Napätie stúpa. Kde to celé má koniec?
16 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

V súčasnosti je svet v takom intenzívnom pohybe, aký si pamätajú len tí starší obyvatelia. Stretlo sa totiž niekoľko krízových situácií, ktoré ovplyvňujú situáciu minimálne v Európe, ale aj v USA. Ľudia sa preto oprávnene viac, ako inokedy pýtajú, kam to celé speje a kedy (a hlavne ako) to napätie skončí.

Mladí ľudia generácie Z (tak sa hovorí generácii narodenej po roku 2000, pozn. red.) strácajú motiváciu objavovať a vôbec pracovať. Je to ako v našom prístupe k nim, nevieme ich motivovať, ale aj prístupom „mocných tohto sveta“, ktorí si zisk generujú na úkor ich prežitia. Kladú si preto otázky, načo vôbec pracovať. Portál Zlatá sova upozorňuje, že ak by sa bohatí delili o zisk, aj mladí by necítili takú demotiváciu. Vidíme to aj na odchode pracovnej sily zo Slovenska. Na odchode sú však už aj študenti, ktorí sa neplánujú vrátiť. Načo...?

Blížia sa svetom sledované voľby

Portál Zlatá sova upozorňuje, že v rozmedzí pol až trištvrte roka pred prezidentskými voľbami v USA vo svete zvykne byť „rušnejšie“. Preto predpokladá, že od budúceho marca môžeme čakať zaujímavé a napäté obdobie – USA si bude voliť 60-teho prezidenta. Kam to povedie spoločnosť nám napovie správanie generácie, ktorá je dnes „čerstvo dospelá“. Oni budú totiž o 5-10 rokov tými, ktorí budú vo vedúcich funkciách

Bukovský: Pani Čaputová, aj my sme konkrétni ľudia, haló...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá je zároveň aj nepísanou patrónkou LGBTI komunity sa počas utorňajšej diskusie v Denníku N vyjadrila, že práve táto komunitka sú konkrétni ľudia. Na jej slová zareagoval doktor Igor Bukovský: "Pani Čaputová, aj... Čítať ďalej
16 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Počúvajme mladých

Mladí ľudia na prahu života sa právom môžu cítiť, že nikoho nezaujímajú ich názory, pocity, či priania. Ľudia o 10-20 rokov starší by mohli byť tí, ktorí budú mladým vlievať sebadôveru, sebaúctu. Nie peknými rečami, ale práve načúvaním. Záujmom o ich názory a otvorenosťou voči ich návrhom. Nedeje sa tak a to ich podľa Zlatej sovy zneisťuje.

Sklamamá generácia Z

Vzniká tak medzigeneračná „priepasť“. Mladí majú menej príležitostí napredovať, čo ich demotivuje pre akúkoľvek aktivitu. A tým sa stráca túžba meniť svet, čo bývalo priam charakteristické pre mladosť. Asi všetci poznáme to „svet je gombička“ – pre mladých nebývalo nič problém, vždy mali množstvo energie, ktorú potrebovali pretaviť do niekedy drobných zmien, inokedy do snov o spasení sveta. Podľa Zlatej sovy terajší dvadsiatnici už porovnávajú svoj život a ich vyhliadky s vyhliadkami ich rodičov.

Nemajú ilúzie

Dvadsiatnici vedia porovnať svoje a rodičovské vyhliadky v ich veku. Vidia, že ich rodičia kvôli dovolenke či autu museli pracovať menej, kým oni si horko-ťažko budú vedieť zarobiť na nájom. To im navodzuje pocity beznádeje a bezvýchodiskovej situácie.

„Podľa môjho názoru sa cítia akoby “niečo” stratili, čo ich rodičom bolo ešte dané. Táto obmedzenosť a sklamanie ich prebralo z ilúzie, aby chceli dokázať veľké veci,“ dodáva autor.

Danko predpovedá: Pozrite si progresívnu Bratislavu a uvidíte, ako to tu bude vyzerať za vlády PS (VIDEO)
V predvolebnom dueli relácie Analýzy Na hrane sa stretli aj Andrej Danko (SNS) s Mikulášom Dzurindom (Modrí). Danko trval na svojom postoji, prečo je nutné spájať sily a aj pri Dzurindovi, ktorý Mečiara porazil len vďaka Mečiarovým chybám upozornil... Čítať ďalej
15 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Lenže v nich je naša budúcnosť

„Budeš sa tešiť, že máš kde bývať a máš čo jesť,“ komunikuje Klaus Schwab a zdá sa, že tak budú vyzerať pravidlá novej spoločnosti. Lenže keď mladým „stopneme“ šance rásť, napredovať, spomaľovať bude logicky aj ekonomika – demotivovaní, frustrovaní ľudia asi nie sú tí, ktorí ju budú rozvíjať. Naopak, energiu a náboj nášmu konaniu dáva motivácia. A sme pri koreni veci – aj na Slovensku sa hovorí o nedostatku pracovnej sily.

Navozíme migrantov?

Mnohým mladým ešte pomáhajú rodičia, od ktorých sa neodsťahovali ešte ani po 35-tom roku veku, ale čo bude, keď sa karta obráti a pomoc budú potrebovať rodičia a mladí pracovať nechcú. Napriek tomu, že síl majú dosť. Táto demotivácia je problémom aj dnes, o niekoľko rokov sa problém ešte prehĺbi. V západnej Európe vidíme, že „navozenie migrantov“ nefunguje. Zafungovalo by, ak by sa mladí necítili podvedení. Vidia to, že síce dostávajú výplatu, ale tá im zabezpečuje akurát základné prežitie, preto prácu vyhodnocujú, ako zbytočnosť - načo mám dávať svoj čas a energiu na zbytočnú činnosť?

Pixabay | Ilustračný obrázok (peniaze)

Čo prehlbuje beznádej u mladých?

Mladí ľudia vďaka médiám a sociálnym sieťam vidia, že politici majú k dispozícii množstvo zdrojov, niektorým „šikovnejším“ prinášajú zisky práve sociálne siete... Nevidia dôvod dávať energiu niekomu, kto si vie „vytlačiť“ hocikoľko peňazí a nepodelí sa.

Zdravie: Deti vykonávajú pravidelnú fyzickú aktivitu menej
Počas uplynulých rokov zaznamenali pokles v pravidelnej fyzickej aktivite u starších chlapcov a mladších dievčat. Aspoň jednu hodinu fyzickej aktivity denne vykonáva pätina dievčat (19 percent) a necelá tretina chlapcov (28 percent) vo veku 11... Čítať ďalej
16 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ako to robia bohatí

Kým bežný človek pomaly robí naozaj na prežitie, bohatí ľudia sú „nastavení“ na generovanie zisku a to dosahujú „vysávaním“ menej majetných. Keby sa však o svoj zisk podelili, viedlo by to k motivácii, čo by prinieslo profit aj im. A tak sme sa za zhruba polstoročie dopracovali ku generáciám bez motivácie a chuti niečo robiť. Vidíme, že tadiaľ cesta nevedie – potrebujeme, aby mladí videli, že pracovať sa im oplatí, že vymýšľať nové postupy a trendy nie je zbytočné.

Vidíme to aj na Slovensku

Mnoho Slovákov odchádza do zahraničia práve kvôli domácej zhoršujúcej sa ekonomickej situácii. Česko láka hlavne kvalifikovaných mladých ľudí.

 „Vysokokvalifikovaní migranti smerujúci zo Slovenska do Česka sa zamestnávajú na najlepšie platených miestach v oblastiach s nedostatkom pracovnej sily. Typický občan Slovenska, ktorý v Českej republike pracuje, je mladý muž, vo veku približne 30 rokov, má vysokoškolský titul, pracuje v hlavnom meste, je zamestnaný na kvalifikovanom pracovnom mieste a zdržiava sa v Česku menej ako štyri roky,“ ukazuje ďalej analýza odlivu mozgov.

Gen. Viktorín: Som rád, že sa začína hovoriť o odlive mozgov
Množstvo študentov odchádza za štúdiom do zahraničia, mnoho Slovákov sa zo Slovenska odsťahovalo za lepším životom. Všíma si to programové vyhlásenie vlády, ktoré síce nebolo prijaté, no táto jeho časť rozprúdila diskusiu, ktorú víta aj generál vo... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik