Čaputová našla v USA kúsok Slovenska
18 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Prezidentka Zuzana Čaputová priletela v sobotu neskoro večer do New Yorku, kde sa počas nasledujúceho týždňa zúčastní na 78. Valnom zhromaždení OSN a kde posledný krát vystúpi vo funkcií prezidentky SR. Svoju pracovnú cestu v USA  začala stretnutím so Slovákmi žijúcimi New Yorku.

Zúčastnila sa na slovenskej omši v kostole sv. Jána Nepomuckého na Manhattane, ktorú slúžil farár Štefan Chamraz, ktorý pochádza z Košíc a do New Yorku prišiel v roku 2003. „Uprostred Manhattanu som dnes (17. septembra, pozn. redakcie) našla kúsok Slovenska,“ uvádza Čaputová na sociálnej sieti.

"Tunajšiu rímskokatolícku farnosť založili prisťahovalci zo Slovenska už koncom 19. storočia a odvtedy je miestom, kde sa pravidelne stretávajú naši krajania žijúci v New Yorku. Dnešnú omšu slúžil farár Štefan Chamraz, ktorý pochádza z Košíc a v New Yorku je od roku 2003. Po jej skončení som sa na miestnej fare stretla aj s talentovanými slovenskými študentmi špičkových tunajších univerzít a učiteľkami víkendových škôl slovenčiny v New Yorku a New Jersey." doplnila a poďakovala za vrelé prijatie a množstvo srdečných rozhovorov. "Je pre mňa povzbudením vidieť, že našich krajanov spája nielen viera, kultúra a jazyk, ale najmä spoločné prianie, aby sa Slovensku darilo a bolo úspešné."

Valné zhromaždenie OSN

V pondelok 18. septembra pred začiatkom Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rokovala aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. „Hovorili sme najmä o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a riešení klimatickej krízy. Ide zároveň o dominantné témy tohtoročného valného zhromaždenia, ktoré majú priamy dopad na život nás všetkých, povedala prezidentka.

„V rozhovore generálny tajomnik ocenil, že v otázke ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine stojí Slovensko na strane medzinárodného práva a Charty OSN. Vyzdvihol tiež kroky, ktoré naša krajina už spravila a naďalej robí pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050. Dnes a zajtra prebiehajú bilaterálne rozhovory lídrov, zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začne v utorok,“ uzavrela Zuzana Čaputová.

Medzitým na Slovensku

V pondelok sa konalo vyhlásenie GP Maroša Žilinku a my vám prinášame niekoľko jeho výrokov

Maroš Žilinka: Prezidentka ma na žiadne stretnutie nezavolala, aj napriek tomu, že to avízivala v médiách!

Maroš Žilinka k Čaputovej krokom: To vám rozum neberie!!

Maroš Žilinka nakladá prezidentke, že na Kremnických gegoch rozprávala o jeho disciplinárke. Podľa jeho slov tým dehonestovala úrad prezidenta aj generálneho prokurátora!

Maroš Žilinka: Prezidentku som pozýval na generálnu prokuratúru, nikdy neprišla!

Maroš Žilinka o prezidentke: Sklamanie a prekvapenie bez znalosti spisu?Toto sú zásahy, ktoré sú neprípustné!

Od prezidentky by som cakal objektívny, nestranný apel na OČTK!

Celé vyhlásenie si môžete pozrieť tu:

M. Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje podanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Ústavný súd SR, týkajúce sa výkladu ústavy v súvislosti s jeho činnosťou, za účelové. Povedal to v rámci svojho pondelkového vyhlásenia pre médiá. <iframe... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!