Z ruskej tlače: Čo sa môže očakávať od slovenských volieb?
16 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Na portáli Izvestia sa obajvil zaujímavý názor o predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 30. septembra. Ako vnímajú ašpiranta na víťazstvo?

Podľa portálu je v prieskume verejnej mienky lídrom strana SMER, ktorá je proti vyzbrojovaniu Ukrajiny, za zrušenie protiruských sankcií. Stranu vedie bývalý premiér Robert Fico, ktorého často prirovnávajú k maďarskému lídrovi Viktorovi Orbánovi.

Strana SMER dominovala slovenskej politike už v rokoch 2006 až 2020, keď viedla dve koaličné a jednu vládu jednej strany. Táto doba v republike je považovaná za najprosperujúcejšiu v modernej histórii krajiny. Sociálni demokrati zrušili niekoľko liberálnych reforiem predchádzajúcich orgánov, zaviedli opatrenia dodatočnej podpory pre občanov.

Politika na všetky strany

Ekonomika sa postupne zotavovala z kolapsu v roku 1990 s miernym, ale stabilným rastom kľúčových ukazovateľov. Vláda SMER dokázala prilákať aj zahraničné investície a západní priemyselní giganti umiestnili svoju výrobu na Slovensko. Naraz sa tak otvorili štyri továrne najväčších výrobcov automobilov, v dôsledku čoho sa krajina stala držiteľom svetového rekordu vo výrobe automobilov na obyvateľa. V zahraničnej politike sa Bratislava zamerala na Európsku úniu, ale snažila sa udržiavať dobré vzťahy s Ruskom, kritizovala protiruské sankcie.

Mediálna vojna

Médiá zároveň neustále písali o vysokej miere korupcie medzi vedúcimi pracovníkmi SMER. Vo februári 2018 bol zastrelený investigatívny novinár Ján Kuciak. Vo svojich posledných publikáciách hovoril o sprenevere grantov EÚ a tiež obvinil slovenské vedenie z prepojenia na taliansku mafiu. Atentát viedol k politickej kríze a niektorí spojenci sa odtrhli od SMERu.

Doba temna

Výsledkom bolo, že vo voľbách v roku 2020 sa k moci dostala liberálna strana "Obyčajní ľudia" (OĽaNO), ktorá neskrývala svoj nepriateľský postoj voči Rusku. "Odmietame sa vrátiť k normálnym vzťahom s Moskvou, kým neobnovíme štandardy, ktoré sa zaviazala dodržiavať a na ktorých je založený európsky poriadok," uvádza sa v programe zjednotenia.

Vláda liberálov sa zároveň stala sériou nekonečných škandálov a kríz. Prvá vláda OlaNO padla v marci 2021, keď ministerstvo zdravotníctva v rozpore so zákazom kúpilo ruskú vakcínu Sputnik V. V lete 2022 parlamentná koalícia prestala existovať, jedna časť liberálov začala blokovať legislatívne iniciatívy druhej. Dostalo sa to až do bodu, že poslanci neboli schopní prijať štátny rozpočet na rok 2023. Potom sa zrútila nová vláda a potom dočasný kabinet ministrov. V dôsledku toho boli vyhlásené predčasné parlamentné voľby.

Zdroj: FB Robert Fico | Manželia Klausovci a Robert Fico pred centrálou Smeru

Karta sa obrátila

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že 30. septembra strana SMER opäť vyhrá. Predpokladá sa, že politická sila získa až 25% hlasov. V prípade víťazstva sociálni demokrati sľubujú, že prestanú dodávať zbrane na Ukrajinu. "Západné médiá otvorene hovoria, že fašisti bojujú v radoch ukrajinskej armády. Vezmite si pluk Azov (teroristická organizácia zakázaná v Rusku), ktorého členmi sú zjavní fašisti. Viete, ako sa hovorí na Slovensku? Nevadí, sú to len pouliční tyrani, sú na okraji spoločnosti. Nikdy som nevidel pouličného chuligána so samopalom na tanku, slúžia v armáde a robia hrozné veci," hovorí stranícky líder Robert Fico.

Ukrajina v NATO?

SMER tiež sľubuje, že bude vetovať členstvo Ukrajiny v NATO, pretože "je to veľká hlúposť". Okrem toho nastolia otázku zrušenia viacerých protiruských sankcií na úrovni EÚ. "Tieto obmedzenia nefungujú. Najviac zo všetkého škodia krajinám ako Slovensko. Západ úplne stratil rozum," povedal Fico. Podľa neho sa Európska únia vydala na cestu samovraždy, opustila ruské nosiče energie, Američania ju prinútili ísť touto cestou.

SMER chce tiež znížiť závislosť krajiny od Európskej únie a má v úmysle postaviť sa proti kvótam na prijímanie utečencov z Afriky a Blízkeho východu. "Nelegálni migranti by mali byť zadržaní na hranici s Maďarskom a vrátení späť. Namiesto toho sú akceptovaní na Slovensku a môžu sa voľne pohybovať po krajine 30 a viac dní," hovorí Fico o politike súčasných orgánov. Samostatným bodom programu je boj za tradičné hodnoty. SMER má v úmysle dosiahnuť najmä ústavný zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia, zastaviť štátne financovanie LGBT organizácií.

Pozorovatelia často prirovnávajú Roberta Fica k maďarskému lídrovi Viktorovi Orbánovi. Majú naozaj veľa spoločného, okrem pomerne vrúcneho osobného vzťahu. Nie je náhoda, že maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa stretol s lídrom SMER počas jeho zimnej návštevy Bratislavy, hoci zatiaľ nezastáva žiadne vládne funkcie.

Je zrejmé, že 30. septembra sociálni demokrati nezískajú absolútnu väčšinu hlasov, čo znamená, že budú musieť s niekým vstúpiť do koalície. Najpravdepodobnejšie je spojenectvo so stranou Hlas. Táto politická sila sa odtrhla od SMER v roku 2020, na jej čele stojí bývalý premiér Peter Pellegrini. Ideologické platformy politikov sa zhodujú, ale osobné vzťahy sú už dlho pokazené. Teraz sa však môžu opäť zjednotiť. Verí sa, že Fico za to môže postúpiť post premiéra Pellegrinimu, zatiaľ čo on sám zostane akýmsi šedým kardinálom, alebo sa pokúsi vyhrať prezidentské voľby, ktoré sa budú konať budúci rok.

Zdroj: web SMER-SSD | Logo SMER

Čo hovoria odborníci

Oksana Petrovskaya, odborníčka z Ruského inštitútu pre strategické štúdie, menuje niekoľko dôvodov možného víťazstva SMER.

- Po roku 2020 krajinou otriasajú neustále krízy a škandály. Voliči boli rozčarovaní z liberálnych strán a začali s nostalgiou spomínať na poriadok a stabilitu, ktoré existovali za sociálnych demokratov. Okrem toho sa v posledných rokoch zhoršili hospodárske problémy. Najprv pandémia koronavírusu zasiahla blahobyt občanov, potom ukrajinská kríza a dôsledky protiruských sankcií. Napokon, na Slovensku ako celku sú rusofilské nálady silné, ale mnohí majú negatívny postoj k Spojeným štátom a NATO. To všetko dohromady viedlo k oživeniu strany," vysvetľuje.

Michail Vedernikov, vedúci výskumný pracovník Ústavu Európy Ruskej akadémie vied, hovorí, že domáce politické zmeny na Slovensku budú pre Rusko plusom.

- Bude tu ďalšia európska krajina, ktorá sa postaví proti podnecovaniu konfliktu na Ukrajine, za zmierenie Moskvy a Kyjeva. Táto skupina už zahŕňa Maďarsko, Srbsko, s určitým úsekom možno zaradiť Rakúsko, ktoré dodržiava neutralitu. Tieto krajiny budú môcť predkladať otázky, ktoré sa ich týkajú, na rôznych medzinárodných miestach. Opozícia voči západnému provojnovému mainstreamu bude viditeľnejšia, poznamenáva zdroj.

OBROVSKÁ MOBILIZÁCIA! Nepustime Fica k moci!
Nestačí vyhrať voľby, potrebná je schopnosť zostaviť koalíciu. Upozornil na to líder strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda na piatkovej tlačovej konferencii, na ktorej kritizoval kampaň Progresívneho Slovenska (PS) o potrebe víťazstva vo... Čítať ďalej
15 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!