PRIESKUM: Po voľbách hrozí koaličný pat! Rozhodne Hlas? (VIDEO)
21 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Vyzerá to tak, že strany budú mať po voľbách pri skladaní vlády vážne problémy! Exkluzívny prieskum agentúry Ipsos pre denník Pravda znovu potvrdil prvenstvo Smeru, ale aj to, že rozhodujúci bude pravdepodobne Hlas-SD. Hnutie Sme rodina Borisa Kollára zaznamenalo zatiaľ najväčší prepad, naopak koalícii OĽaNO a priatelia bitka predsedu Igora Matoviča s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom pomohla. 

Deväť dní pred voľbami sa prvá trojica podľa prieskumu Ipsosu pre Pravdu nemení. Do parlamentu by sa dostalo osem strán. Najhorší výsledok zaznamenalo hnutie Borisa Kollára, ktoré by skončilo mimo parlamentu spolu s Alianciou a Demokratmi. Na hranici zvoliteľnosti ostáva KDH aj SNS.

Prvá trojka nezmenená

Na prvom mieste je Smer, ktorý by volilo niečo vyše 20 percent. Za ním nasleduje PS so ziskom 17, 2 percenta a prvú trojicu uzatvára stále mierne klesajúci Hlas (13,1 percenta). Smer aj PS oproti augustovému prieskumu Ipsosu mierne stúpli. Aktuálne napreduje v porovnaní s PS o čosi rýchlejšie strana Smer.

Smer má v tejto chvíli väčší podiel rozhodnutých voličov, PS má ešte šancu zabojovať o väčší rezervoár tých, ktorí ich voľbu zvažujú,“ zhodnotil výsledky prieskumu riaditeľ agentúry Ipsos Jakub Hankovský.

Čo sa týka Hlasu, aj keď sú ich preferencie v porovnaní so začiatkom roka nižšie a z prvého miesta klesli na tretie, pozitívnou správou je, že trend naznačuje skôr stagnáciu. „Rýchly pokles z jari sa určite zastavil,“ zhodnotil šéf Ipsosu. Rozhodnú televízne diskusie a záver kampane. „A uvidíme, ako sa nakoniec rozhodne ešte stále dosť voličov, ktorí zvažujú Hlas ako svoju druhú voľbu,“ okomentoval Hankovský.

Nedá sa konštatovať, že PS vysáva voličov

V prieskume mierne posilnila aj SaS, ktorú by volilo 6,1 percenta voličov. V prípade SaS sa stále zväčšuje podiel rozhodnutých voličov. „Čo im dáva väčšiu istotu, že nečakane neklesnú pod úroveň súčasných čísel,“ uviedol.

Čo sa týka Demokratov, aj keď je v ich prípade trend stúpajúci, stále sa nedokážu preklenúť cez hranicu štyroch percent. V septembrovom prieskume Ipsosu pre Pravdu oslovili len 3,4 percenta potenciálnych voličov. 

Štvrtou najsilnejšou stranou ostáva hnutie Republika so ziskom 8,6 percenta. „Je to pokles, ale táto úroveň je dlhodobo stabilná a skôr potvrdzuje stabilnú pozíciu nad osem percent,“ uviedol riaditeľ agentúry Ipsos.

OĽaNO sa dostalo do hry, Kollár pohorel

Koalícia OĽaNO a priatelia potrebuje na vstup do parlamentu sedem percent, v najnovšom prieskume Ipsosu by sa ju rozhodlo voliť 8,2 percenta. Doteraz mdlú kampaň narušil incident medzi expremiérom a lídrom OĽaNO Matovičom a exministrom vnútra Kaliňákom. 

Oproti augustovému prieskumu im preferencie stúpli síce len o pol percenta, no za posledné týždne ide o ich najlepší výsledok. Agentúry Focus a AKO im od mája merajú okolo šiestich až siedmich percent. 

Najhorší výsledok však zaznamenala Sme rodina. Kým v auguste by ju volilo 5,5 percenta ľudí a udržiavala si relatívne stabilné jadro, v najnovšom prieskume pre Pravdu by Kollárovi dalo hlas len 4,2 percenta respondentov. Horšie je na tom aj čo sa týka širokého potenciálu a voličského jadra.

Zdá sa, že po kauze okolo Barbory Richterovej a Emy Ferusovej, ktorá ho obvinila, že ju dvakrát poslal na potrat, začali voliči od Kollára odchádzať. „Pokles časovo kopíruje kulmináciu káuz Borisa Kollára. Myslím, že šanca na vypadnutie z NR SR sa každým ďalším prieskumom zvyšuje, ale isté to nie je,“ zhodnotil Hankovský na margo Sme rodiny.

Kollár POBÚRENÝ progresívnou detskou knižkou: TAKOUTO ZVRÁTENOU IDEOLÓGIOU CHCEME BLBNÚŤ DEŤOM HLAVY? (VIDEO)
Kollára rozhorčil obsah knihy určenej deťom! Bábätká po prvé nosí bocian a po druhé sa berú v mojej spálni, konštatuje šéf parlamentu. Ale v detskom leporele sa zrazu dočítal, že môžu aj muži otehotnieť! "Ja len pevne verím, že sa mi to nikdy... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Na hranici zvoliteľnosti KDH, SNS aj Aliancia

Sme rodina sa tak pod čiarou doťahuje na Alianciu – Szövetség, ktorú by volili štyri percentá oslovených. Pri Aliancii platí, že svoj potenciál využíva v tejto chvíli efektívnejšie ako napríklad Demokrati, s ktorými sa pohybujú približne na rovnakej úrovni. Demokrati majú síce výrazne viac voličov, ktorí ich zvažujú a teda lepšiu pozíciu na výraznejší výsledok, no nedarí sa im presvedčiť ich tak, ako kolegom z maďarskej strany. „Obe strany však majú šancu na päť percent,“ konštatuje Hankovský.

Do parlamentu by sa ešte dostalo aj KDH (5,3 percenta) a SNS (5,6 percenta). Hnutie Milana Majerského oproti poslednému prieskumu kleslo o necelé percento a sčasti za to zrejme môže aj vyjadrenie šéfa strany, v ktorom komunitu LGBTI+ označil za „pliagu“ a spolu s korupciou podľa neho škodia Slovensku rovnako.

PS by hľadalo vládu len veľmi ťažko. Rozhodne Pellegrini?

Ak by sa do parlamentu dostalo osem strán, mandáty by boli rozdelené nasledovne – Smer (36), PS (31), Hlas (23), Republika (15), OĽaNO (15), SaS (11), SNS (10) a KDH (9). Ak by sme sa doterajších vyjadrení lídrov strán držali striktne, vládu by podľa prieskumu nevedel zostaviť ani Smer a ani PS.

Iba dve koalície by mali viac ako 76 mandátov. Najpohodlnejšie spojenie by bolo v prípade štvorkoalície Smer, Hlas, Republika a SNS – tieto štyri strany by mali 84 mandátov. Spojenie Smeru, Hlasu, SNS a KDH by malo 78 mandátov. Smer, Hlas a SNS by mali len 69 mandátov a ak by Hlas v trojkoalícii vystriedala Republika, mali by 61 mandátov.

Čo sa týka PS, to by hľadalo vládu len veľmi ťažko. Kombinácia PS, SaS a Hlas by mala 65 mandátov, ak by sa k nim pridalo KDH, v parlamente by mali podporu 74 poslancov. Ak by sa PS a SaS dokázali dohodnúť s OĽaNO a KDH, mali by spolu len 66 mandátov. Volebná líderka koalície OĽaNO a priatelia Erika Jurinová uviedla, že ak tak rozhodnú voliči, sú povinní sadnúť si s PS aj SaS.

Najväčšiu šancu vyhrať voľby má stále Smer, na päty mu šliape PS a veľmi teoretickú šancu vyhrať má podľa odborníkov aj Hlas, ale je to naozaj veľmi málo pravdepodobné. Podľa politológa z Prešovskej univerzity Michala Cirnera to vyzerá tak, že jazýčkom na váhach bude práve Hlas. „Pellegrini voľby nevyhrá, ale je pravdepodobné, že bude rozhodovať o tom, aká vláda po voľbách vznikne a či to bude vláda so Smerom, alebo s PS a ďalšími partnermi,“ uviedol.

MALI BY OTCOVIA RADOSŤ? Lasicová so Satinskou sa dali na volebnú kampaň (KOMIKS)
S Luciou Molnár Satinskou spúšťame skromnú výzvu Volám a volím v súvislosti s voľbami 30.9. Svoju najnovšiu aktivitu takto avizovala na sociálnej sieti dcéra slovenského barda humoru a satiry Hanka Lasicová. Upozornila, že tým chce bojovať za... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

No a práve tohto sa týka aj najnovší spor Pellegriniho s Ficom, ktorý nepriamo zaútočil na voličov Hlasu. Pellegrini v nedeľnej diskusnej relácii so Šimečkom ani po opakovaných otázkach nevylúčil možnú spoluprácu s PS. Fico vo videu na sociálnej sieti uviedol, že Pellegrini „opätovne potvrdil, že je po voľbách pripravený spojiť sa s PS“. Vyzval však každého ľavicového a sociálnodemokra­tického voliča, aby zvážil, či si želá, že jeho hlas bude „zneužitý na vytvorenie pravicovej vlády zloženej z Hlasu, PS, liberálov a ktoviekoho ešte iného“.

„Lepšie bude, keď Smer aj na úkor Hlasu získa dominantnejšie postavenie a zostaví stabilnú vládu s inými politickými hráčmi,“ povedal Fico. Pellegrini reagoval, že Fico navádza jeho voličov, aby Hlas nevolili a že si na „dvojtvárnosť zvykol“.

Dôležitejšie podľa predsedu Hlasu je, že Fico nepriamo naznačil, s ktorými inými hráčmi chce zostavovať vládu. „Kto sú tí hráči, Robert? Hovoríš teraz o hnutí Republika, ktoré ide organizovať referendum o vystúpení Slovenska z NATO? O Republike, s ktorou všetky normálne strany spoluprácu odmietli? Pýtam sa, lebo okrem SNS ti tam žiaden iný politický hráč okrem Hlasu neostal,“ dodal.

Na koho stranu sa Hlas prikloní, to v tejto chvíli isté nie je. Pri rozhodovaní Hlasu určite zaváži aj to, aký silný mandát Pellegriniho strana vo voľbách od voličov získa. Ešte začiatkom roka sa pritom Hlas javil ako jasný víťaz. 

KLAMAL SOM VÁS! ČO Matovič sľuboval...
Čo Matovič sľuboval nesplnil, čo kritizoval na druhých, robil on sám... Na sociálnej sieti Facebook sa objavila stránka s názvom: "Klamal som vás," kde admini veľmi jednoducho vysvetľujú prešľapy Igora Matoviča cez krátke príspevky. Vyberáme z... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik