Maďari do zbrane! A čo my?
19 | 09 | 2023 I Milan Laca

Maďarsko usporiada najväčšie cvičenie za posledných osem rokov.

V novembri Maďarsko uskutoční svoje najväčšie cvičenie za posledné roky kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

Po celej krajine

V rozhovore pre denník Magyar Nemzet to uviedol náčelník generálneho štábu krajiny Gábor Böröndi. Cvičenia budú prebiehať súčasne v ôsmich regiónoch krajiny. „V novembri uskutočníme oveľa väčšie cvičenie, počas ktorého vykonáme nielen vojenské manévre v ôsmich lokalitách, ale zhodnotíme aj možnosti spolupráce medzi maďarskými obrannými silami a civilnou správou,“ povedal Böröndy. Podľa náčelníka Generálneho štábu, bolo treba po rusko-ukrajinskej vojne rozhýbať armádu.  

Američania Slovensku rozumejú lepšie, ako Čaputová!
Budú slovenské voľby signalizovať vojnovú únavu? Voľby v často prehliadanej stredoeurópskej krajine slúžia ako zvonček nad postojmi západnej verejnosti k vojne na Ukrajine, píše americký portál National Interest. Na Slovensku sa voľby uskutočnia... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Zistili problémy

Maďarsko nedávno uskutočnilo dve cvičenia na posúdenie pripravenosti svojej armády a zistilo množstvo nedostatkov. Nadchádzajúce rozsiahle cvičenia odstránia tieto nedostatky a zlepšia aj spoluprácu medzi armádou a civilnými orgánmi.

Aktívne zbroja

Maďarsko pristúpilo k vytvoreniu ťažkej brigády, ktorej základy boli položené výrobou v Zalaegerszegu, kde nemecký  Rheinmetall, na základe maďarských pozorovaní a potrieb, vyvíja bojové vozidlo pechoty. Po tankoch Leopard 2A4, pribudnú v krajine čoskoro ďalšie najmodernejšie Leopardy 2A7. Objednali sme 24 samohybných zbraní Panzerhaubitzer 2000, z ktorých 23 už dorazilo do Taty. Všetky H145M boli dodané letectvu a začali sa dodávky väčších vrtuľníkov H225M. Schopnosť protivzdušnej obrany je veľmi dôležitá, inštalácia a prevádzka NASAMS a získanie aktívnych a neskôr pasívnych radarov, dokončí kontrolu vzdušného priestoru. Prebieha digitalizácia armády, vývoj takzvaného systému velenia a riadenia, aby sa rozkazy náčelníka generálneho štábu mohli v prípade potreby automaticky posielať na príslušnú úroveň jednotlivému vojakovi, zdôraznil náčelník generálneho štábu.

Aktívni aj na Balkáne

Stabilita západného Balkánu je základným bezpečnostným záujmom Maďarska. Maďarské ozbrojené sily už preukázali svoju schopnosť prevziať veliteľskú pozíciu pri úlohe generálmajora Ferenca Kajáriho v Kosove. Pri udalostiach v Kosove pred niekoľkými mesiacmi obstáli maďarskí vojaci vďaka ich obetavosti, príprave, výcviku a výstroju. Ďalším veľkým krokom v Bosne a Hercegovine je jediná spoločná operácia Európskej únie a NATO Althea, pre ktorú sme navrhli maďarského generála. Ak Rada veľvyslancov EÚ povie áno, tak od januára 2024 bude veliteľom vojenskej operácie Maďarsko. To by uznalo geopolitické snahy Maďarska a krátko po tom v Kosove by maďarské vedenie Althea bolo pre armády podobnej veľkosti bezprecedentné, vyhlásil náčelník generálneho štábu Gábor Böröndi.

Naši vďační priatelia... A ich vyhrážky!
Ukrajina sa chystá podať sťažnosť na WTO kvôli zákazu dovozu obilia do Poľska, Slovenska a Maďarska. Tamojšia vláda tiež zvažuje možné odvetné opatrenia, ak obmedzenia do piatka, 22.9.2023, nezrušia. Zakázať môžu najmä dovoz cibule a jabĺk z... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!