Zdravie: Deti vykonávajú pravidelnú fyzickú aktivitu menej
16 | 09 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Počas uplynulých rokov zaznamenali pokles v pravidelnej fyzickej aktivite u starších chlapcov a mladších dievčat. Aspoň jednu hodinu fyzickej aktivity denne vykonáva pätina dievčat (19 percent) a necelá tretina chlapcov (28 percent) vo veku 11 rokov. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022. Národná správa prezentuje hlavné zistenia, týkajúce sa zdravia a so zdravím súvisiacim správaním 11-, 13- a 15-ročných školákov.

"Tak, ako len pätina dievčat a tretina chlapcov vo veku 11 rokov vykonáva denne aspoň jednu hodinu fyzickej aktivity, tak to sa odráža v podobných číslach výskytu nadhmotnosti a obezity," uviedla Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV. Nadhmotnosťou alebo obezitou podľa objektívnych meraní výskumu (rizikové množstvo telesného tuku ≥ 25 percent u chlapcov a ≥ 30 percent u dievčat) trpí pätina dievčat (21 percent) a dve pätiny chlapcov (40 percent) vo veku 11 rokov.
"Vo veku 15 rokov u chlapcov pomôže znížiť množstvo telesného tuku rastový špurt a je menej chlapcov s nadhmotnosťou a obezitou, avšak nie u dievčat, kde vidíme s vekom kontinuálny nárast telesného tuku," ozrejmila Penesová. Zistenia u 11-ročných sú podľa nej alarmujúce a je potrebné v tomto veku dbať aj na pohyb, funkčnú zdatnosť, pohybovú a nutričnú gramotnosť.

Výskum ukázal, že dve pätiny 11-ročných školákov (38-39 percent) malo rizikovo nízku úroveň funkčnej zdatnosti a vo vyšších vekových skupinách dievčat sa situácia zhoršovala. Zároveň približne polovica školákov (40-55 percent) utrpela medicínsky ošetrený úraz v priebehu roka. Zistenia ukázali, že chlapci utrpeli úraz najčastejšie pri futbale, dievčatá pri volejbale alebo vybíjanej.

Kmeň Hunza: Potomkovia Alexandra Veľkého, ktorí nepoznajú choroby a dožívajú sa až 150 rokov!
Zatiaľ čo našu západnú civilizáciu sužujú najrôznejšie choroby, na zemi existuje miesto, ktorého obyvatelia sa dožívajú veľmi vysokého veku, choroby sú im cudzie, a navyše stále vyzerajú mladistvo. Sú usmievaví a voči cudzincom sú vždy priateľsky... Čítať ďalej
15 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!