SPOR O OBILIE ESKALUJE! Poľsko zastavuje zásielky zbraní na Ukrajinu. A čo Čaputová a Pavel? TO NEMÔŽU MYSLIEŤ VÁŽNE!
21 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Poľsko, jeden z najvernejších spojencov Ukrajiny, oznámilo ukončenie svojich transferov zbraní do krajiny deň po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Varšavu, že hrá do karát Rusku tým, že zakazuje dovoz ukrajinského obilia s cieľom chrániť záujmy poľských farmárov, informuje Guardian. Čaputová a Pavel zľahčujú ukrajinsko-poľskú roztržku. Toto nemôžu myslieť vážne!

Poľsko narozdiel od Slovenska háji svoje záujmy!

Poľsko je kľúčovým spojencom od ruskej invázie vo februári 2022 a je jedným z hlavných dodávateľov zbraní pre Kyjev. Nachádza sa tu aj milión ukrajinských utečencov, ktorí dostali rôzne formy štátnej pomoci.

Vzťahy sa však v posledných dňoch zhoršili v dôsledku rastúceho sporu o obilie. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu vyzval na zastavenie dodávok zbraní s tým, že jeho krajina sa rozhodla uprednostniť svoju vlastnú obranu.

"Už neprenášame zbrane na Ukrajinu, pretože teraz vyzbrojujeme Poľsko modernejšími zbraňami," povedal premiér.

Tento krok prišiel po tom, čo Zelenskyj využil svoj prejav na Valnom zhromaždení OSN, aby obvinil Poľsko, Slovensko a Maďarsko z toho, že umožnili problém vývozu obilia v prospech Ruska.

Ruská invázia na Ukrajinu uzavrela čiernomorské námorné trasy používané pred vojnou, v dôsledku čoho sa EÚ stala hlavnou tranzitnou trasou a vývoznou destináciou pre ukrajinské obilie.

V máji sa EÚ dohodla na obmedzení dovozu do Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska v snahe ochrániť tamojších farmárov, ktorí dovoz vinili z prepadu cien na miestnych trhoch .

Opatrenia umožnili, aby výrobky naďalej prechádzali cez päť krajín, ale zastavili ich predaj na miestnom trhu.

Obrovské pobúrenie v Poľsku! Andrzej Duda zrušil stretnutie so Zelenským!
"Ukrajinci ukázali svoju pravú tvár. A to je len začiatok" – v Poľsku vypuklo obrovské pobúrenie po tom, čo vyšlo najavo, že Zelenskyj ich žaluje. Andrzej Duda tiež zrušil svoje stretnutie so Zelenským. "Je to nechutné vzhľadom na to, koľko sme... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zelenskyj nás označil za pokryteckých

V piatok však Európska komisia oznámila, že ukončuje zákaz dovozu s odôvodnením, že „deformácie trhu v piatich členských štátoch susediacich s Ukrajinou zmizli“. Poľsko, Maďarsko a Slovensko okamžite oznámili, že sa proti tomuto kroku postavia.

Zelenskyj vo svojom prejave v OSN naznačil, že ich rozhodnutie bolo pokrytecké a škodlivé pre jeho krajinu.

„Je alarmujúce vidieť, ako niektorí v Európe predvádzajú solidaritu v politickom divadle – robia z obilia triler,“ povedal. "Môže sa zdať, že hrajú svoju vlastnú rolu, ale v skutočnosti pomáhajú pripraviť scénu moskovským hercom."

Poľsko búrlivo reaguje, Slovensko sa objíma

Jeho slová vyvolali búrlivú reakciu Poľska, ktoré si predvolalo ukrajinského veľvyslanca a varovalo pred ďalšími odvetnými krokmi.

Táto otázka je obzvlášť citlivá v Poľsku, kde sa budúci mesiac konajú voľby. Pravicová vláda strany Právo a spravodlivosť má silnú podporu vo farmárskych regiónoch.

"Boli sme prví, ktorí urobili veľa pre Ukrajinu, a preto očakávame, že pochopia naše záujmy," povedal Morawiecki ​​​​v stredu pre Polsat News. "Samozrejme, že rešpektujeme všetky ich problémy, ale pre nás sú najdôležitejšie záujmy našich farmárov."

Poľský premiér Mateusz Morawiecki FOTO TASR - Jaroslav Novák

Kyjev uviedol, že podá sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii (WTO) na rozhodnutie o obilninách, ktoré prijali Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Hovorca WTO potvrdil, že Ukrajina urobila prvý krok v obchodnom spore podaním sťažnosti na globálny obchodný orgán.

Tento krok zase kritizovalo poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré uviedlo, že „vyvíjanie tlaku na Poľsko na multilaterálnych fórach alebo posielanie sťažností na medzinárodné súdy nie sú vhodnými metódami na riešenie rozdielov medzi našimi krajinami“.

Po tom, čo Poľsko predvolalo svojho veľvyslanca, Kyjev vyzval Varšavu, aby prehodnotila svoj postoj k sporu o obilie.

VYHLÁSME VOJNU POĽSKU! Kde sa skončí ukrajinské šialenstvo?
Arestovič navrhol vyhlásiť Poľsku vojnu. Bývalý poradca úradu prezidenta Ukrajiny Alexej Arestovič pre diplomatické škandály s Varšavou, ohľadom obilia, navrhol vyhlásiť Poľsku vojnu. Napísal o tom na svojich sociálnych sieťach. Nech je... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Milan Laca

„Vyzývame našich poľských priateľov, aby odložili svoje emócie,“ povedal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko. "Ukrajinská strana ponúkla Poľsku konštruktívnu cestu na vyriešenie problému obilia."

Povedal, že ukrajinský veľvyslanec vysvetlil postoj Kyjeva k „neprijateľnosti“ poľského zákazu a navrhol, aby sa ukrajinské návrhy „stali základom pre posun dialógu ku konštruktívnemu smerovaniu“.

Nikolenko tiež zdôraznil, že veľvyslanec vyjadril nespokojnosť nad „nesprávnosťou“ nedávnych vyjadrení poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý prirovnal Kyjev k „topiacemu sa človeku“ a povedal, že by si mal pamätať, že dostáva pomoc od Poľska.

ČIE ZÁUJMY ZASTUPUJE TÁTO ŽENA?

"Toto sa mi asi sníva. Slovensko darovalo Ukrajine všetky dostupné zbrane riskujúc vlastnú obranyschopnosť. Prichýlilo státisíce ukrajinských utečencov. Zo solidarity prijalo sebazničujúce ekonomické sankcie voči Rusku. A Ukrajina nás z čírej "vďačnosti" za to zažaluje, že si chránime vlastný poľnohospodársky trh, že nechceme kontaminované ukrajinské obilie likvidujúce našich farmárov pod falošnou zámienkou, že putuje do Afriky, hoci končí na európskom trhu. A čo robí v tejto situácii prezidentka Slovenskej republiky? Obhajuje slovenské záujmy? Vyjednáva? Vznáša protest? Samá voda," upozornil na sociálnej sieti politický analytik Eduard Chmelár.

"Objíma a bozkáva sa s Volodymyrom Zelenským, kurizuje mu, no ani jedno slovo o najvážnejšom probléme našich vzájomných vzťahov, a ešte sa tým aj pochváli na sociálnej sieti. Akoby mu bola za tú žalobu vďačná. Panička, ktorá si myslí, že jej úlohou je zdvorilostná konverzácia a plnenie cudzích záujmov podľa predpísaných nôt, sa nikdy nemôže nazývať hlavou štátu. A neprekvapuje, že líder jej materského Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý by chcel v tejto krajine vládnuť, rovnako nezastáva slovenské záujmy, ale bedáka, že vraj predseda Smeru-SSD Robert Fico nás chce svojou kritikou Ukrajiny vohnať do medzinárodnej izolácie... Toto nevymyslíš, to je Slovensko. Politika nie je hra na svätcov, ale tvrdá hra záujmov. Dobre si všímajte, kto zastupuje tie vaše," uzavrel Chmelár.

TO SÚ VECI! Americký novinár v ukrajinskej base a ukrajinský/á transgender hovorca suspendovaný/á
Ukrajinská armáda oznámila, že suspendovala kontroverznú transgender hovorkyňu Sarah Ashton-Cirillo za údajné neschválené vyhlásenia na sociálnych sieťach. Ukrajinci ani Bidenova administratíva však nepriniesli žiadne aktuálne informácie o osude... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Čaputová a Pavel zľahčujú ukrajinsko-poľskú roztržku. Toto nemôžu myslieť vážne!
Vážení naši čitatelia!

Jedni sa hádajú a tí druhí to berú len ako „nedorozumenie“. Prečo asi? Lebo by to pred inými vyzeralo ako fiasko? Tak nejako takto vyzerá vážny poľnohospodársky spor medzi Poľskom a Ukrajinou očami prezidentov Česka a Slovenska. 

Ako informuje TASR, aktuálnu roztržku medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a českého prezidenta Petra Pavela vnímať ako nedorozumenie a brať ju s odstupom.

„Rozprávala som sa o tom s pánom prezidentom (Andrzejom) Dudom. On to jeho vyhlásenie (premiéra Mateusza Morawieckeho) vnímal – a to je priestor na ozrejmenie toho, čo sú fakty a čo sú prípadne ich interpretácie – iba ako oznámenie, že nebudú poskytovať nové zbrane. Toto je jeho interpretácia premiérových slov,“ vysvetlila to „akési nedorozumenie“ slovenská prezidentka.

Podľa Pavla je potrebné sa na situáciu pozerať s odstupom a počkať, čo sa nakoniec bude diať. „Ja som nezaznamenal nič, čo by sa dalo nazvať nejakou závažnou roztržkou. To, čo bolo povedané, vôbec nemusí znamenať, že spolupráca alebo podpora Ukrajiny zo strany Poľska by snáď mala prestať. To rozhodne nie,“ dodal český prezident na margo toho, čo sa deje okolo Ukrajiny a vývozu jej poľnohospodárskych produktov do okolitých štátov.

PAROUBKOV LIST FICOVI! Po českých exprezidentoch Klausovi a Zemanovi ŽELÁ SMERU VÍŤAZSTVO aj expremiér
Najvýznamnejší českí politici želajú Robertovi Ficovi víťazstvo vo voľbách! Po bývalých prezidentoch Klausovi a Zemanovi aj expremiér Paroubek! Mimoriadne významné voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sú pred nami. Nielen na Slovensku budú... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik