Bude najväčšie cvičenie NATO
16 | 09 | 2023 I Milan Laca

NATO usporiada najväčšie cvičenie od skončenia studenej vojny.

Severoatlantická aliancia oznámila, že najväčšie cvičenia od studenej vojny budú v roku 2024.
Už to potvrdili

NATO potvrdilo, že uskutoční svoje najväčšie cvičenie od studenej vojny. Predseda Vojenského výboru aliancie admirál Rob Bauer o tom hovoril na tlačovej besede konferencii po výročnej konferencii náčelníkov generálnych štábov  NATO v Oslo, informuje. Cvičenie sa nazýva „Steady Defender“. Uskutočnia sa na jar 2024.

Putinovo nové varovanie! Aj z hypesonických rakiet sa vysmievali a už lietajú...
Putin informoval vývoj zbraní v Rusku „na nových fyzikálnych princípoch“. Zvuk, lasery, rádio.Putin o nových zbraniach. Bluf, alebo realita? Ruský prezident Vladimir Putin na margo Východného ekonomického fóra vyhlásil, že pracujú na vývoji... Čítať ďalej
16 | 09 | 2023 | Milan Laca

Ruská agresia

Scenár cvičenia predpokladá, že jednotky NATO odrážajú ruskú agresiu voči jednému z členov aliancie. Simulovaným nepriateľom bude koalícia, vedená Ruskom. Na vytvorenie realistickejších scenárov pre vojakov plánujú  použiť reálne geografické údaje. Celkovo sa na cvičeniach zúčastní 32 krajín - 31 členov NATO a Švédsko, ktoré podalo žiadosť o vstup do aliancie. 

Pozor na Moskvu!

Cvičenie Steadfast Defender je súčasťou novej výcvikovej stratégie NATO, podľa ktorej aliancia organizuje veľké cvičenia nie raz, ale dvakrát do roka. Podľa predstaviteľov NATO chce aliancia týmito cvičeniami demonštrovať Moskve pripravenosť viesť vojenské operácie. Vzhľadom na "totálnu ruskú inváziu na Ukrajinu" sa vedenie NATO rozhodlo úplne prehodnotiť obrannú koncepciu aliancie. Teraz sa pripravuje brániť „každý centimeter“ svojho územia od prvého dňa útoku.

Pobalti sa boja

Pobaltské krajiny ako prvé požadovali revíziu koncepcie obrany NATO, keďže umožňovala obsadenie území týchto krajín s následným oslobodením po 180 dňoch. Najmä estónska premiérka Kaja Kallasová vyhlásila, že okupácia ruskými vojakmi na také dlhé obdobie môže viesť k úplnému zničeniu ktorejkoľvek z pobaltských krajín. V júli 2023 sa krajiny NATO dohodli na regionálnych obranných plánoch pre prípad ruského útoku.

Tisíce vojakov

The Financial Times už písali o prípravách NATO na rozsiahle vojenské cvičenia. Ich súčasťou bude 500 až 700 leteckých bojových štartov, zapojí sa do nich aj viac ako 50 lodí a približne 41-tisíc vojakov.

Kde budú

Manévre sa uskutočnia sa v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch vo februári a marci. Bude to súčasť novej stratégie výcviku, v rámci ktorej aliancia uskutoční každý rok dve veľké cvičenia.

Prečo Ukrajinci zasiahli objekty na Kryme? Zlyhala ruská obrana? (VIDEO)
„Diera“ v obrane Krymu. „Žiadny systém protivzdušnej obrany nezabezpečí 100-percentnú ochranu“. Ukrajinci útočili Ukrajinské ozbrojené sily podnikli ďalší masívny útok na Krymský polostrov. Vo verejnosti sa šírili sa fámy, že niečo nie je v... Čítať ďalej
15 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!