TO SÚ VECI! Americký novinár v ukrajinskej base a ukrajinský/á transgender hovorca suspendovaný/á
21 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinská armáda oznámila, že suspendovala kontroverznú transgender hovorkyňu Sarah Ashton-Cirillo za údajné neschválené vyhlásenia na sociálnych sieťach. Ukrajinci ani Bidenova administratíva však nepriniesli žiadne aktuálne informácie o osude novinára - amerického občana, ktorý je v súčasnosti väznený na Ukrajine. Tá tvrdí, že proruskí novinári by mali byť súdení ako vojnoví zločinci. O téme informuje americký portál Breitbart.

Suspendovaná až do vyšetrovania

Po spore, ktorý vyvolali vyšetrovania iniciované senátorom JD Vanceom velenie síl územnej obrany (TDF) ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) v stredu oznámilo, že Sarah Ashton-Cirillo, americká transrodová osoba, bola zbavená funkcie hovorcu.

Na sociálnych médiách TDF uviedla: „Vyhlásenia (Juniora Searganta) Ashtona-Cirilla v posledných dňoch neboli schválené velením TDF ani velením AFU. Obranné sily Ukrajiny pri vedení vojenských operácií proti agresorovi prísne dodržiavajú normy medzinárodného humanitárneho práva.

„Velenie TDF vykoná oficiálne vyšetrovanie okolností týchto vyhlásení. Prijmú sa vhodné rozhodnutia. Seržantka Sarah Ashton-Cirillo bude okamžite suspendovaná až do vyšetrovania."
Ukrajina plánuje „vypátrať“ údajných ruských propagandistov

Nie je jasné, za aké presné vyhlásenia bola Ashton-Cirillo suspendovaná. Ako však informoval Breitbart News, republikánsky senátor z Ohia JD Vance tento týždeň napísal najvyšším predstaviteľom Bidenovej administratívy, ktorí požadovali informácie o americkom občanovi po tom, čo Ashton-Cirillo zverejnila na sociálnych sieťach video, v ktorom uviedla, že Ukrajina plánuje „vypátrať“ údajných ruských propagandistov. 

Obrovské pobúrenie v Poľsku! Andrzej Duda zrušil stretnutie so Zelenským!
"Ukrajinci ukázali svoju pravú tvár. A to je len začiatok" – v Poľsku vypuklo obrovské pobúrenie po tom, čo vyšlo najavo, že Zelenskyj ich žaluje. Andrzej Duda tiež zrušil svoje stretnutie so Zelenským. "Je to nechutné vzhľadom na to, koľko sme... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Proruskí novinári by mali byť súdení ako vojnoví zločinci

Po zverejnení obsahu listu portálom Breitbart sa Ashton-Cirillo opäť zapojila do sociálnych médií a tentoraz tvrdila, že ľudia, ktorí údajne podporujú naratívy vnímané ako proruské, nemajú právo byť nazývaní novinármi, a preto si nezaslúžia ochranu slobody slova a mali by byť súdení ako vojnoví zločinci.

Novinár mučený na Ukrajine

Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo, že americká vláda si je vedomá toho, že novinár, známy ako Gonzalo Lira, je momentálne vo väzení na Ukrajine. Ukrajinci Liru údajne obvinili z toho, že „mal zločinecký zámer zameraný na výrobu, distribúciu materiálov obsahujúcich ospravedlnenie, uznanie za legitímne, popretie ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine, ktorá sa začala v roku 2014, ako aj ospravedlnenie a uznanie dočasnej okupácie časti územia Ukrajiny za legitímne.

Ashton-Cirillo verejne priznal/a, že je zapojený/á do trestného stíhania Liry, ktorý má dvojité občianstvo Spojených štátov a Čile. Minulý týždeň transgender hovorca tvrdil/a, že sa stretol/a s Lirom počas svedectva v prípade, pričom tvrdil, že youtuber je v dobrom duševnom a fyzickom zdraví. Lira predtým tvrdil, že bol mučený a vydieraný vo väzení po tom, čo bol pôvodne zatknutý v máji.

Azyl v Maďarsku

Po pokuse Liry utiecť z krajiny a požiadať o azyl v Maďarsku v júli po prepustení na kauciu Ashton-Cirillo vo videu vyhlásila, že Lira je „zločinec“ a „nevinný muž“ nebude žiadať o azyl. Lirovi údajne hrozí päť až osem rokov väzenia, čo by podľa neho predstavovalo rozsudok smrti.

Zelenskyj, Biden, foto: Getty Images

Ukrajinské vyhrážky násilím voči ľuďom za uplatňovanie ich práva na slobodu prejavu

V komentároch poskytnutých Breitbart News senátor JD Vance poznamenal k pozastaveniu činnosti Ashton-Cirillo: „Žiadny americký dolár by nemal prúdiť niekomu, kto sa vyhráža násilím voči ľuďom za uplatňovanie ich práva na slobodu prejavu. Takže som rád, že Ukrajina sa s týmto hovorcom rozišla."

„Skutočnosť, že Ukrajina má takého hovorcu, naznačuje, že armáda sa príliš zameriava na propagandu voči liberálom a neokonzervatívcom. Už mi je zle z falošných tvrdých rečí a videí na sociálnych sieťach.

Ukrajina si myslí, že je dnes k víťazstvu bližšie ako pred rokom?

„Rád by som vedel, či si Ukrajina myslí, že je dnes k víťazstvu bližšie ako pred rokom. My poznáme odpoveď. A to je dôvod, prečo by sme mali presadzovať mier namiesto ďalšej vojny.“

Bývalý zástupca riaditeľa Národnej spravodajskej služby Cliff Sims pre Breitbart povedal: „Voľba JD do senátu bola najdôslednejšia v poslednom cykle a to presne ukazuje prečo: zaujíma stanovisko k otázkam, ktoré sú inak úplne ignorované, často dokonca aj členmi jeho vlastnej strany a dosahuje výsledky.“

VYHLÁSME VOJNU POĽSKU! Kde sa skončí ukrajinské šialenstvo?
Arestovič navrhol vyhlásiť Poľsku vojnu. Bývalý poradca úradu prezidenta Ukrajiny Alexej Arestovič pre diplomatické škandály s Varšavou, ohľadom obilia, navrhol vyhlásiť Poľsku vojnu. Napísal o tom na svojich sociálnych sieťach. Nech je... Čítať ďalej
21 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik