Súd dal po 11-tich rokoch za pravdu Rómom
18 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Pred jedenástimi rokmi verejnú mienku v okolí Košíc rozvírilo nútené vysťahovanie niekoľkých rómskych rodín zo svojich domovov v Nižných Kapustníkoch. V uplynulých dňoch Krajský súd v Košiciach rozhodol v ich prospech.

V októbri 2012 bolo viac, ako 150 ľudí vysťahovaných a ich obydlia boli zbúrané. Situácii sa venovala aj ombudsmanka. Dnes, 11 rokov po udalosti, dal poškodeným súd za pravdu a prisúdil im aj odškodné. Právnici hovoria o diskriminácii a v rámci Slovenska o ojedinelom rozhodnutí.

Z ničoho nič bezdomovcami

V roku 2012 o vysťahovaní obyvateľov časti Nižných Kapustníkov rozhodlo mesto Košice s tým, že v októbri sociálni pracovníci mesta pri obhliadke zistili, že v osade žije 156 ľudí, z čoho bolo 63 detí. 26. októbra 2012 obyvateľov osady úrady vyzvali, aby ju opustili. Argumentovali ohrozením života a zdravia. Výzva však nebola nijako zdokumentovaná. Pri vysťahovaní obyvateľov osady v októbri 2012 asistovala košická mestská polícia a vysťahovaných naložili do autobusov, ktoré ich odviezli do obcí, kde mali nahlásený trvalý pobyt. Zo dňa na deň sa z nich stali ľudia bez domova.

Rómovia sú naštvaní na Matoviča a Polláka: Pozrite, ako tu žijeme! (VIDEO)
Predstavitelia rómskej strany Princíp Atila Geňa a Alfonz Kališ posielajú videoodkaz zástupcovi Rómov v Európskom parlamente. Natáčali priamo v osade Kaľava, kde tamojších 60 obyvateľov nemá ani prístup k pitnej vode. Otázka teda znie, čo reálne... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Prípad riešila aj vtedajšia ombudsmanka

Ich dovtedajšie obydlia boli následne zrovnané so zemou. Jana Dubovcová, vtedajšia ombudsmanka mala výhrady voči búraniu ich obydlí a pripomenula, že rozhodnutie Košíc nemá právnu oporu v Ústave SR, ani v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Súd rozhodol

O rozhodnutí súdu informoval ešte 13. septembra Jonathan Lee (Európske centrum pre práva Rómov - ERRC). Súd podľa neho len potvrdil rozsudok Okresného súdu Košice II, ktorý hovoril o diskriminácii pre ich príslušnosť k etnickej skupine. Zdôraznil, že došlo k zásahu do ich ľudskej dôstojnosti a práva na ochranu súkromia. Rozsudok je právoplatný. Žalobcom bola priznaná náhrada nemajetkovej ujmy v celkovej výške 9-tisíc eur.

Zlepšujme podmienky

Advokát Michal Zálešák, ktorý ERRC pred súdom zastupoval hovorí o jednom z najzávažnejších zásahov do práva na súkromie. Navyše tu chýbal právny titul na odstránenie obydlí Rómov a bolo s nimi zaobchádzané ako s odpadom.

„Domnievame sa, že namiesto vysťahovania marginalizovaných rómskych komunít z ich domovov by obce mali podniknúť konkrétne kroky s cieľom zlepšiť ich podmienky bývania, aby nežili na okraji spoločnosti,“ dodal Zálešák.

POLLÁK mladší PODÁVA TRESTNÉ OZNÁMENIE! TAKÝ náklad od ľudí zrejme nečakal! (VIDEO)
Emil Pollák mladší, člen Matovičovho hnutia OĽaNO a priatelia, na sociálnej sieti so skupinkou Rómov oznámil, že podáva trestné oznámenie! Ide o vec, ktorá doslova zamávala komentujúcimi. V jednom z podnikov ich vraj odmietli obslúžiť a trestné... Čítať ďalej
17 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ojedinelé rozhodnutie

Vysťahovaných právne zastupoval advokát Richard Marcinčin. Ten hovorí o veľmi dôležitom a na Slovensku ojedinelom rozhodnutí.

„Snáď pomôže predísť tomu, aby príslušné orgány podnikali svojvoľné kroky bez akéhokoľvek právneho základu voči iným ľuďom v podobnej situácii,“komentoval Marcinčin.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni