Čo robí minister zdravotníctva v New Yorku?
21 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Možno vám neušlo, že prezidentku na 78. stálom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sprevádza okrem iných aj minister zdravotníctva Palkovič. Advokát Peter Weis  upozorňuje, že je to neštandardné, preto sa pozrel na dôvody.

Na 19-tej strane programu, jediná medicínska téma je deklarácia k AIDS/HIV. Slovensko je v štatistikách o výskyte tohto ochorenia svetlou výnimkou, preto sa blog AKW pozrel na to, ako ministerstvo zdravotníctva odôvodňuje Palkovičovu cestu do New Yorku. Tá vraj súvisí s témou onkologické choroby u detí.

Šiel si vymieňať skúsenosti

„Som presvedčený, že s našimi partnermi z medzinárodného spoločenstva budeme mať počas podujatia príležitosť vymeniť si poznatky a skúsenosti, ktoré následne využijeme pri rozvoji liečebných metód a vďaka tomu dokážeme zachrániť životy našich najmenších pacientov. A to nielen na Slovensku, ale na celom svete,”   uviedol minister zdravotníctva SR Michal Palkovič pred konaním Sprievodného podujatia SR. 

Portál AKW objasňuje, že globálnu iniciatívu k problematike onkologických ochorení u detí (GICC) spustila WHO v spolupráci aj so Slovenskou republikou v roku 2018. Cieľom iniciatívy je do roku 2030 zlepšiť úspešnosť liečby rakoviny u detí tak, aby prežilo 60 percent detských onkopacientov na svete.

Smer "ovládol" aj sociálnu sieť mladých (FOTO)
O TikToku sa hovorí, ako o sieti, ktorú využíva zväčša mladá generácia. A to sú hlavne prvovoliči. O to viac prekvapí informácia, že aj medzi mladými užívateľmi TikToku dominuje strana Smer. Pred voľbami sú síce hlavným parametrom, ktorý sledujeme,... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Slovensko na tom nie je vyslovene zle

“Prežívanie detí s rakovinou v niektorých krajinách je len na úrovni 15-20%, ale inde, napríklad na Slovensku, je to až okolo 80%. Tento veľký rozdiel hovorí o potrebe posilniť dostupnosť včasnej diagnostiky, liečby, ale aj podpory rodín s deťmi s rakovinou. Táto zmena je možná len spoločným úsilím robiť politiky zamerané na zdravie detí,”   uviedol Jozef Šuvada, vysoký veľvyslanec Slovenska pre globálne zdravie.

Slovensko má zhruba 250 prípadov rakoviny u detí ročne.

„Odhad úspešnosti liečby je až okolo 90 percent. Ak by to bolo aj 80 percent, máme tomu rozumieť, že sa minister zdravotníctva unúval kvôli 30-50 úmrtiam detí ročne na pracovnú cestu do New Yorku na výmenu informácií a skúseností? A neposlal radšej nejakého generálneho riaditeľa sekcie?,“ pýta sa právnická kancelária Weis & partners s tým, že to je ťažko uveriteľné. Preto sa pozreli na prepojenie.

Majú naponáhlo

Na Valnom zhromaždení „nečakane“ vystúpil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a Valné zhromaždenie schválilo podľa vyhlásenia WHO politickú deklaráciu, kde WHO bude mať v budúcnosti riadiacu a koordinačnú úlohu pri budúcich pandémiách, ktorá má byť realizovaná už v máji 2024.

V New Yorku symbolicky ožilo Československo (GALÉRIA)
Na galavečeri sme si spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom pripomenuli 30 rokov samostatnosti oboch našich republík a zároveň aj 30 rokov členstva Slovenska a Česka v OSN, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová pred pár minútami na sociálnej... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

AKW vysvetľuje

„Je to veľmi jednoduché. Ak sa doteraz vedeli ľudia s akou-takou úspešnosťou právne vzoprieť všelijakým opatreniam, vyhláškam, hybridným správnym aktom, verte, že v budúcnosti si už hlavný hygienik vydýchne. A zrejme aj Ústavný súd dostane vynikajúce právne alibi. Už sa bude len implementovať. Bude sa hrať (na právnom poli) úplne iná hra. Už žiadne pochybnosti o podzákonných predpisoch a ich (ne)záväznosti. Od budúceho roku to už môžu byť medzinárodné záväzky. Samozrejme aj na to existuje z pohľadu práva liek, ale to tu nebudeme písať. Číta aj druhá strana. Tá, ktorá to s ľudským zdravím a životom nemyslí dobre,“ uvádza Weis & partners s tým, že ak by niekomu nestačilo, tak popri Valnom zhromaždení prebieha aj panel Svetového ekonomického fóra Klausa Schwaba. A ich témy sa prekrývajú. AKW podotýka aj ďalšiu z panelových diskusií k téme prepojenia klimatickej zmeny a pandemických výzev.

Facebook / Zuzana Čaputová - oficiálny profil | Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku sprevádzal prezidentku aj jej minister zdravotníctva

Pohľad do histórie

„Dnes je to presne 85 rokov od stretnutia nemeckého kancelára Adolfa Hitlera s poľským veľvyslancom v Nemecku Józefom Lipskim. Okrem vyriešenia židovskej otázky (so zmienkami o pomníkoch vo Varšave, keď sa to podarí) bolo nosnou témou rozdelenie Československa medzi rokujúce krajiny, čo sa čoskoro aj zreálnilo v podobe tzv. Mníchovskej dohody,“ pripomína portál AKW. A nás doslova vyzýva k modlitbám, aby sme sa po voľbách nezobudili do progresívneho rána.

Hlas ľudu: Novinári sa odtrhli z reťaze -  aj starý Šimečka
Keď už komentovať, keď už hovoriť, tak hovoriť všetko. A najmä pravdu. Komentátor Igor Daniš v komentári Slovensko na posmech svetu hodnotí situáciu v predvolebnom boji. Ako ináč, začal Kaliňákovou bitkou s Matovičom. Dotkol sa aj médií. Dokonca... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!