Členovia Súdnej rady SR vyzývajú Mazáka: ODSTÚPTE!
19 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Predseda súdnej rady Ján Mazák bude na jej septembrovom rokovaní čeliť výpočtu zlyhaní, ktorých sa mal podľa niekoľkých kolegov dopustiť. Zatiaľ sa nechystajú podávať konkrétny návrh na jeho odvolanie, no apelujú na neho, aby sám zvážil, či má na to, aby vykonával takúto významnú funkciu i naďalej.

Voči výkonu funkcie šéfa Súdnej rady SR dlhodobo vystupujú členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren a Dana Jelinková Dudzíková. Jeden z hlavných kritikov, sudca Krajského súdu v Bratislave Šamko si myslí, že Ján Mazák “ukázal neschopnosť a porušovanie zákona, a preto by mal zvážiť odstúpenie z funkcie predsedu rady”. Uviedol to v rozhovore pre portál Aktuality.sk.

Systematické porušovanie povinností

Podľa Šamka sa Ján Mazák nespráva k sudcom rovnako. „Myslím si, že má skupinu sudcov, ktorých považuje za svojich, a potom oponentov, ktorí sa zosmiešňujú a dehonestujú,“ povedal v rozhovore.

Viacerí elitní sudcovia už viackrát vyslovili tvrdú kritiku na adresu Mazáka či už v médiách alebo priamo na zasadnutiach rady. Tento týždeň sa Súdna rada zíde znovu a jedným z bodov programu má byť rozprava o pochybeniach, ktorých sa mal dopustiť predseda Mazák.

Jeho kritici mu spočítali až 20 pochybení vrátane jeho bezvýhradnej obhajoby sudkyne ŠTS Pamely Záleskej. Tá čelila disciplinárnym konaniam a nedávno aj vypätému grilovaniu kvôli odhalenému intímnemu vzťahu s novinárkou Monikou Tódovou. Práve Mazák vtedy prezradil, že vzťah Tódová – Záleská je údajne už dokonca “rodinný”.

Zdroj: Youtube.com | Sudca krajského súdu v Bratislave a člen Súdnej rady Peter Šamko

„Podľa nášho názoru dochádza k systematickému porušovaniu povinností, či už sú to manažérske zlyhania, zneužívanie funkcie, alebo lživé vyjadrenia,“ uviedol Šamko. “Dochádza k tomu stále a permanentne sa to opakuje. To nie je tak, že by urobil jednu alebo dve veci. Je toho veľa. Opakuje sa to, a preto to už začína byť z nášho pohľadu problém.”

 

Potvrdil, že zo strany skupiny kritikov Mazáka zatiaľ nebude predložený návrh na jeho odvolanie z funkcie. “Žiadne odvolávanie zatiaľ nechystáme,” povedal Peter Šamko portálu Aktuality.

Papalášske maniere

Mazáka však sudcovia kritizujú aj kvôli papalášským manierom. “Chce auto za 86-tisíc eur, čo sa nám zdá v dnešnej ekonomickej situácii nezmyselné. Ani preplácanie jeho leteniek do Luxemburgu a späť, kde býva, nie je normálne. Našlo by sa toho viac.”

“Za manažérske zlyhanie považujem napríklad, že nedokázal vyhlásiť výberové konania v súlade so zákonom a potom to hral na nejaké opravy. Potom sú tam však veci, ktoré sú podľa mňa zneužitím funkcie. Napríklad sa sám nanominuje do skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Predseda vlády však žiadal nominanta súdnej rady, nie Mazáka. Alebo sa rozhodne, že zadrží členom súdnej rady ich poštu. Niekedy to berie tak, ako keby mu súdna rada patrila a nepotreboval od nej žiaden mandát, nepotrebuje nič, lebo on je predseda a urobí si, čo chce.”

TOTO by bola pre PS pohroma!
Kiska a ďalší hráči z jeho váhovej kategórie varujú, že ak progresívci prepália kampaň a ešte viac vyrastú, zničia si spojencov a ostanú sami. Upozorňuje na to na sociálnej sieti novinár a komentátor Dag Daniš. Prepálená hyperaktivita Kiska a... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Pretláča politickú agendu politikov

Kritici Mazáka poukazujú na to, že predseda Súdnej rady SR pretláča politickú agendu politikov, ktorí ho nominovali do funkcie. “Napríklad jeho vyjadrenie, že prokurátor nie je pánom prípravného konania. To je vyjadrenie, za ktoré by aj študenta právnickej fakulty vyhodili, keby to povedal na skúške,” pokračuje sudca Šamko.

“On ako právnik to hovorí, a nie preto, že by nevedel, že je to lživé tvrdenie. On to hovorí preto, aby sa zavďačil politickým názorom tých, ktorí ho nominovali, a v podstate by ho parlament hocikedy mohol dať z funkcie preč. Predseda súdnej rady nemá byť niekto, kto bude teraz pritakávať aj na nesprávne názory a držať sa funkcie za každú cenu.”

Monika Tódová, Pamela Záleská, fotokoláž: Zdroj: FB/MT, TASR | Monika Tódová a Pamela Záleská.

Kauza Záleská-Tódová

Sudca Peter Šamko vyčíta Mazákovi aj jeho postavenie v kauze sudkyne ŠTS Záleskej: “Ján Mazák vyhlasuje všade v médiách, že nikde nevidel konkrétny prípad, kde by niekto namietal vzťah Pamely Záleskej. Teraz však píšu obhajcovia Dušana Kováčika, že prípad bývalého špeciálneho prokurátora taký je. Napísali všetkým členom súdnej rady. Urobili prierez článkov Moniky Tódovej o ňom aj z obdobia, keď ešte nebol obvinený. Tvrdia, že Pamela Záleská o ňom rozhodovala v čase, keď už ich vzťah s novinárkou existoval, a preto rozhodovať nemala.”

Šamko hovorí, že nikto, ani obhajcovia Kováčika, nespochybňuje, že by Záleská nedokázala vo veci rozhodnúť. Namietali však, ako sa to javí. “Niekto roky píše články, kde viní človeka a oslavuje kajúcnikov, ktorí ho usvedčujú, a potom to rozhodnutie stojí na jeho partnerovi. Vy ako sudca v tom prípade nemusíte byť nijako zapojený, ale keď sa týka vašej rozhodovacej činnosti, tak by ste nad tým, že oznámite zaujatosť, mali uvažovať,” doplnil na margo Záleskej sudca Šamko.

SNS: Čím skôr ukončiť túto nikým nevolenú vládu prezidentky Čaputovej!
Politici musia po voľbách nájsť vzájomné kompromisy a čím skôr ukončiť aj trvanie aktuálnej, nikým nevolenej úradníckej vlády prezidentky Čaputovej na čele s premiérom Ľudovítom Ódorom. Slovenská národná strana (SNS) chce osobitne zdaniť veľké... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik