Dva svety v Nemecku na seba narazili! (VIDEO)
20 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Ruská operná speváčka Anna Jurjevna Netrebko zavítala do štátnej opery v Berlíne. Ukázalo sa, že v Nemecku na seba narážajú dva svety. V sále opery oslavovala Netrebko veľký úspech a dočkala sa hlasného potlesku. Pred operou prebiehala demonštrácia proti vystúpeniu ruskej opernej speváčky, ktorá podporovala ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Netrebko v Berlíne zožala obrovský úspech, hoci pred budovou opery sa zišli aj protestujúci. Ruská speváčka s dvojitým občianstvom žijúca vo Viedni je pre mnohých nepohodlná, pretože síce odsúdila špeciálnu vojenskú operáciu (ŠVO), postavila sa za ruského prezidenta. Preto jej vystúpenie zrušili aj pražskí organizátori. Napriek tomu o účinkovanie na javisku núdzu nemá – v októbri ju čaká niekoľko vystúpení v Číne a v Paríži.

Triumf a dojatie

„Publikum hneď po jej prvej árii v úlohe Lady Macbeth vycítilo, že pre Annu Netrebko je v stávke viac než len robiť hudbu počas jej vystúpenia v Staatsoper Unter den Linden. Po násilných protestoch v posledných dňoch v zaplnenej sále prepukol mohutný potlesk,“  citujú Parlamentní listy server nemeckého denníka Frankfurter Algemeine Zeitung. Netrebko podľa denníka chvíľu s dojatím prijímala priazeň obdivovateľov, priložila si ruku na srdce a na diaľku rozdávala bozky.

Ešte intenzívnejšie pôsobilo jej gesto po bezchybne zaspievanej druhej árii – ľahla si na bielu pohovku, užívala si neutíchajúci potlesk,“ pokračoval denník.

Slušné Slovensko dospelo do štádia zúrivej kampane, aká tu ešte nebola
Slušné Slovensko po viac ako troch rokoch vládnutia dospelo do štádia zúrivej predvolebnej kampane, s akou sme v histórii Slovenska doteraz konfrontovaní neboli. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Fyzický konflikt medzi lídrom OĽANO... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nechýbal ani piskot

„Pri jej prvom vystúpení v piatok večer bolo vypredaných takmer 1400 miest. Za fantasticky odspievanú rolu vo Verdiho opere Macbeth ju publikum odmenilo dlhými ováciami,“ píše denník New York Times, ktorý pripomína, že ruská diva patrí k najväčším operným hviezdam súčasnosti. Kým sála burácala potleskom, pred budovou opery prebiehal protest proti jej vystúpeniu. Berlínska polícia hovorí o zhruba 150-tich ľuďoch s ukrajinskými vlajkami. Pár protestujúcich sedelo aj v sále, no vlny mohutného potlesku pokriky „Hanba, hanba“ doslova prehlušili.

Hľadiská tlieskajú, ulice pískajú

Netrebko si kontroverzné reakcie „vyslúžila“ kvôli svojmu postoju krátko po začiatku špeciálnej vojenskej operácie – tú síce odsúdila, no postavila sa za ruského prezidenta Putina, pripomínajú Parlamentní listy.

„Počas posledného roka a pol sa ale postupne vrátila na javisko v Južnej Amerike a Európe, vrátane Viedenskej štátnej opery, Parížskej opery a Teatro alla Scala v Miláne. Odozvou bola zmes protestov (zvyčajne vonku) a povzbudzovanie (vo vnútri),“ doplnil k téme server. Dilemu, či má, alebo nemá Netrebko vystúpiť, mal aj šéf opery Matthias Schulz. Rozhodol sa, že speváčka s dvojitým (ruským a rakúskym) občianstvom vystúpi a on to rozhodne neľutuje.

Podporujeme predsedu rusofóbneho Západu

Podporovatelia Netrebko hovoria, že nemožno ruských umelcov hádzať do jedného vreca, pretože ak to budeme robiť, tak z ich pohľadu nahrávame predstave Vladimíra Putina, že je celý Západ naskrz rusofóbny.

Štubniak o revúcej myši, čo si kope hrob
V ostatnom čase sa stupňuje nevraživosť voči športovcom a umelcom, ktorí reprezentujú Ruskú federáciu, prípadne majú ruské korene. Juraj Štubniak hovorí o prípade opernej divy Anny Netrebko, na ktorom ilustruje nezmyselnosť podobného... Čítať ďalej
06 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Do Prahy nepríde

16. októbra v tomto roku mala prvoligová operná speváčka Anna Netrebko vystúpiť v pražskom Obecnom dome.

„Odvážna a nekompromisná česká verchuška jej zatrhla vystúpenie v Obecnom dome z dôvodu jej pôvodu a to napriek tomu, že sa speváčka verejne vyjadrila odmietavo k ŠVO,“ konštatoval videoglosátor Juraj Štubniak v čase, keď český organizátor rozhodol o zrušení Netrebkovej koncertov.

O vystúpenia núdzu nemá

„V nadchádzajúcich mesiacoch by sa mala vrátiť do Viedne, Milána a Paríža. Na salzburskom veľkonočnom festivale začiatkom jari budúceho roka zaspieva titulnú úlohu v Ponchielliho La Gioconda v réžii Olivera Mearsa, umeleckého šéfa Kráľovskej opery v Londýne,“upozorňujú Parlamentní listy a jej najbližší program dokazuje, že o prácu sa Netrebko obávať nemusí.

Facebook / Anna Netrebko

„Je predovšetkým na Anne Netrebeko, ako si svoje správanie a vystupovanie porovná sama v sebe so svojim svedomím a raz jej správanie zhodnotia aj historici,“ uzatvárajú Parlamentní listy.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!