Súhrn medzinárodného spravodajstva
15 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 15. septembra - 06.30

POSTUPIM - Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) prvýkrát prekročila hranicu 30 percent v prieskume verejnej mienky v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko. Predtým už presiahla túto hranicu vo východných spolkových krajinách Durínsko a Sasko. AfD zaznamenala v prieskume 32 percent, sociálni demokrati (SPD) iba 20 percent. SPD je v súčasnosti najväčšou stranou v Brandenbursku i v celom Nemecku. Brandenbursko si bude voliť nový parlament na budúci rok 22. septembra, Sasko a Durínsko 1. septembra. Nasledujúce celonemecké voľby budú v tretej štvrtine roku 2025.

VATIKÁN - Mierový vyslanec pápeža Františka pre Ukrajinu Matteo Zuppi sa vo štvrtok v Pekingu stretol so zástupcom čínskeho ministerstva zahraničných vecí, s ktorým diskutoval o "snahe podporiť dialóg" s cieľom ukončiť vojnu. Kardinál Zuppi, ktorý je na trojdňovej návšteve Pekingu, sa stretol s Li Chuejom, osobitným predstaviteľom Číny pre eurázijské záležitosti. Zuppi s ním viedol "otvorený a srdečný" rozhovor, uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu. Rozhovor bol "venovaný vojne na Ukrajine a jej dramatickým dôsledkom, pričom sa zdôraznila potreba zjednotiť úsilie na podporu dialógu a hľadania ciest vedúcich k mieru".

Nemecký kancelár je hrdý na ich účasť na bombardovaní Juhoslávie (VIDEO)
Scholz prirovnal pomoc Ukrajine s účasťou Nemecka na bombardovaní Juhoslávie, ktoré schválil. Vojenská podpora Ukrajine je pre Nemecko významom porovnateľná s účasťou na bombardovaní Juhoslávie, keď Berlín prvýkrát od pádu fašizmu použil svoje... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Milan Laca

LILLE - Francúzske úrady vyšetrujú smrť štyroch robotníkov zbierajúcich hrozno v regióne Champagne. Podľa miestnych obyvateľov utrpeli úpal počas vlny horúčav, ktoré oblasť zasiahli v lete. Prokuratúra v mestách Reims a Chalons-en-Champagne na severozápade Francúzska oznámila, že v uplynulých dňoch zomreli dvaja muži počas zberu. Jedna žena zomrela doma niekoľko dní po tom, ako jej počas práce vo vinohrade prišlo nevoľno, a ďalšia osoba zomrela po páde z traktora, hoci nemala viditeľné zranenia. Ani jedno z úmrtí nepovažujú úrady za podozrivé a v žiadnom z prípadov nenariadili pitvu, vyplýva z vyjadrenia prokuratúry.

MOSKVA - Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok počas svojej cesty po ruskom Ďalekom východe navštívil leteckú továreň vyrábajúcu vojenské a civilné stroje v meste Komsomoľsk nad Amurom, ktoré je významným priemyselným centrom krajiny. Kim, ktorý iba zriedkakedy opúšťa svoju krajinu, pricestoval do mesta svojím obrneným vlakom dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj nachádzajúcom sa neďaleko čínskych hraníc - na pozadí špekulácií, že sa lídri dohodnú na obchode so zbraňami. Kimova návšteva potrvá ešte niekoľko dní, oznámil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

SANTO DOMINGO - Prezident Dominikánskej republiky Luis Abinader vo štvrtok oznámil uzavretie hraníc s Haiti, čím vystupňoval diplomatický spor o prístup k spoločnej rieke. Vláda Dominikánskej republiky sa od začiatku septembra sťažuje na plány Haiti vybudovať kanál na spoločnej rieke Dajabón a tvrdí, že to porušuje niekoľko hraničných zmlúv medzi oboma krajinami ležiacimi na zdieľanom ostrove Hispaniola. Haiti odpovedalo tým, že má právo využívať spoločnú rieku v súlade s dohodou z roku 1929. "Haitská republika môže suverénne rozhodovať o využívaní svojich prírodných zdrojov," uviedla vláda.

Andrzej Duda chce, aby Ukrajina vstúpila do NATO do roku 2024
Ak NATO podporuje rozvoj demokracie, potom najvhodnejšou reakciou by bolo pozvať Ukrajinu, argumentoval poľský prezident. Dúfajme, že summit NATO vo Washingtone v roku 2024 pozve Ukrajinu, aby vstúpila do Severoatlantickej aliancie, povedal vo... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden sa na budúci týždeň plánuje stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Má sa tak stať popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Zostáva však nejasné, či sa stretnutie uskutoční v New Yorku alebo neskôr počas týždňa v Bielom dome - jeden zo zdrojov oboznámených so záležitosťou uviedol, že Zelenskyj by mal po zastávke v New Yorku odcestovať do Washingtonu. Biden aj Zelenskyj majú v utorok vystúpiť pred Valným zhromaždením. Zelenskyj plánuje využiť osobné vystúpenie na výročnom zasadnutí na to, aby vyzval na väčšiu podporu Ukrajiny, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti Rusku.

Zelenskyj, Biden, foto: Getty Images

VIEDEŇ - Nemecko, Francúzsko a Británia chcú zachovať existujúce sankcie proti Iránu uvalené za jeho jadrový program, pretože islamská republika nedodržiava pôvodné obmedzenia. Vo štvrtok to vyhlásil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Na základe historickej dohody z roku 2015, ktorá mala Iránu zabrániť vyvinúť jadrové zbrane, sa mali sankcie podľa pôvodného plánu zrušiť v polovici októbra. Ako Borrell informoval, teraz osobne začne konzultácie s Iránom, Čínou a Ruskom o ďalších krokoch. Tieto tri krajiny vyrokovali historickú jadrovú dohodu spolu so spomínanými troma európskymi krajinami a so Spojenými štátmi.

Takto FUNGUJE Európsky parlament! Detail, ktorý vás POSADÍ
Naozaj si už všetci politici robia čo chcú? Poberať kráľovský plat a počas prejavu šéfky predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej sa venovať pleteniu ponožiek, je absolútne cez čiaru. Tento absurdný počin pritiahol pozornosť... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik