Nie len Bystrica, už aj Zvolen má "svoje" medvede
19 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Hoci z médií vytlačili medvediu tému iné, závažnejšie problémy Slovenska neznamená to, že by sa s témou vytratili aj medvede. Tie sa už najnovšie premávajú aj po detských ihriskách vo väčších mestách, akým Zvolen v rámci Slovenska nepochybne je. Pritom len prednedávnom medveď pobehoval po frekventovanej ceste pri Banskej Bystrici.

Na zvolenskom sídlisku Západ obyvatelia nezávisle od seba videli minimálne tri medvede, Zásahový tím ich nenašiel. Jeho riaditeľ hovorí, že neďaleké kukuričné pole je pre ne ideálnym miestom, kde sa mohli skrývať a prestravovať. Kukurica však zmizla a tak si aj medvede musia hľadať iné možnosti. Zásahový tím teda musí riešiť ich výskyt v meste. Len nedávno riešili návštevu medveďa v Banskej Bystrici.

Minimálne tri kusy

Neďaleko mestského parku Lanice na zvolenskom sídlisku Západ hlásili medvede obyvatelia v noci zo soboty na nedeľu. Jeden z nich sa prechádzal po tamojšom detskom ihrisku. Obyvatelia privolali mestskú, i štátnu políciu, kontaktovaný bol aj aj Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP), no medveďa nenašli. S rovnakým výsledkom sa skončila „pátracia akcia“ po ďalších dvoch jedincoch, ktorých obyvatelia hlásili pred druhou nad ránom. Podľa portálu čas.sk medvede do intravilánu mesta Zvolen vyhnali poľnohospodári.

Kovboj sa stretol s medveďom! Prišli na pomoc poľovníci
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR prešetril okolnosti incidentu medveďa s obyvateľom obce Liptovské Revúce v okrese Ružomberok z tohto týždňa. Muž zranený nebol. TASR o tom v piatok informovala manažérka pre... Čítať ďalej
15 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

V kukurici sa im darí

Poľnohospodári boli práve v zbere kukurice a na poli majú medvede dostatok potravy a dobrý úkryt.

„Medvede vydržia v kukurici aj dva mesiace, ak tam majú vodu, tak ani nevychádzajú z tohto poľa. Ak sa však kukurica pokosí, skončia sa im zlaté časy. Musia si hľadať úkrytové možnosti a takisto i potravinové zdroje,“hovorí Jaroslav Slašťan, šéf Zásahového tímu Juh pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

Kadiaľ prišli do Zvolena?

Podľa hlásení ľudí sa medvede prebrodili Kováčovským potokom a pohybovali sa po detskom ihrisku, v lokalite, kde stojí niekoľko obchodných reťazcov a záhradkárska oblasť.

„Sú tam kontajnery, ktoré nie sú zabezpečené. Ak tam medvede nájdu jedlo, alebo im rozvoniavajú obaly, tak môžu byť problémom pre Zvolen. V záhradkárskej oblasti sú ovocné dreviny, záhradkári tam vyhadzujú kompost, takže je iba otázka času, kedy si nájdu potravu. Nateraz nevieme, či ide o toho istého jedinca, alebo sú to dva mladé jedince, alebo ide o tri samostatné medvede, čo sa pohybujú vo Zvolene,“dodáva Slašťan, podľa ktorého je aktuálnym cieľom Zásahového tímu vytlačiť medvede z mesta do okolitých lesov. Ak sa to nepodarí, imobilizujú ich a prevezú do prirodzeného prostredia.

https://www.cas.sk/clanok/2844325/vydeseni-obyvatelia-zalarmovali-policiu-zazreli-medveda-na-detskom-ihrisku/

Medvede na frekventovanej ceste

Len pred pár dňami medveď korzoval priamo v Banskej Bystrici, na hlavnom cestnom ťahu, na Ďumbierskej ulici. Malo ísť o mladého jedinca, pravdepodobne toho istého medveďa mali v týchto dňoch vidieť aj na Kačici, Karlove či ďalších lokalitách okolo starej Sásovej.

Medveď pobehoval v centre Banskej Bystrice! Obyvatelia v šoku! (FOTO)
Banská Bystrica hlási opäť výskyt medveďa hnedého v centre mesta. Obyvatelia v husto obývanom sídlisku Rudlová - Sásová boli v šoku! Sociálne siete zaplavili fotografie. Mladý medveď sa mal v pondelok večer pohybovať priamo po hlavnom cestnom ťahu... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik