REPUBLIKA predstavila svoj volebný program. Ide jej o obhajobu NÁRODNÝCH ZÁUJMOV (VIDEO)
16 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Hnutie Republika na svojej tlačovej konferencii predstavilo svoj volebný program. Predseda hnutia Milan Uhrík ponúkol Slovensku víziu slušnej a profesionálnej vlasteneckej politiky.

Uhrík: Máme čistý štít

V úvode tlačovej konferencie Uhrík vyhlásil, že hnutie Republika ponúka víziu „slušnej a profesionálnej vlasteneckej politiky“. „Ponúkame Slovensku razantnú, ale slušnú obhajobu národných záujmov Slovenska – či už doma v Národnej rade SR alebo v Bruseli alebo v zahraničí,“ vyjadril sa.

Uhrík uviedol, že jeho hnutie ponúka Slovensku aj čistý štít: „My sme neboli súčasťou vlád, ktoré Slovensko rozkrádali. Neboli sme súčasťou vlád, ktoré zrádzali slovenské záujmy a nerobíme dvojtvárnu politiku. To znamená, rovnako hlasujeme tu na Slovensku, ako aj v zahraničí a na to sme právom hrdí.“

Najdôležitejším bodom programu hnutia Republika je podľa Uhríka to, že hnutie chce zabezpečiť európske platy a európske dôchodky aj pre Slovákov. Ďalším bodom je podľa Uhríka obnova a záchrana zdravotníctva. Hnutie chce presadzovať zastavenie rušenia nemocníc a to, aby bola dostupná zdravotná starostlivosť pre všetkých obyvateľov Slovenska.

Tretím bodom, ktorý Uhrík spomenul, je obnova slovenského poľnohospodárstva. Ako štvrtý bod ďalej spomenul robenie vyváženejšej a neutrálnej zahraničnej politiky a odmietanie zaťahovania Slovenska do cudzích vojen. Piatym bodom má byť podľa jeho slov ochrana tradičných hodnôt a snaha ochrániť deti a mládež pred LGBTI agendou.

Milan Uhrík: Matovič je blázon a psychopat! Bolo to ako z africkej rozvojovej krajiny!
Milan Uhrík reaguje na fyzický útok Matoviča na smerákov. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gy9MhDBkMJI?si=Y6HzUxZVENkXsxVE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay;... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Jednotlivé body programu

Ďalej Uhrík predstavil jednotlivé body detailného programu Republiky. Hnutie chce začať tým, že urobí poriadok v štáte. Deklaruje, že nebude tolerovať kriminalitu, bude pokračovať vo vyšetrovaní korupčných káuz, zvýši preventívnu činnosť v rizikových oblastiach, mieni tiež posilniť ochranu štátnych hraníc pred nelegálnou migráciou.

Hnutie chce taktiež zachovať súčasný stav pri držbe zbraní, odpolitizovať Policajný zbor či urobiť poriadok s mimovládnymi organizáciami prostredníctvom podobného zákona, ako platí v Spojených štátoch, Rusku či Izraeli. Republika chce taktiež zmodernizovať štátnu správu podporením jej digitalizácie, pričom však odmieta elektronizáciu volieb a referend. Okrem toho odmieta uvoľňovanie drogovej politiky.

Uhrík predstavil aj jednotlivé body programu v súvislosti so zdravotníctvom. Republika chce zastaviť rušenie nemocníc a pohotovostí, očistiť rozhodovanie v zdravotníctve od lobistov a finančných skupín a chce taktiež presadiť, aby zákonné zdravotné odvody spravovala jedna štátna zdravotná poisťovňa, pričom súkromné poisťovne môžu podnikať v rámci súkromného nadštandardného pripoistenia. Hnutie chce tiež zaviesť povinnosť pre zdravotné poisťovne v súvislosti s preplácaním výkonov. Sprivatizované lukratívne laboratóriá sa majú podľa Republiky vrátiť naspäť štátu. Hnutie mieni takisto zvýšiť kapacity pre zdravotnícke vzdelávanie a odpolitizovať zdravotníctvo.

V rámci rodinnej a sociálnej politiky chce Republika podľa Uhríka zabezpečiť dôstojný život pre každého. Konkrétne chce podporiť mladé rodiny daňovými prázdninami, bezúročnými pôžičkami a výstavbou nájomných bytov. Republika chce do sociálneho systému zaviesť zásluhovosť, chce riešiť dlhodobú nezamestnanosť (hlavne v súvislosti s nelegálnymi osadami) a mieni aj zachovať 13. a 14. dôchodok.

V rámci národohospodárskeho plánu chce Republika začať s konsolidáciou verejných financií zhruba na úrovni 0,5 percenta HDP. Hnutie sa tiež hlási k využívaniu eurofondov, vráteniu zlatých rezerv na Slovensko, k naštartovaniu ekonomického rastu, zastaveniu inflácie, zabezpečeniu cenovo dostupných energií či k bytovej výstavbe cez mestá a obce. V oblasti dopravy mieni hnutie zlúčiť Národnú diaľničnú spoločnosť a Slovenskú správu ciest a taktiež zlúčiť do jedného holdingu železničné spoločnosti. Eletromobilitu mieni Republika podporovať, ale nechce z nej robiť „modlu“.

Regionálny rozvoj

Ďalšou oblasťou programu Republiky je regionálny rozvoj. Prioritou je tu znižovanie regionálnych rozdielov. Strategické investície chcú predstavitelia hnutia presmerovať výlučne do najmenej rozvinutých regiónov. Hnutie tiež mieni znížiť počet vyšších územných celkov na 3+1 (3 kraje a Bratislava).

V oblasti pôdohospodárstva a životného prostredia chce Republika apelovať na skutočnú ochranu prírody namiesto aktivistických, ale často amatérskych riešení. Hnutie chce zastaviť súčasnú zonáciu národných parkov či zastaviť drancovanie lesov. Prioritou je obnova slovenského poľnohospodárstva a zabezpečenie potravinovej sebestačnosti. V rámci toho chce hnutie zastropovať obchodné prirážky reťazcov na 40 percent či znížiť DPH pre širší sortiment potravín. Hnutie sa hlási k podpore malých farmárov. Naďalej odmieta pestovanie geneticky modifikovaných potravín na území SR.

Republika sa ďalej hlási aj k obnoveniu právneho štátu. Chce zastavenie takzvanej vojny v polícii, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zriadenie vyšetrovacej komisie na prešetrenie činov bývalej vlády (testy na covid, vakcíny, darovanie Migov...), zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, zavedenie zákona na kontrolu činnosti politických mimovládok, zavedenie skutočnej slobody slova či sfunkčnenie referenda.

Cieľom školstva má byť podľa Republiky vychovávanie detí k slušnosti, samostatnému mysleniu a pracovitosti. Republike ide o odpolitizovanie školstva, chce zo škôl vyhnať „dúhové“ a progresívne mimovládky. V deťoch má byť podľa predstáv hnutia podporované kritické myslenie. V materských školách chce Republika zvýšiť platy mladým učiteľkám. Na základných školách chce Republika plošne zakázať mobilné telefóny, chce obnoviť regionálnu výchovu a zaviesť brannú výchovu. Posilnená tu má byť praktická výchova, rozvíjajúca manuálne zručnosti a fyzickú prácu. V oblasti stredného školstva je podľa hnutia nutná racionalizácia a orientácia na trh práce. Stredné školy sa majú vyňať z pôsobnosti VÚC a vrátiť pod pôsobnosť ministerstva školstva. Má byť podporované odborné vzdelávanie.

V oblasti vysokého školstva chce Republika ústavne ukotviť akademickú samosprávu a slobody. Hnutie chce podporiť technické školstvo a vzdelávanie zdravotníkov. Podľa hnutia je tiež potrebné obmedziť plagiátorstvo. Republika sa tiež hlási k podpore celoživotného vzdelávania. V oblasti vedy a výskumu chce hnutie dofinancovať túto oblasť s nárastom 0,2 percent HDP každý rok. Hnutie si želá, aby deti viac športovali, aby bolo na školách viac hodín telesnej výchovy.

V oblasti kultúry a médií chce Republika rozvíjať vlastenectvo a úctu k tradičným hodnotám. Hnutie chce tiež zvýšiť podporu pre Maticu slovenskú, podporovať a rozvíjať obnovu pamiatkového fondu, zlepšiť ochranu slovenčiny ako štátneho jazyka. V oblasti mediálnej politiky má byť podľa hnutia zastavená cenzúra. RTVS by sa mala podľa rozdeliť na slovenskú televíziu a rozhlas.

Čo sa týka zahraničnopolitického ukotvenia, členovia Republiky sú podľa Uhríka presvedčení, že Slovensko patrí do strednej Európy. Európsku úniu chce Republika zreformovať. Hnutie uznáva výhody členstva v EÚ, ako sú sloboda cestovania či prístup k voľnému trhu, odmieta však podľa „nezmyselnú“ agendu Bruselu (migrácia, „dúhová“ či zelená agenda). Európska únia sa má podľa Republiky vrátiť k tomu, aby bola hospodárskym združením. Posilnený má byť formát V4. Hnutie chce podľa Uhríka robiť vyváženejšiu zahraničnú politiku, pričom chce rozvíjať vzťahy s krajinami bloku BRICS. Hnutie chce taktiež rozvíjať spoluprácu s našimi krajanmi v zahraničí.

V rámci obrannej a bezpečnostnej politiky chce Republika presadzovať neutrálnejšiu zahraničnú politiku. Slovensko podľa Uhríka nemá byť zaťahované do cudzích konfliktov. Republika nechce pokračovať vo vojenskej podpore Ukrajiny. NATO je hnutím vnímané ako prežitok studenej vojny, vystúpenie z NATO však nevidí Republika v najbližšom volebnom období reálne. Hnutie sa v tejto oblasti hlási tiež k zámeru zrušiť zmluvu DCA. Prioritou má byť znovuvybudovanie slovenskej armády tak, aby dokázala garantovať územnú celistvosť Slovenskej republiky. Republika má tiež v úmysle podporiť branné organizácie a domobranu, ale pod gesciou ministerstva obrany.

MARIÁN ĎURIŠ: Nepotrebujeme cudzie vojská na našom území
Ak niekto hovorí, že EÚ je projekt hodný ochrany, ja hovorím, že EÚ je projekt hodný reformy, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník Marián Ďuriš, člen predsedníctva hnutia Republika a líder jej tímu pre zahraničné záležitosti. Hlavný... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik