"Hlúpostný príplatok" za "americký" urán. Platíme ho všetci
22 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Obrovskú vlnu zdražovania tovarov a služieb politici pripisujú špeciálnej vojenskej operácii Ruska na Ukrajine. Nik z nich nechce pripustiť, že rast cien ovplyvnili v prvom rade sankcie voči Rusku, ktoré v niekoľkých vlnách prijíma Európska únia. A tak platíme za ruský plyn či urán, ktorý najmä USA odoberajú z Ruska.

Spisovateľ Gustáv Murín a bloger, ktorý sa podpisuje dedic vysvetľujú, ako to je s uránom. Ten budeme odoberať cez americkú firmu, ktorá vyhrala tender na dodávky v súťaži, v ktorej sa Rusko zúčastniť nemohlo. 

Keď „západný urán“ nie je až taký západný

Spisovateľ a vedec Gustáv Murín hovorí, že tu vôbec nejde o „záchranu“ zo Západu, ale o huckanie globalizačnej kliky z Washingtonu, aby sa Brusel (a my všetci s ním) zbavil ruských energetických médií. Podľa Murína aj Biden priznal, že vyhodili do vzduchu NordStream 2.

„No a teraz už máme byť šťastní aj bez ruského uránu. Toho uránu, ktorý nehatene naďalej nakupujú USA z RUSKA. Takže nám tu Čaputová s Ódorom „vybavili“ vraj „zaručene západný urán“, ktorý ale v skutočnosti nakupuje americká Westinghouse z Ruska,“ píše pohoršený Murín. Ten pripomína, že aj Fíni sa takto dali nachytať a obetovali vlastnú neutralitu, no k ruskému uránu sa vrátili.

„Fantazmagória tu vládne vďaka „progresívnej“ Čaputovej a jej poskokovi Ódorovi,“ uzatvára status Murín. Ten na doplnenie ponúka článok zverejnený blogerom, ktorý si hovorí dedic.

NATO oceňuje prácu MO SR
Štátny tajomník ministerstva obrany SR Marian Majer dnes na pôde rezortu prijal riaditeľa pre obranné plánovanie NATO Karla Forda, ktorý navštívil Slovensko v rámci pravidelného procesu hodnotenia obranných plánov členských krajín NATO. Počas... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Kto je Dedic

„Dedic je dedičom pána Reného, autora príbehov tohto blogu. Od obsahu blogov sa dištancuje. Musí ich publikovať, ak chce po pánovi Reném dediť a bez roboty zbohatnúť,“ píše o sebe záhadne. Vo svojom blogu poukázal na to, ako je to vlastne s tým uránom, ktorý „neberieme“ z Ruska.

Hlúpostný príplatok

Dedic konštatuje, že generálny riaditeľ Slovenských elektrární sa prezentuje ako niekto, kto zabezpečí slovenskú nezávislosť od ruského plynu, pretože podpísal zmluvu o dodávke paliva pre slovenské jadrové elektrárne so švédskou pobočkou americkej firmy Westinghouse.

„SE a analytici hovoria o diverzifikácii a znížení závislosti od ruského paliva, nasprostastí titulkári v slovenských médiách bombasticky oznamujú koniec ruského uránu v slovenskej jadrovej energetike,“ nepáči sa dedicovi, ktorý vysvetľuje, že ide o „jemný“ tlak našich vlád, pod ktorým Westinghouse vyhral tender. Z toho bol vylúčený ruský dodávateľ a politické tlaky zabezpečili výhru Američanov.

Príde koniec sveta o 159 rokov? NASA ho chce odvrátiť
Americkí vedci tvrdia, že poznajú deň, kedy by mohol nastať koniec sveta. Do Zeme by mohol naraziť asteroid Bennu. Ten okolo našej planéty prelieta raz za šesť rokov a ku kolízii oboch vesmírnych telies by mohlo prísť o 159 rokov. Posledná... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Je toto palivo kvalitnejšie?

„Skôr než odpoviete, dovoľte pomôcť vám dôležitým údajom. USA dovážajú podstatnú časť svojho uránu z Ruska. Áno, z Ruska. Podľa údajov Import Genius z 9.8.2023 sa import uránu do USA z Ruska v rokoch 2020-2023 takmer zdvojnásobil: zo 6,3 ton na 12,5 ton. Inak povedané, Američania kupujú urán z Ruska lacno (ako kedysi my) a potom ho (akože „upravený“) draho predávajú štátom, ktoré sú v ich neokoloniálnom područí. Najnovšie tak budú predávať aj Slovensku. Vedenie SE a „experti“ naznačujú, že diverzifikácia paliva pre slovenské JE sa nebude obmedzovať iba na USA. Predpokladá sa, že časť paliva bude SR nakupovať aj z Francúzska (cez Framatom),“ uzatvára dedic.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

 

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik