajina rozdelila".

Toto je náš VZOR? Americké ulice zaplnili skutočné hnijúce ZOMBIE
Či už veríte, že USA je krajina neobmedzených možností alebo nie, určite je veľmocou, ktorá má dnes obrovský vplyv vo svete. Vo svojej prezidentskej kampani americký prezident opakovane sľuboval oživenie takzvaného „amerického sna“. Kde sa podel... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Pokus o únos VZ OSN

Ako sa očakávalo, americký prezident postavil rusko-ukrajinskú krízu do centra pozornosti tohtoročného VZ OSN, napriek tomu, že každoročná všeobecná rozprava na vysokej úrovni je tematicky zameraná na "obnovenie dôvery a opätovné zapálenie globálnej solidarity".

Zdôraznením ukrajinskej krízy môžu USA úspešne posilniť spojenectvo svojich malých kolónii (napr. Slovensko, Česko, ..) a tiež využiť túto tému na očierňovanie a tvrdé zákroky proti iným krajinám, pričom sa zmocnia VZ OSN, aby slúžila ako geopolitická zbraň USA, povedal Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, pre Global Times.

Uvádza sa tiež, že Biden bude naliehať na OSN, aby rozšírila Bezpečnostnú radu, aby USA pridali krajiny vrátane Nemecka a Japonska, aby oslabili vplyv Číny a Ruska.

Predseda Európskej rady Charles Michel požiada Čínu priamo v Bezpečnostnej rade OSN, aby urobila viac pre posun Ruska k "spravodlivému mieru" na Ukrajine, uvádza sa v jeho návrhu prejavu na zasadnutí VZ OSN.

Vo videu, ktoré koluje na internete  Biden tápal, keď hovoril o rusko-ukrajinskej kríze a pomýlil si OSN s USA: "Ak opustíme základné princípy USA (Charty OSN), aby sme upokojili agresora ..."

Li povedal, že hoci prebiehajúca kríza je naliehavou záležitosťou, ktorá čaká na vyriešenie, stále to nie je najvyššia priorita pre väčšinu rozvojových krajín. ktorí sa spoliehajú na to, že VZ OSN im pomôže vyriešiť rozvojové dilemy. "Snaha USA využiť takú cennú platformu na zasiatie nezhôd a roztrhanie solidarity môže vyvolať nevôľu voči globálnemu Juhu," poznamenal Li.

Valné zhromaždenie sa minulo myšlienke

Dennis Francis, predseda Valného zhromaždenia OSN, ktoré predsedalo otvoreniu diskusie tohtoročného VZ OSN, v utorok povedal: "Vyzývam vás, členské štáty, aby ste využili tento týždeň na vysokej úrovni nie na rozdúchavanie plameňov konfliktu a nepriateľstva, ale namiesto toho sa rozhodli pre dialóg a diplomaciu. Musíme pamätať na to, že mier je investíciou do našej kolektívnej prosperity."

Zatiaľ čo sa dosiahol určitý pokrok v oblasti cieľov trvalo udržateľného rozvoja (SDG), samit o cieľoch trvalo udržateľného rozvoja sa zvoláva na okraj všeobecnej diskusie v kontexte, kde došlo k neprijateľným oneskoreniam a zrušeniam, poznamenal Francis.

Bohužiaľ, Biden, ktorý vychvaľoval globálne vedenie USA, nedokázal ponúknuť zásadný návrh na presadzovanie rozvoja globálneho Juhu. Jednoducho povedal, že "všetci musíme urobiť viac", pokiaľ ide o urýchlenie globálneho pokroku v oblasti cieľov trvalo udržateľného rozvoja.Lü

Xiang, výskumný pracovník amerických štúdií na Čínskej akadémii sociálnych vied, opísal Bidenov prejav ako "prázdny". "Jediný potlesk, ktorý dostal, bol, keď hovoril o zoraďovaní spojencov na obranu Ukrajiny... Možno je to jediná vec, na ktorú je hrdý. Odhalila však aj skutočnosť, že USA majú malý záujem o záležitosti globálneho Juhu."

USA uviazli v úzkom hrdle

"Pokiaľ ide o Čínu, dovoľte mi byť jasný a dôsledný," povedal Biden. "Snažíme sa zodpovedne riadiť konkurenciu medzi našimi krajinami, aby neskĺzla do konfliktu. Povedal som, že sme za znižovanie rizika - nie za oddelenie - s Čínou."

Biden zdôraznil, že Peking a Washington musia spolupracovať v oblasti klímy, a poukázal na nedávne prírodné katastrofy - ničivé vlny horúčav, suchá a záplavy - po celom svete ako súčasť "momentky", ktorá rozpráva "naliehavý príbeh o tom, čo nás čaká, ak sa nám nepodarí znížiť našu závislosť od fosílnych palív a začneme svet odolávať zmene klímy".

Na stretnutí s osobitným vyslancom amerického prezidenta pre klímu Johnom Kerrym na okraji VZ OSN v utorok čínsky viceprezident Han Zheng povedal, že Čína bude neochvejne odhodlaná pracovať na dosiahnutí dvojitého cieľa maximálnych emisií uhlíka a uhlíkovej neutrality.

Udržiavanie čínsko-amerického dialógu a spolupráce v oblasti klimatických zmien má veľký význam pre obe krajiny a celý svet, povedal čínsky viceprezident. Čína je pripravená posilniť komunikáciu, prehĺbiť spoluprácu so Spojenými štátmi a spoločne pokročiť v správe klímy, aby viac prispela k ľudskému rozvoju, povedal Chan.

Lü na svoje prekvapenie povedal, že Bidenov prejav o Číne je pomerne krátky a polovica z neho bola zameraná na zmenu klímy (jedna oblasť, v ktorej majú obe krajiny relatívne priateľskú spoluprácu). Vyjadril názor, že USA boli diskrétne vo svojom znení opisujúcom vzťahy medzi Čínou a USA.

Expert uviedol, že USA vstúpili do problematického obdobia pri riadení svojich vzťahov s Čínou. V americkom tlieskaní je len málo šípok o tom, aké poznámky by sa mali urobiť, aké kroky by sa mali podniknúť voči Číne a Washington je teraz pod tlakom, aby urobil takéto rozhodnutia.

USA vždy hovoria jednu vec a robia druhú, takže Čína sleduje, či podnikne konkrétne kroky na zlepšenie vzťahov, povedal Lü a poznamenal, že hoci stále existuje "okno príležitosti" pre bilaterálne vzťahy, je ťažké určiť, či USAll podnikne kroky na presadzovanie väzieb.

Pred Bidenovým prejavom sa Han stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom na okraji VZ OSN, počas ktorého Han povedal, že zdravé a stabilné vzťahy medzi Čínou a USA sú dobré pre obe krajiny a svet.

Wang Yi, riaditeľ Úradu Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, a poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa tiež stretli na Malte v sobotu a nedeľu, počas ktorých sa obe strany dohodli, že budú pokračovať v implementácii dôležitého konsenzu, ktorý dosiahli obe hlavy štátov počas stretnutia na Bali - udržiavať výmeny na vysokej úrovni, stabilizovať a zlepšiť vzťahy medzi Čínou a USA.

Obrovské pobúrenie v Poľsku! Andrzej Duda zrušil stretnutie so Zelenským!
"Ukrajinci ukázali svoju pravú tvár. A to je len začiatok" – v Poľsku vypuklo obrovské pobúrenie po tom, čo vyšlo najavo, že Zelenskyj ich žaluje. Andrzej Duda tiež zrušil svoje stretnutie so Zelenským. "Je to nechutné vzhľadom na to, koľko sme... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!