Juraj Šeliga sa pustil do Roberta Fica
20 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR nerokovali dnes na mimoriadnej schôdzi k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Ani v stredu sa v rokovacej sále neprezentoval dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) preto ukončil schôdzu. Rokovanie inicioval Smer-SD. Žiadal, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu. Na tento účel by mala zabezpečiť dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR. Poslanci sa pokúšali otvoriť schôdzu už v utorok (19. 9.). Juraj Šeliga sa následne pustil do Roberta Fica. Fico si myslí, že zvolávať ďalšiu mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k nelegálnej migrácii už nemá význam.

Juraj Šeliga sa pustil do Roberta Fica

Predseda Smeru-SD Robert Fico straší migrantmi a útočí na políciu. Po voľbách sa téma nelegálnej migrácie skončí. Uviedol to nezaradený poslanec z mimoparlamentnej strany Demokrati Juraj Šeliga po tom, ako poslanci neotvorili mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR iniciovanú Smerom-SD. Fico chce podľa neho migráciou prekryť iné témy, napríklad korupčné kauzy. Smer-SD chcel na schôdzi riešiť obnovenie hraničných kontrol.

Šeliga pripomenul, že tému migrácie mohli vyriešiť na mimoriadnej schôdzi NR SR minulý týždeň, keď mohli poslanci zrušiť vydávanie potvrdenia o zotrvaní na Slovensku každému cudzincovi. "Tu sa ukazuje ten bohapustý populizmus, ktorý predvádza," odkázal Ficovi.

Demokrati chcú zároveň mimoriadne zasadnutie Ústavnoprávneho výboru NR SR v súvislosti s konaním generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Na zvolaní sa podľa Šeligu dohodli s predsedom výboru Milanom Vetrákom (OĽANO). "Je tu jasná disproporcia ako generálna prokuratúra rozhodovala v minulosti a akým spôsobom rozhoduje dnes. Paragraf 363 slúži na to, aby niektoré veci boli zametené pod koberec, hoci ani nebolo vznesené obvinenie," povedal poslanec.

Robert Fico si myslí, že zvolávať ďalšiu mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k nelegálnej migrácii už nemá význam

Skonštatoval to šéf Smeru-SD Robert Fico po tom, ako sa ani na ďalší pokus nepodarilo poslancom otvoriť schôdzu k problematike nelegálnej migrácie. Schôdzu inicioval Smer-SD. Situáciu považuje za vážny bezpečnostný problém SR, o ktorom parlament odmieta rokovať.

Fico zdôraznil, že v parlamente bol v skutočnosti dostatok poslancov, no predstavitelia bývalej vládnej koalície okrem Sme rodina nechceli o nelegálnej migrácii rokovať. Šéf Smeru-SD kritizuje, že polícia dokáže vyčleniť príslušníkov na zásahy, ktoré považuje za poškodenie opozície, ale na ochranu hraníc nie je vyslaný dostatok policajtov. Jeho strana preto žiada, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom a zabezpečila na to dostatočné sily a prostriedky útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR.

Každý nelegálny migrant na Slovensku musí byť podľa Fica zadržaný a administratívne vyhostený. Podľa Fica migrantov Slovensko víta a dáva im potvrdenie. "Problém nelegálnej migrácie sa nedá vyriešiť inak ako silou, nejde to tak," povedal Fico. Smer-SD presadzuje obnovenie kontrol na hraničných priechodoch s Maďarskom. Takmer všetci nelegálni migranti podľa Fica chodia na naše územie cez hraničné priechody. Policajti musia podľa neho odoprieť aj silou vstup nelegálnym migrantom na územie Slovenska.

Mimoriadnu schôdzu k obnoveniu kontrol na hranici s Maďarskom inicioval Smer-SD. V rokovacej sále sa neprezentoval dostatok poslancov, parlament o téme nerokoval. Smer-SD chcel, aby parlament uznesením požiadal vládu o zavedenie kontrol.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik