“Na Slovensku sa kšeftuje s ukrajinským obilím,” tvrdí Becík
22 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Sýpky na Slovensku sú plné doma vypestovaného obilia. Ukrajina nás ide žalovať za zákaz dovozu ich obilia. To nechcú ani pekári – nechcú piecť z pesticídmi kontaminovaného obilia. Predseda Nitrianskej VÚC tvrdí, že napriek zákazom sa s obilím z Ukrajiny aj u nás kšeftuje.  “Ide do mlynov a z tej múky sa potom pečie výborný “slovenský” chlebík,” tvrdí Becík (Hlas-SD).

V relácii Teraz takto Becík hovorí, že je potrebné donútiť vládu k ďalším krokom vedúcim k uzavretiu prísunu ukrajinských potravín, aby tu mali miesto slovenské, no hlavne zdraviu nezávadné problémy. O vplyve pesticídov na zdravie nepochybuje ani dnes už minister pôdohospodárstva Bíreš. Európska únia nám pritom nemôže dať príkaz nechať si doviezť nekvalitné potraviny a Becík nechápe ten cynizmus voči hladujúcej Afrike. Navyše keď iné krajiny obilie z Ukrajiny dovážajú, v menšej miere ho nájdeme aj u nás - v produktoch na pultoch zahraničných reťazcov.

Obilnica Slovenska

Nitriansky kraj, ktorému Becík predsedá, je považovaný za obilnicu Slovenska. Aj preto je Becík spokojný s tým, že bola vláda dotlačená k zákazu dovozu ukrajinského obilia.

„Toto musí byť len prvý krok. Vládu musíme dotlačiť k tomu, aby sa zabránilo dovozu všetkých potravinových produktov z Ukrajiny, pokiaľ tá nebude garantovať, že tieto produkty sú skutočne zdraviu nezávadné,“myslí si Becík. Ten o žalobe Ukrajiny hovorí, že toto je ukážkový príklad príslovia „Za dobrotu na žobrotu“. Slovensko vie vypestovať dvakrát toľko obilia, ako samo spotrebuje a práve preto už pred rokom Becík žiadal vládu o zakročenie proti dovozu niečoho, čo nepotrebujeme.

„Mohli sme mať ochránený trh, mali by sme zdravé potraviny a nehovoriac o tom, že tou ochranou by sme pomohli aj našim pôdohospodárom, ktorí majú plné sýpky,“ pripomína Becík.

Neštítia sa ani hazardovať so zdravím našich detí, hlavne že Ukrajina!
"Ukrajinskú kontaminovanú pšenicu z Mlyna Kollárovo nezlikvidovali! Skonzumovali ju prevažne Slováci!V školských zariadeniach sa deťom údajne podávali kurčatá so salmonelou. Testy sa falšovali." Prišlo nám do redakcie v textovom stanovisku Patricka... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Problémom nie sú ani ceny

„Rozdiel na Ukrajine by bol markantný. Lenže tejto celej veci sa chytili rôzni špekulanti, ktorí nakupujú toto lacné obiliie na Ukrajine a tu sa to deklaruje, ako produkt EÚ, prípadne slovenský produkt,“ vysvetľuje Becík, ako sa pracuje s cenami. Naši podnikatelia na tom nezísakajú a spotrebiteľ nevie, čo si kupuje.

Ilustračný obrázok / pixabay

Prečo tak brojí? Veď chuť to nemá inú

Tu sa Becík opiera o vyjadrenia odborníkov a vtedy ešte nie ministra Bíreša.

„Ak dnes zjete krajec chleba alebo rožok, ktorý bol upečený z kontaminovanej múky a v ktorom sa nachádza zakázaný pesticíd, neochoriete hneď zajtra. Ale pokiaľ ho budete konzumovať trvale, začne to kumulovať v pečeni alebo vo vašom imunitnom systéme. Môže to trvať aj mesiace a pre organizmus je to škodlivé. Po určitom čase potom človek zistí, že má niečo s pečeňou a s nervovým alebo imunitným systémom. To je tá zákernosť pesticídov,” vysvetlil v apríli Bíreš. Becík podotýka, že nadarmo sme krajina, ktorá má veľmi prísne nastavené normy pre určité látky, keď si otvoríme trh pre krajiny, kde normy zďaleka nedosahujú tie naše.

Branislav Becík: Klamali by ďalej, keby sa na to neprišlo (VIDEO)
Podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislava Becíka (Hlas-DS) nás vláda o ukrajinskom obilí zavádza. Francúzsky portál Agritel totiž zverejnil, že do Maďarska, Poľska a na Slovensko sa za ostatný rok doviezlo takmer osem miliónov ton... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Dá nám EÚ príkaz?

Podľa Becíka si Ukrajina musí uvedomiť, že Slovensko, Poľsko a Maďarsko sú samostatné štáty, ktoré si musia chrániť obyvateľstvo pred prílevom nekvalitných potravín a zdravie národa. Pripomína, že 70 percent reťazcov vlastnia západné spoločnosti, ktoré nám diktujú, čo budeme nakupovať. Treba siuvedomiť, že aj cez ne táto ukrajinská pšenica a iné produkty na našom trhu aj tak končia, hoci sú deklarované ako európsky produkt.

screenshot videa youtube | Európska únia

Cynizmus voči Afrike

„Ukážte mi toho, kto takto cynicky uvažuje. Na jednej strane sú si vedomí toho, že to obilie je kontaminované, že sú tam látky, ktoré z dlhodobého hľadiska spôsobujú nepriaznivé účinky na organizmus, no povedať, že to môžu konzumovať ľudia v Afrike. To je v poriadku?,“pýta sa Becík.

Pozor nie len na obilie

„My musíme deklarovať osivá, krmivá, všetko máme dohľadateľné. Prísne podmienky máme nastavené ešte aj na biopalivá. Slovensko je krajina, ktorá produkuje zdravé potraviny, no tie končia na zahraničných trhoch a my sme tým pádom závislí na potravinách otáznej kvality,“ uzatvára Becík.

Naši vďační priatelia... A ich vyhrážky!
Ukrajina sa chystá podať sťažnosť na WTO kvôli zákazu dovozu obilia do Poľska, Slovenska a Maďarska. Tamojšia vláda tiež zvažuje možné odvetné opatrenia, ak obmedzenia do piatka, 22.9.2023, nezrušia. Zakázať môžu najmä dovoz cibule a jabĺk z... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!